onsdag 14 januari 2015

Lyckad kommunism....


Kulturen bärare av ett folks berättelser

Är det möjligt att något blivit relativt sett bättre i kommunistländer än i länder med marknadsekonomi?  Frågar du mig är svaret klart ja. Av alla länder jag besökt en kortare eller längre stund är det i Kuba, Vietnamn, Kina och i Ryssland som man kan ta del av ett kultur- och konstliv utöver det generella. Särskilt på Kuba och i Vietnamn. Väldigt många av invånarna är kulturellt intresserade, många deltar aktivt i kulturlivet på olika sätt och deras världsklasshower och konstverk är imponerande och tillgängliga för många invånare till överkomliga priser. Bara av detta skäl kan jag varmt rekommendera besök till framförallt Kuba, Vietnamn och Kina om du inte redan besökt dem. Jag är också säker på att ditt besök bidrar till att de blir mer allt mer öppna mot omvärlden och mer intresserade av att ta intryck av andra. Dessa länder är annorlunda och det gör dem intressanta om man är en nyfiken kultur och konstintresserad människa. Det är framförallt i Vietnamn och på Kuba som jag köpt några av mina vackraste konstverk. Konstverk som är gjorda av konstnärer som håller världsklass och som både är vackra att betrakta samt härliga upplevelseminnen. Och i Kina har jag upplevt den hittills mest spektakulära showen i mitt liv. Jag överdriver inte om jag säger att det var över 300 personer som deltog i underhållningen. Det var pampigt. Varför tror du att kommunistiska samhällen satsat så mycket på kultur och konst? Kan det vara för att beskriva och utveckla den egna nationsberättelsen så kraftfullt som möjligt? Kan någon berättelse bli kraftfullare än om den blir en stark kulturell del av ett folks medvetande? Eller är det bara en tillfällighet?

3 kommentarer:

 1. Varför de satsar så mycket på egen kultur, jag tror du har absolut rätt, de utvecklar nationsberättelsen. Skulle utesluta "den egna", då det du beskådat knappast är något ... 'nyskapande' utan har ordentliga rötter i kulturen före revolutionen? Om än vidareutvecklat. Bortsett från att god konst och kultur (för alla) är gott för samhörighet i allmänhet, så jobbar ser nog ledningen det som ett vaccin mot utländska influenser.

  Det är säkert skön kultur och konst du sett, men jag är nyfiken på om du såg något alls av vad jag skulle kalla för 'simpel' eller 'bisarr/nyskapande' konst? Med 'simpel' menar jag något som vem som helst kan ordna (olikfärgade skor på en bänk) bara vi blir tillsagda. Med 'bisarr/nyskapande' menar jag sådant man behöver en ritning för att fixa (hopsvetsat skrot i någon form)..... (eller något som ska vara kladdat mensblod om jag läste någon rubrik rätt någonstans i webben)

  Har svårt att tänka mig det, ibland har man fördomar till det bättre också :)

  SvaraRadera
 2. Varför skulle kommunistisk kultur vara bättre? Vilket band har blivit kända för att en statlig komission beställde deras musik?

  Har du glömt alla våra musiker, konstnärer och filmmakare?

  Jag kan komma på en rad västerländska musiker/band men inte en enda kommunistisk...Eller jo! Rammstein! Men, De grundade ju bandet efter att muren föll.

  Jag tror att du håller på att köpa kulturrödvindsvänsterns lögner :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har all typ av konst här och den är även provocerande och utmaninande. Men 25 års fängelse för majuanarökning gör väl att kreativiteten är mindre än hos vissa i väst där det snart tycks bli lagligt.....

   Jag tycker ABSOLUT inte att kommunistisk kultur är bättre! Jag bara konstaterar att det är en gren där de generellt lyckats väldigt bra och där VÄLDIGT många av dess invånare uppskattar kulturen på ett sätt som jag t ex inte upplever att gemene man gör i USA.

   Radera