måndag 12 januari 2015

Ett fritt land med fria invånare


Jag hade tur. Jag föddes nästan (allergier) helt frisk och i ett demokratiskt land med självklar rätt till likvärdig utbildning, omsorg och sjukvård. Ett land där meritokrati ger de flesta ambitiösa en likvärdig chans att lyckas inom det område de vill försöka lyckas inom. Det finns massor av platser runt om på vår jord där det är mycket sämre att födas om man inte hör till den ”fina” 1% elit som ofta sitter på väldigt mycket av en plats tillgångar.

För mig är Sverige och det svenska väldigt mycket kopplat till viljan att vara fri och självständig. Och att landets system på många sätt byggts upp för att alla ska vara så självständiga i förhållande till andra människor i så stor omfattning som möjligt. Min slutsats av alla historiska berättelser jag tagit del av är att det är huvudskälet till varför vi har en så stor offentlig sektor i Sverige. ”Hellre då och då beroende av en grå institution än en patron”.

Jag anser att det är viktigt att vi försöker definiera det svenska. Det blir självklart aldrig något annat än en historiskt och nulägesbeskrivning att bygga vidare ifrån MEN den är ack så viktig för att Sverige ska utvecklas positivt som det starka mångkulturella samhälle som jag vill leva i. Det svenska för mig är kopplat till frihet. Vi är och vill vara ett fritt land. Vi vill att våra invånare så långt som möjligt ska vara fria att välja och välja bort. Vi är positiva till det mångkulturella som berikar men vi vill inte att enskilda människor ska begränsas av familjers eller klaners inskränkningar och orimliga krav. Kraven och skyldigheterna vi har ska vara allmänt kända och inkludera alla svenskar. I utbyte mot det får vi vara svenska medborgare och inkluderas i den gemenskap som det innebär.

Jag hade tur, jag föddes i Sverige och fick som åttaåring bli svensk medborgare. Det är ett medborgarskap som jag är stolt över. Och jag försöker på för mig bästa sätt bidra till att vårt gemensamma Sverige utvecklas positivt, för alla. För att lyckas att försvara svenskarnas generella höga levnadsstandard måste vi hjälpas åt att jobba hårt, ständigt ifrågasätta gamla sanningar och vara beredda att förändra oss för att möta nya verkligheter. Vi måste vara positiva och öppna mot vår omvärld och allt den kan ge oss, och vi erbjuda den. Och vi måste vara lojala mot vårt eget demokratiskt uppbyggda system och endast genom demokratiska ändringar förändra systemet, annars faller systemet samman.  Förknippar du Sverige med frihet eller skattechocker eller något annat?     

4 kommentarer:

 1. Du är imponerande flitig :)

  Förknippa Sverige med frihet eller skattechocker?

  Det är inte alltid jag kommer ihåg att lägga till min signatur, men jag allt lång tidigare ... Jagg och min fru efter och ligger på median respektive över på löneskalan i Sverige. Vi är friska och känner oss rika som 'troll' då vi alltid amorterat stenhårt. Vi bor i ett 'bra' område osv.

  Vi är fullt medvetna om skattetrycket, men det var inget som bekymrade oss, så länge vi ansåg att politiker och myndigheter skötte sig rätt bra. För några år sedan hade den självklara förknippningen varit frihet.

  Vi har även vistats tillräckligt länge i USA och har kvar kontakterna för att ha haft diskussioner med flertalet som ryste vid blotta tanken på det svenska systemet "from cradle to grave", Dock gick det att säga att det kan fungera alldeles utmärkt med ärliga myndigheter och politiker. Vi till och med skröt om våra journalister som gick att lita på. Deras CNN var markant ... som svensk journalistik idag, annorlunda mot det europeiska CNN som vi då kände till. Och ja, vi var oerhört stolta för vår svenska bakgrund där vi träffade folk, stolta på det för oss typiskt ödmjuka viset. Enligt vår definition av svenskhet alltså och så kommer jag att fortsätta. Det är en oerhörd frihet att bo i ett land med väl fungerande välfärd, rättssystem och hyfsad försvarsmakt, att vara övertygad om att just de allra flesta vill jobba på att hålla det på den nivån, så effektivt som möjligt.

  Vad ska jag säga. Vi är tillbaka i Sverige sedan några år och hittills har endast skolornas nedgång drabbat oss personligen. Vilket vi prompt fixade genom att ställa oss i kö till friskolor med uttalat krav på uppförande och studiero.

  Frihet eller skattetryck. Idag är svaret mer åt Skattetryck. Myndigheter och politiker levererar helt enkelt inte i proportion till det. Vi har sämsta uppklarandegraden inom rättsväsendet i Norden och absolut sämsta försvaret. Vi halkar efter i skolan, har svårt behålla lärare, vårdpersonal och det är rent otroligt att någon vill bli polis, med all skit som kastas på dem. Migrationsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen ... säg den myndighet som nu inte befinner sig bakom säkerhetsdörrar pga någon hotbild.

  Vi har totalt sett förlorat enormt i frihet. Igen, inte personligen, men vi är solidiariska nog att inse hur bilden ser ut för stora delar av arbetskraften.

  Vidare ... frihet kräver en kraftig tredje makt som gör sitt jobb. Det gör inte vår och det med besked, varav alternativa nyheter och bloggar dykt upp som svampar ur jorden. De bästa där är fullt i klass med de, fåtaliga, bästa journalister vi har.

  Man kan bara vara fri att bedöma om man har alla fakta, i andra fall tror man att man är fri. Vilket verkar vara gott nog för väldigt många. Vilket är exakt vad vänner amerikaner sagt är ett problem. Som jag och frugan inte trodde på, det kan inte hända i jordnära och rationella Sverige.

  Du kan gärna utveckla vad du menar med att försvara vår generellt höga levnadsstandard, ifrågasätta gamla sanningar (vilka?) och vara beredda på att förändra oss och möta nya verkligheter. Vilka nya verkligheter? :)

  Ärligt talat, om det är det du beskriver som Alliansen ( jo vi har röstat på dem två ggr) har försökt få att hända i Sverige ... så är jag totalt rådvill över vilken verklighet vi måste förändras till. Varken de eller de rödgröna beter sig som de förstår vad som händer i världen. Eller ens i Sverige. Sorry, men hittills ger partierna ett mycket naivt intryck, även om det finns enskilda individuella undantag.

  /Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många intressanta perspektiv. Jag håller med om att det är farligt när politiken inte levererar i närheten av det värde vi ska kunna kräva för alla skattepengar. Frågar du mig sprids skattepengar för brett och kvalitetskraven är för låga. Och rättigheter måste matchas mot skyldigheter. Då kan vi få balans mellan skattetryck och levererad service med hög kvalitet.

   Radera
 2. Du har triggat mitt intresse, så snälla du, vilka gamla sanningar bör ifrågasättas? De politiska områden som ser rätt kaosartade ut kan jag snarare finna att man slaktat just gamla sanningar i sin reformiver. Att de snarare borde tas tillbaka. Vilket kan iofs vara rätt omöjligt då man varit för långsamma att reagera.

  Tja försvaret ....jag tror inte på det, men rent spydigt, två ggr tidigare har Sverige nedrustat då de sett fred i omvärlden (en ny verklighet?) och vips poppade världskrig upp. Nu är det nedrustat, tredje gången gillt, Putin vapenskramlar och sträcker ut långfingret. Fjollträskpolitikerna vaknar upp.

  /Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har gjort fel minst två gånger förut och det är dumt att göra det igen. Vi ska enligt mig stärka Hemvärnet ordentligt och återinföra allmän värnplikt kopplad till just Hemvärnet! Det är också bra för att integrera nysvenskar bättre och stärka lojalitetsbanden till vårt gemensamma territorium som vi kallar Sverige.

   Radera