söndag 25 januari 2015

En oskuldsfull ängel

Vem är representativ?
Har vi representativa politiker? Om svaret är ja, hur vet du det? Om svaret är nej, hur vet du det? Att vara folklig d v s som människor i allmänhet sägs av vissa vara bra. Är våra kommunala och våra rikspolitiker folkliga? Och vad innebär det att vara "som människor i allmänhet"? Jag antar att det inte bara är jag som surfar på nätet, lämnar på dagis, jobbar hårt, hämtar på dagis, lagar mat, städar, tittar på film genom Netflix, lyssnar på musik genom Spottify, gärna umgås med familj och vänner, gillar att träna och dansa. Och jag vet att det är många fler än jag som både pluggat på gymnasiet och universitet. Och jag vet att det är många fler än jag som gjort militärtjänst, jobbat inom sjukvården, drivit egna företag, arbetat som anställd inom näringslivet, varit och är föreningsaktiva, stöttar t ex fattiga barn i fattiga länder och som engagerar sig i barnens skolgång samt bryr sig om hur familjens äldre har det. Men "människor i allmänhet" kör väl aldrig för fort? Och felparkerar aldrig. Och cyklar alltid enligt reglerna. Och har aldrig betalat någon för en tjänst som inte redovisats till skattemyndigheten. O s v.

Igår hörde jag om en process kopplad till rekrytering av ministrar som jag tycker är sanslös. Av vilket skäl ska kraven på en ministerkandidat vara att de i princip ska vara "perfekta" människor? Hur representativt är det? Och av vilket skäl skulle t ex en fortkörningsböter för tolv år sedan vara ett problem? Eller ens i nutid. Dumt är det i allra högsta grad eftersom olycksrisken ökar och böterna är dryga. Men varför skulle det vara ett argument för att dissa någon från att bli minister? Fattar inte alla "vanliga" människor dumma beslut ibland? Fler människor med ordentlig arbetslivserfarenhet och med breda erfarenheter som politiska ledare tack! Då kommer Sverige att utvecklas bättre! Det är jag helt övertygad om. Vad tycker du?
http://www.di.se/artiklar/2015/1/25/s-tappar-i-ny-matning/
http://www.expressen.se/nyheter/val2014/har-ar-felstegen-som-de-helst-vill-glomma/

Vila i frid
Det är alltid tråkigt när människor råkar ut för olyckor. Och ibland så allvarliga att de dör. Fick nyligen höra att en person som jag lärt känna genom Miljövårdsrådet, som jag lett många år, gått igenom isen och drunknat. Sannolikt en fasansfull och ångestfylld död. Tragiskt och hemskt. Väldigt, väldigt tråkigt! Han kommer att vara saknad. En Uppsalabo som gjorde mycket bra för att Uppsala ska utvecklas hållbart har tyvärr lämnat oss. Per, vila i frid!
http://www.unt.se/uppland/uppsala/69-aringen-hittad-i-vattnet-3566573.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar