tisdag 6 januari 2015

Är livet meningsfullt?


Finns en mening?

Finns en mening med våra enskilda liv? Vilken är den i så fall? Att få äran att betala skatt tills man dör? Att få så många vänner som möjligt tills man dör? Att föra det mänskliga livet vidare? Att bidra till mänsklighetens utveckling utöver barn? Att dö som den rikaste på bygden? Till vilken mening? Vissa tror att meningen är att vi ska nå den fullständiga komplexiteten och alla, särskilt kärleksfulla människor, bidrar till att ta universum dit då kärleksfulla människor hittills är den mest utvecklade varelsen som skapats av atomer och molekyler. Många är de människor som funderat över meningen med livet. Hur många tror du har funnit ett för dem tillfredställande svar? Kan det rent av vara att utveckla Uppsala till världens förebild som kärleksfullt och rikt samhälle?... Varför inte? Personligen tror jag att det är enklare än så. För mig finns två ”uppdrag” som ger det mänskliga livet stor mening. Den första är livet självt och all den personliga utveckling som ett nyfiket liv kan erbjuda oss. Det andra är att kärleksfullt föra mänskligheten vidare. Tycker du att det finns en eller flera meningar med ditt liv? Vilken är meningen med våra liv enligt dig?  

Hur uppkommer visdom?
Har du funderat på hur visdom uppnås? Hur ofta har du läst om, sett på en film eller själv upplevt någon oerfaren som vis? Väldigt sällan. Huvudregeln är självklart att visdom är något som några få kan uppnå och den är alltid förknippad med mycket kunskaper men främst mängder av erfarenhet. Därför är det inte så förvånande att vi i takt med att antalet år på nacken ökar våra möjligheter att bli visa. Jag minns en av Carl-Henrik Sundströms föregångare som jag träffade regelbundet och som jag uppfattade som en vis man. Han ritade också pyramider och en av dem ledde upp mot den topp som ett fåtal når dvs till visdomen. Längst ner i pyramiden var data, därefter kunskap och i toppen var visdom. Något som missats tycker du? Helt klart är att livets olika upplevelser och ständiga studier gör att din förmåga att hantera data, utöka din kunskapsbas och vidga din förmåga att tolka människor med helt olika bakgrund ökar markant i takt med hur mycket livsutmaningar du utsätter dig för. Eller är det inte så? Kan visdom vara medfött? 

5 kommentarer:

 1. Nej, Det finns ingen mening. Det är det som är så jobbigt för oss alla.

  https://www.youtube.com/watch?v=tF5luzpfp_g

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig gör det det : ). Livet självt är den största meningen med just mitt liv : ). Och jag försöker fylla det till max : )

   Radera
  2. Good for you. Men, Det gör inte att livet har en mening. Vi försöker alla lura oss själva, Varje dag. Det är såklart helt okej. För sanningen är jobbig att acceptera.

   Radera
  3. Trist du tycker det handlar om att lura sig själv. I så fall lyckas jag och familjen helt storartat med lurendrejeriet, och vi stortrivs.

   Kunskap är grejen som är bas, att lösa problemen kring det vi vill göra vad det än är (dra in proffs är fusk, men det erkänns att vi lejde takläggare till vårt superbranta tak och nej vi klarar inte heller att bygga våra egna datorer), men annat, så långt det går och ändå klara "8-17 kravet" med råge. Full sysselsättning mao som ger tillfredsställesen, "det där har VI gjort".

   Det handlar alltså inte om något suktande över att bli ihågkommen efter döden, utan att åstadkomma det man kan här och nu och inte nödvändigtvis följa minsta motståndets lag (och fördumma sig).

   /Rick

   Radera
  4. : ) Rick, sanningen är i betraktarens ögon! Och min sanning leder mig att se dessa två stora meningar med mitt liv. Mellan de stora uppdragen så kan varje dag fyllas med mening, att t ex göra något bra för minst en medmänniska varje dag. Det är en bra mening med varje dag.

   Jag delar helt att livet handlar om vad vi åstadkommer här och nu och de stora bedrifterna har aldrig gjorts av lata personer. All framgång, med mycket få undantag, skapas genom hårt och målmedvetet arbete. Det arbetet är oftast inte enkelt. Även om själva idén och ambitionen är enkelt uttryckt.

   Radera