lördag 12 augusti 2017

Frihet genom sparsamhet

Rikedom
Vem är rikast i din bekantskapskrets? När de flesta tänker efter så tänker de i materiella termer. Vem bor i störst och dyrast hus? Vem har dyraste bilarna? Vem åker på de dyraste semestrarna och så vidare. Varför väljer de flesta att se på rikedom på det sättet? Det är väl du som bestämmer vad som är rikedom i ditt liv? Det är det. Alla är inte, som tur är, materialister. Många värderar annat än det som pengar kan köpa. Många värderar, som tur är, de oköpbara värdena mycket högre. Den dag du ligger på dödsbädden och kanske hinner tänka till tror jag att de flesta kommer att minnas kärleksaffärer och livspartners, barn, goda vänner, särskilda resor, särskilda naturupplevelser, särskilda framgångar tillsammans med andra och bra filmer samt böcker som mycket mer värdefullt än materiell rikedom. Kanske är rikligt med tid med dina nära och kära det bästa liv du kan leva? Då är det väl inte värt att du ägnar mestadelen av din tid för att försöka få ihop en massa materiella tillgångar för att kanske senare ha tid att göra det du redan från början skulle kunna prioritera mer? Du bestämmer, ingen annan. Och om frihet är viktigt för dig är det klokt att inte bli för beroende av mycket pengar in per månad, för höga lån  och på tok för höga löpande kostnader.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Meningen_med_livet
http://www.synonymer.se/sv-syn/rikedom
Det ligger mycket i att "det är inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna man blir rik av". Den som strävar efter mycket "pengar" på banken kan därför med fördel anpassa sitt liv till låga utgifter. Det innebär inte att man måste vara snål men man måste definitivt konsumera mycket mindre än vad man löpande tjänar in.

Min absoluta övertygelse är dock att de bästa vänskapsrelationerna, och relationerna med barn, inte bygger på materialism utan på mentala bindningar och energifält som skapar verklig mening med livet. Flummigt? Ja, ja materiellt kan vi konstatera att "den som spar han har".... Men vad är det man har? Vad missade man istället? Samtidigt ligger det en del i det Marilyn Monroe konstaterade, "jag gråter hellre i en Rolls-Roys än i en Volkswagen". Men varför inte ofta sitta i en Volvo och skratta istället?
http://www.smartare-liv.se/artiklar.php?visa=meningenmedlivet

Dagens kalkon
Den som går på budskapet att meningen med livet är att bli rik på pengar. Pengar ska aldrig vara mer än ett medel för att försöka göra något positivt för fler än sig själv och de närmaste. Vänstermänniskor är dock oftast politiskt mycket tröttsamma. Om det offentliga är en duglig kravställare, upphandlare och kvalitetsuppföljare, då levererar också leverantörer med kvalitet om sanktionerna är kännbara om de misslyckas.
https://www.etc.se/ledare/nyliberalismens-dromvarld-vanliga-manniskors-totala-mardrom

Dagens stjärna
Två fantastiska företagare som tycks leva upp till den inställning till pengar som jag har är Bill Gates och Warren Buffet. Att pengarna ska jobba och skapa värde. Att pengarna i huvudsak ska jobba i mänsklighetens tjänst. All respekt till dem.
https://www.gatesfoundation.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar