onsdag 3 juli 2013

Ungdomsröster & regeringsalternativ

Har partier utan stöd av ungdomar en framtid?
I dagens Dagens Samhälle,tidning, som delas ut i Almedalen kan man bl a läsa att Centerns Ungdomsförbund mellan 2010/2011 minskade med 34% och att det är det minsta ungdomspartiet bland riksdagspartierna. Bara MUF växte. Inte ens två av hundra kvinnor skulle enligt reportaget rösta på C. Det verkar inte som faktumet att C bl a hade kvinnliga ledare på samtliga C verksamheter fått en positiv effekt. I en annan artikel i samma tidning säger Jenny Medestam, ansedd typ politisk analytiker, "mörkast inför valet 2014 ser det ut för Centerpartiet". Otydlighet, brist på ungdomsstöd, relevansutmaningar, ledarproblem och mycket annat beskrivs som stora delproblem. Än finns tiden för Centerpartiets lokalföreningar att samla sig och hjälpa till mer för att försöka vända trenden. Tror du chansen tas? Tror du det går? Jag hoppas det. C har flera roller att fylla och särskilt för borgerliga väljare som tror på småföretagandets samhällskraft, ett seriöst miljöförbättringsarbete, motverka maktcentralisering och att det, av många skäl, är viktigt att fler platser än de större städerna utvecklas positivt. Problemen som beskrivs ovan måste lösas och klockan klämtar.

Regeringsalternativ
Reinfeldt höll ett bra Almedalstal. Han ägnade som vanligt mycket tid åt att beskriva problemen med oppositionens ovilja att beskriva ett trovärdigt och framförallt förutsägbart regeringsalternativ. Han ägnade framförallt mycket tid åt att försöka lära dem som lyssnade hur svensk arbetsmarknadsstatistik är konstruerad. En fråga är om oppositionen nu är annat än en röd grön röra eller om ljusblått också finns med i soppan. Om det är seriöst med FP och S i en gemensam regering är det ännu mer viktigt att väljarna får veta vilken energipolitik som ska gälla, vilken EU politik som ska gälla och om valfriheten blir kvar eller ej. Vad tror du om FP spekulationerna?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17070518.ab
http://www.di.se/artiklar/2013/7/1/hemligt-mote-mellan-fp-och-s/

2 kommentarer:

 1. Jag tror, vet inte, att ett stort problem för politika ungdomsförbund är att olika politiska processer tar för lång tid. Att fatta beslut och sedan verkställa det. Det kan vara så att ungdomarna inte orkar vänta i 25 år för att se resultat. Det problemet har nog alla ungdomsförbunden. Man vill hinna vara drivande i flera projekt.

  Ett problem som jag tror att C har är att partiet förknippas med alldeles för liberala tankar. Däremot är det viktigt att göra frågan om att småföretagen ska slippa sjuklöneansvaret för andra veckan till Centerns valfråga. Precis som man skrev i DN i början av året. Det är ett mycket bra förslag för småföretagen.

  I Finland har man ju alla möjliga regeringskombinationer. Till och med Moderaterna och Vänsterpartiet har suttit i samma regering och gör det nu också. Jag är väldigt öppen för alla typer av lösningar. Jag har skrivit det förr men jag tror på S+MP+FP som en lösning. Vad ska man kalla ett sådant alternativ? Blåbärsalternativet? Blått på ytan men rött inuti?

  Om ovannämnda alternativet skulle bli verklighet så har jag bara en fundering: Hur vet Socialdemokraterna att FP inte är ute efter valstrategiplaner.

  En fråga: Vad har vi för energipolitik just nu. Min fråga är ärlig och vad skulle vara skillnaden med ett annat alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det utrymme superliberaler inom C får i media är negativt för partiet. Det är mycket få som attraherad av liknande åsikter.

   Om MP tydligt redogör för att de är beredda att kompromissa runt kärnkraftens avveckling och FP i en annan maktgrupperin är tydliga med att de i praktiken accepterar ett stopp för kärnkraftsutbyggnad, då blir det intressant. Jag tror inte det händer. Skillnaden är att vi nu vet vilken energiuppgörelse som finns. Vi vet inte vilken uppgörelse en annan maktgruppering kan nå. Det är rimligt att kräva en sådan viljeyttring från eventuella alternativ till Alliansen.

   Varför inte en minoritetsregering med C & MP.....?

   Radera