torsdag 22 januari 2015

Mot obestånd

Regeringsskiften
Det kan vara värdefullt med regeringsskiftet i en demokrati. Summan av olika majoritetslags idéer får prövas vilket i de bästa världar kan vara bra. Samtidigt blir det dåligt om det leder till att en kommun och staten vart fjärde eller vart åttonde år helt ändrar inriktning i sitt styrsystem. En förklaring till att USA är en så anpassningsbar ekonomi sades igår på Aktuellt vara att både Demokrater och Republikaner i grunden delar uppfattningen att marknadsekonomi är en given utgångspunkt och det enskilda ansvaret och den personliga friheten är stor. Inte ens demokrater eftersträvar en stor offentlig sektor. Men hur är det i Sverige och i Uppsala? Till skillnad från många förståsigpåare och invånare anser jag att det i grunden är stora skillnader mellan den vänsterpolitik som nu V och MP leder in Uppsala och Sverige i och C, M, FP och KDs politik. Jag tror också att en majoritet Sossar också anser att vänstersvängar är fel väg att gå. Den stora skillnaden är ideologisk och praktiskt kopplad till profilerna bland partiernas företrädare.

Vänsterns ideologi kan enkelt beskrivas som att det är synd om människorna och de ska tas om hand av en bättre vetande grupp politiker och den offentliga sektorn. Och Vänsterns företrädare (jag inkluderar MP) saknar ofta icke offentlig arbetslivserfarenhet och de är få med företagarbakgrund. Eftersom dom levt och lever på skattemedel har de ingen imponerande förmåga att förstå hur välståndets bas fungerar och de kan absolut inte förstå inom vilken konkurrensutsatt värld näringslivet befinner sig. Ett bidragsberoende folk är toppen för dem då det i praktiken riskerar att få människor att rösta på vänstern för att få sina upplevt viktiga bidrag. Alliansens ideologi kan enkelt beskrivas som att vi tror på alla människors förmåga och möjligheter. Vi vill skapa styrsystem som hjälper människor att förverkliga sina idéer och att bidra istället för att leva på bidrag. De som trots allt behöver bidrag, t ex pga arbetsoförmåga, ska självklart få stöd genom vår gemensamma offentliga sektor. Och många av Allianspartiernas företrädare har bakgrunder inom näringslivet som barn till eller att de själva varit egenföretagare eller tjänstemän inom näringslivet. Vänstern fokuserar på att ta hand om och på att göra av med skattepengar. De seriösa Allianspolitikerna och Sossarna fokuserar på att skapa ett rikt samhälle, ett generellt välfärdssamhälle. Det är stora skillnader och de börjar redan märkas i Uppsala. För mig som endast varit politiskt aktiv i drygt åtta år, och då i politisk majoritet, är det intressant att få uppleva hur tydliga skillnaderna faktiskt är. Gör om Decemberuppgörelsen! Tomten finns inte men om man tror på hen så kan det bli en skräckfylld upplevelse.

Det har gått fyra månader sedan vänstern tog över i Uppsala. Nu börjar förslagen om att ställa om Alliansens jobbskaparlinje mot en återställare av bidragslinjen. Usch! Och bland Uppsalas idrottslag som de senaste åren presterat väldigt bra resultat går nu allt fler på knäna och riskerar ekonomiska rekonstruktioner. Det är sannolikt bra med maktbyten ibland men det är trist att Vänsterns maktövertagande i Uppsala kommer att bli dyrt för Uppsalaborna. Även för de bidragsberoende. Det kan låta bra med budskap om mer bidrag för vissa men det är som talesättet säger, det är som att kissa i byxorna det är skönt i början men sen är det inte så roligt längre. Välstånd skapas bara genom hårt och målmedvetet arbete! Och genom att kompetent bidra till en positiv näringslivsutveckling.
http://www.unt.se/sport/syftet-ar-att-vi-ska-fa-andrum-3562774.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar