lördag 10 januari 2015

Förfärligt


Terrorattacken mot en satirtidning i Paris, Frankrike, är fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det var ett fruktansvärt brott mot medmänniskor och mot yttrandefriheten som vi har i de flesta Europeiska länder. Vad i Guds budskap ger människor enskild rätt att släcka andra människors liv i Guds eller Guds profeters namn? Självklart är det oacceptabelt och allt för mycket blod har spillts genom människans historia där människor hänvisat till religioner för att rättfärdiga sina bestialiska handlingar. Vilken är den tolkning som gör att förbudet att avbilda profeten Mohammed ska leda till dödsstraff?

Ett kränkt folk
Trots att Sveriges lagstiftning och politiska system är ett av världens absolut mest toleranta för olikheter är det också , sannolikt som en konsekvens av denna toleransinställning, ett land där allt fler känner sig kränkta. Självklart ska vi invånare få en rimlig chans till upprättelse och medmänsklig förändring om vi blir kränkta. Och rättssystemet prövas självklart i kränkningsmål. Eftersom känslan av att bli kränkt är väldigt subjektiv innebär det också att vi alla är mer eller mindre känsliga för att uppleva oss kränkta. Och säkerligen används också påhopp om kränkningar som politiska verktyg. Och inom skolan vittnar många lärare om att elever som är stökiga, och deras föräldrar, allt för ofta använder kränkningsverktyget när en lärare tar tag i en stökig elev och försöker få en ordning i klassen som gör att barnen kan lära sig något. Sannolikt är det ett av huvudskälen till varför skolresultaten sjunker i Sverige. En lärare är, och måste få vara, klassens ledare. I det ingår att få lugn och ro i klassrummet så att kunskap kan förmedlas och sugas in på bästa möjliga sätt. Självklart ska olämpliga lärare som kliver över rimliga gränser för disciplinering förlora sitt viktiga läraryrke. Är svenska folket ett allt mesigare folk som i allt större utsträckning känner sig kränkta? Och leder denna kränkthetsjakt till att yttrandefriheten och tydliga debatter blir lidande? Och att skolresultaten är otillfredsställande låga. Jag inkluderar inte kommentarer och debattrådar i  Avpixlat och Flashback i detta resonemang!

Varför skillnader?
Samtidigt som vi i Sverige har en allt kraftfullare inställning till upplevda kränkningar tycks många kränkningsivrare helt ställa sig bakom t ex Wilks så kallade konst där han gjorde något liknande som kostade tolv tidningsarbetare livet i Paris. Personligen är jag svårkränkt och bryr mig inom om att komiker och satiriker driver med allt och alla. Men om man menar allvar med att ”objektiva” kränkningar är något vi inte vill ha i vårt samhälle, varför är det då acceptabelt att kollektivt kränka över en miljard människor som obestridligt inte får och inte vill att avbilder av deras största profet ska göras? Det är väl tveklöst en stor och mycket onödig kränkning av väldigt många människor och deras tro, eller? Var går gränserna? Och är det ok att religioner fortsätter att skapa djupa sår mellan människor genom att de används för att provocera människor mot varandra. Oavsett vilken religion man eventuellt valt att tro på så är min tolkning av alla religioner att de främst förespråkar kärlek och respekt till sina medmänniskor. Tänk att det så ofta är så svårt att hitta kärleks och respektfulla vägar framåt i en värld där vi ständigt ”krigar” om begränsade resurser. Haram. 

9 kommentarer:

 1. "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."

  Det enda rätta. Om jag kan kränka en miljard människor genom att rita en bild. Då är det inte jag som har problem.

  SvaraRadera
 2. Ansluter mig till föregående anonym, samt att det är *en* politiker som i dagarna sagt ngt liknande, vem det nu var. Heder åt denna, för en hon var det, så mycket minns jag.

  Judarna har också i sin religion det där med att avbilda, men hur många börjar skjuta och bomba andra kulturer, folkslag, då deras tro nidbildas?

  Då jag läst dig en tid så förvånar du mig Stefan Hannah ... titta på tidslinjen och fundera på NÄR grupper inom islam började bli så infernaliskt lättkränkta. Du finner USAs med fleras otroligt dumma (då vi ser resultatet idag)' fipplande' i Mellan Östern som en stor orsak, men till syvende och sist kommer att just alla muslimska områden är så gott som totalt efterblivna då det gäller utveckling. I bästa fall har de olja som håller dem uppe. Ungar produceras i mängder, jobb finns inte, knappt ordentliga skolor och ej olje-producerande länder är helt beroende av utländsk hjälp och import.

  Kränktheten handlar om att de är så jä-a beroende av just alla andra och deras religion tillåter inte ödmjukhet inför sin situation och att ta tag i den (vilket Jesus, Nya Testamentet, gav de nya kristna). De som 'bråkar' idag har många gånger drömmar om stor-kalifatet, den tid då Islam även stod för kultur, bildning och vetenskap, men se vilka metoder de föredrar att ta till IDAG och kultur, bildning och vetenskap är definitivt inget som finns i någon grupperings önskemål, enbart Allah hit och Allah dit, dvs minst Sharia. (Europa mm ska innerligt tacka först digerdöden och sedan Martin Luther för att rationellt tänkande accepterades med kraft)

  Har fått korta ned rejält, så den snällare slutklämmen kommer inte med och inte ids jag skriva två inlägg.

  /Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo en fortsättning blir det ...

   Det spelar ingen roll om man låter bli att kränka eller inte, befolkningstrycken kommer att hitta vägar att ge arga unga män utlopp för sin ilska och religionen Islam är som gjord för att hitta möjligheterna att fokusera dem mot ett mål.

   Radera
  2. Det paradigmskifte som västvärlden går igenom och de orättvisor som finns i många arabtalande länder kommer att fortsätta att skapa stora konflikter framöver. Det är jag tyvärr helt säker på. Både kristna, judar och muslimer är bra på att skapa yttre fiender för att inte helt ta död på sig själva. Betänk att det t ex i syrien är muslimer som mördar muslimer.

   Min poäng var inte att det skulle vara förbjudet att driva med allt. Min poäng är att varför klassas upplevd mobbing som en grov kränkning men inte ett liknande påhopp, som det defacto är för troende personer?

   Radera
  3. Den var enkel ... det går inte att mobba en grupp, mobbning sker på individnivå och är förkastligt. Om vi ska ta gruppen muslimer som helhet, inte farao är det alla som bryr sig om 'kränkande' teckningar. Nej, det är en mindre delgrupp som blir kränkta. En än mindre tar det grymt personligt och bestämmer sig för att hämnas.

   Diskriminering av grupp (individer som anmält de känner sig diskriminerade) går definitivt, men diskriminering är inte något som nämnts i termer av teckningar och påföljande terrorattacker. Ingen har försökt detta, förmodligen för att satiriker tenderar att ge precis alla en släng av sleven där de finner något.

   Ta skolskjutningar. Nästan undantagslöst handlar det om svårt mobbade *individer* som 'ger tillbaka'. Det har mig veterligt aldrig hänt att en annan ur gruppen elever tagit åt sig så och utför skolskjutningen i den mobbades namn, eller ens för gruppen elevers skull.

   /Rick

   Radera
  4. Det är i princip alltid ett problem då en mindre delgrupp tar till vapen i en större grupps namn och ska undanröja det de ser som källan (att några försökte ta kål på Hitler är väl ett av undantagen som just alla håller med om). Sådant har alltid hänt och kommer att fortsätta så länge livet är 'orättvist'.

   Det som lyser fram i dagarnas mediedebatter, i alla fall för mig, är hur imamer och även förmodat moderata muslimer fördömer terrorattacken i Paris. Dock inte en enda fatwa utfärdas (har någon ens utfärdats som talar för att Islam är en tolerant religion som den torgförs som?) eller har utfärdats till yttrandefrihetens (eller dylikt) försvar. Ett försvar för olikheter i tro, kultur etc?

   Nope, fatwor kommer som ett brev på posten då fundamentalister anser gruppen eller guden bli kränkt. Inga motfatwor alls.

   Egyptens president verkar söka efter en islamsk Martin Luther.
   http://www.washingtonpost.com/news/volokh-conspiracy/wp/2015/01/04/we-are-in-need-of-a-religious-revolution/

   Radera
  5. Men hur ser du då på faktumet att enskilda muslimer i mängder gärna individualiserar kränkningen? Är den inte ok då?

   Radera
  6. För dem som tar åt sig är det givetvis så, men om man bortser från att reaktionerna kan bli direkt dödliga, så jämför jag deras kränktheten rakt av med Kinapuffs-debatten. *En* asiat i Sverige (Korean om jag inte minns fel, alltså inte ens kines) fick, med rungande understöd från twitter-tokar, den glada kines-loggan indragen då den skulle vara något ... rasistiskt antar jag (jag tar ur minnet, ids inte googla). Jag tror det var Sydsvenskan som faktiskt ordnade att visa upp den lilla loggan för några tvättäkta kineser i Kina. Inte en enda hade invändningar. Inte särskilt vetenskapligt, men bekräftar vad jag anser, de flesta människor är rätt vettiga och har viss förståelse för humor OCH VET det finns andra kulturer. En del hade kanske sett det annorlunda om den kränkte 'svensken' (ursprung korean) hade förklarat varför kineser borde känna sig kränkta. Men definitivt inte alla.

   De muslimer som individualiserar kränkningen är ett jä-a problem, för alla men i synnerhet för de som vill att religionen Islam ska vara en fredens religion och att den till och med är tolerant. Det är väl därför det kommit så många uttalanden om att terroristerna inte har något med Islam att göra. Eller hur? Det är helt ok med mig om någon blir rejält sur, men nöjer sig med att Allah minsann kommer att straffa dem i efterlivet ...

   Ta katolicismen som haft fler pedofilskandaler än vad som är proportionellt rimligt med tanke på förtroendeposition. De har att jobba på det rykte ett fåtal dragit på helheten och har gett upp med att lägga locket på.

   Så då Islam, med alla dess olikheter och stämplingen att de genererar en oproportionerlig mängd terrorister som även dödar andra muslimer i stor mängd. Det är faktiskt de seriösa muslimernas sak att ta tag i detta och övertrumfa dem de anser missbrukar Islam. Det är deras kamp och gudars vad jag önskar att svenska apologeter kunde hålla käften. De är så osvenska (apropå din tidigare postning om vad som är svenskt) i sitt försvar för enbart Islam. Exakt varför skulle enbart Islam vara skyddat från kritik/satir?

   Svaret till att inte vara lättkränkt är god allmänbildning, självkännedom och rationellt tänkande.

   Radera
  7. Kan det vara så att skälet till varför så många terrorister kommer från länder med istort sett muslimska invånare också växer upp i länder som styrs av diktatorer och deras familj? Och att de ofta har rätt stora orättviser i sina länder? Och att de t ex i Saudi Arabien blir förbannade på Israel och Väst som understödjer dessa totalitära regimer?

   Radera