söndag 13 augusti 2017

Klassisk krigföring

Desinformation
I alla tider har falsk information, alternativa fakta, använts som vapen i konflikter. Nu är inget undantag, tvärt om. Det har nu blivit en folklig rättighet att sprida fantasier och lögner om andra människor på nätets olika forum. Vänstermänniskor och missnöjda isolationister tycker säkert att det är en mänsklig rättighet. Personligen tycker jag det är tragiskt då det indikerar att människans generellt fantastiska utveckling är på dekis. I kriget om vem som har rätt verklighetsuppfattning är alla vapen enligt vissa tillåtna. Civiliserat, medmänskligt och klokt beteende har inget utrymme. Och tolkningsföreträde över vad som menas har alla fiender, inte den som skrivit eller sagt något. Det är en sjuk tid när "troll" och "gamar" tillåts representera sanningar. Turerna runt Anders Borg är ett färskt exempel. Attacken på reportern "Janne" Josefsson ett annat. Politiska fiender, andras perversa tankebanor eller andras begränsade förmåga att ifrågasätta får okritiskt orimligt mycket debattutrymme. Ett sätt att försöka göra samhället, inkluderar nätet, mer civiliserat igen kan vara att kraftigt höja straffen för förtal. Guillous har råd att betala höga böter så sätt bötesbeloppets Max på en gräns som även kanske kan få honom att tänka till lite mer innan man attackerar.
http://www.expressen.se/kronikorer/frida-boisen-1/historien-om-borg-lar-oss-sa-mycket-om-var-nya-tid/
https://www.svd.se/guillou-gar-over-alla-granser-i-angrepp-pa-josefsson

Twitteridioti
Jag undrar ibland om jag har en mardröm eller inte när dumhet efter dumhet kopplad till Trump "kommer ut". Visst har han gott om politiska fiender som sprider massvis av felaktig information om honom. Så är det. Samtidigt är han expert på att visa upp sitt dåliga omdöme genom ständigt twittrande och publika framträdanden. Trump och Steve Bannon är en häxdryck som "den fria världen" nu påverkas mycket av. Hur blev det så? Svaren är många. Kanske är det Erdogan och Putin som ligger bakom att USA dagligen skämmer ut sig? Det kan väl inte vara amerikanska intressen som vill något liknande? Några måste stoppa Trumps idiotiska regelbundna twittranden. Han utsätter världens befolkning för stora risker! Det är väl det Bannon vill.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pqwoV/vad-talar-for-att-trump-vet-vad-han-sysslar-med

Dagens kalkon
Steve Bannon. Rådgivare till Trump som också anses vara hans "kungamakare". Enligt två dokumentärer jag sett om honom är han både extremt konservativ och för en politisk linje som bygger på ordentliga samhällsomskakningar. Han tycks lyckas med sitt uppsåt...
http://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-obehaglig-bild-av-iskall-smutskastning-i-washington/

Dagens stjärna
Johan Hakelius. Jag håller med honom om att det är oklokt att förstora det lilla destruktiva som nazismen i Sverige representerar. Nazism är vidrigt och ska som all annan extremism kraftfullt bekämpas. Men att göra just den till något politiskt centralt är märkligt i ljuset av till exempel "hemvändande" jihadister. Fanatism och extremism har i politikens centrum att göra, men ingen av dess avarter är acceptabla, all extremism måste kraftfullt bekämpas.
http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/skumt-med-en-offentlighet-dar-sa-manga-satter-nazisterna-i-centrum/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar