fredag 11 augusti 2017

Råvaror

Den som har den har
Vilket land sitter på de viktigaste råvarorna för välståndsbygge? Det beror på vilka råvaror vi definierar som de viktigaste. Först är det människan själv och vår drivkraft. Krasst är det näst viktigaste för oss människor rent syre samt hälsosam mat och dryck. Därefter kommer fossilfria och fossila energitillskott. Därefter olika kritiska metaller. Beroendet av fossila energikällor sjunker. Behovet av övrig energi är fortsatt väldigt högt. Länder som Kina och Indien har gott om råvaran människor. Det bidrar självklart till att de kommer att ha en ljus framtid. Fossilfri energi kommer att skapas överallt på vår jord med mer eller mindre avancerad teknik för att energiförsörjningen ska vara så effektiv som möjlig. Vad gäller de kritiska metaller som vi blir allt mer beroende av i vårt digitala och elektrifierade samhälle är det främst Kina, USA, Australien, Sydafrika och Ryssland som har flest varianter och mest. Sverige har vissa. Summa summarum så är det utan tvekan Kina och dess folk som har många framgångsrika år framför sig. Med tanke på att de tar klimat och miljöutmaningarna på största allvar är väl det positivt? Hur snälla kommer dessa länder vara med leveranser av de kritiska metallerna? Jag hoppas våra materialforskare på Ångströmslaboratoriet kommer på hur vi kan använda mer av våra egna metaller till de lösningar vi efterfrågar....
http://www.sgu.se/om-sgu/verksamhet/samarbeten/
http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/fornybar-energi/1628298-fornybar-energi-at-alla-klimat
http://www.ifn.se/publikationer/bocker-pa-svenska_1/1939-1969_2/den_fria_varldens_ravaruforsorjning
http://www.physics.uu.se/forskning/materialteori/
Geopolitisk kraftmätning
Donald Trump får vara hur matcho han vill. Han kan ändå inte vrida tillbaka klockan. Kina är redan en enormt stark makt. De kommer aldrig tillåta amerikanerna att minska deras inflytande över Sydkinesiska havet. Tvärt om, Kina kommer att stärka sin makt i området. Det är dumt att tro något annat. Vill Trump verkligen leka med elden som han gör? Om de vill försöka störta Nordkoreas diktator får de hitta andra metoder än att arméer ställs mot varandra. Väpnade konflikter mellan Kina och USA är inget vi vill uppleva!
http://www.expressen.se/nyheter/experter-usa-kommer-att-skjuta-ned-nordkoreas-robotar/

Dagens kalkon
Dan Elisasson som inte förstår vad det innebär att vara statstjänsteman. Det är inte samma sak som att vara politiker. Är det inte dags för herr Eliasson att bli utredare på statsrådsberedningen?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Dan_Eliasson
http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/sparka-dan-eliasson-och-alla-som-tror-som-han/
http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/det-stor-mig-att-behova-ta-sds-politik-i-forsvar/

Dagens stjärna
Mats Nylinder, professor emeritus vid SLU, som nyligen skrev en utmärkt debattartikel i UNT om biologisk mångfald och att jordbrukarna behöver mer frihet för att säkra den. Han sågade även MP längs fotknölarna samt statliga tjänstemän som hanterar frågan om biologisk mångfald utifrån ett "religiöst" och skrivbordsperspektiv.
https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=UNT&meter=false&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2fasikt%2fdebatt%2fgodtycke-om-mangfald-4701765.aspx&callback=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2finc%2feprencallback.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar