tisdag 9 juli 2013

Elakhet & ondska

Elakhet & landsbygdsbor
Igår såg jag ett intressant program som försökte bena ut om människan i grunden är god eller ond. Två hypotester stod mot varandra. En att vi var goda tills för ca 10.000 år sedan och att vi sedan jordbrukarsamhällets födelse börjat döda varandra i försvar av eller för att utvidga våra klaners revir. Den andra som självklart menar att vi alltid varit pragmatiska och överlevnadsorienterade. Som en del av överlevnadsagendan har Darwins regler även gällt människan dvs den starka individen och gruppen har överlevt och stärkt sina positioner. På Brittiska museet hittades mycket gamla lämningar från kraftigt skadade kroppar som var äldre än 15.000 år om jag förstod rätt. Kropparna hade hittats av engelska arkeologer i dagens Somalia. Människan tycks därför i grunden vara ond om vi upplever att vi själva och vår klan är hotad av t ex svält.

Kulturell utveckling har delvis minskat dessa mänskliga beteenden men alla vet att vi igen och igen och igen dödar varandra runt om i världen. Även i Europa. Senast i fd Jugoslavien där människan tydligt demonstrerade sin ondska och sin vilja att känna en särskild kollektiv gemenskap. I ljuset av detta kan det vara klokt att upprepa varför Europeiska unionen startades. För att försöka undvika förödande krig och istället försöka hjälpas åt att hantera bristsituationer som hotar vår energiförsörjning eller vår grupps fortsatta utveckling. Därför är ett begränsat EU samarbete fortsatt viktigt. För att säkra upp våra energibehov i förhållande till Ryssland, Kina och USA är också ett nära och starkt Europeiskt samarbete viktigt.

Håller du med om att människor i grunden är egennyttiga? Förstår du hur fel miljöpartister är ute om man förstår och accepterar vår mänskliga historia? Inget fel att drömma om bättre och annorlunda tider men människor är människor. Utan tillväxt måste någon få mindre om någon annan får mer. Om många får allt mindre brukar tillräckligt många av dem ta fram den elakhet som tycks vara en genetisk egenskap för att försöka överleva. Vilken hypotes tror du har rätt? Blev vi elaka i samband med jordbrukssamhällets intåg eller har vi det med oss genetiskt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar