lördag 13 juli 2013

Civilkurage & urbanisering

Huvudsak & bisak
Flitiga och välutbildade människor utgör en utmärkt grund för att bevara och utveckla ett rikt samhälle. Självklart är en välutbildad snickare lika viktig för samhällsutvecklingen som t ex en välutbildad ekonom. Jag blir återkommande trött på politiker som ser ner på människor som inte har högre teoretisk utbildning. Kan man tolka faktumet att vissa partier hävdar att alla ska högskoleutbildas på något annat sätt än att de värderar oss människor och våra studieval mycket olika?

Det är imponerande och inspirerande att läsa om Malalas (flickan som blev skjuten i huvudet av Talibanerna i Pakistan bara för att hon kämpade för flickors självklara rätt till utbildning) starka tal i FN. Vilken flicka! Imponerande. Vilket civilkurage och vilket mod. Jag hoppas hennes energi och starka personlighet får fortsätta att inspirera flickor och föräldrar, i världsdelar där flickor inte värderas lika högt som pojkar, att kämpa för en självklar rätt till bra grundutbildning. Tyvärr står Malala säkerligen på Talibanernas dödslista då hon symboliserar en kvinnlig frigörelse som de föraktar. Att alla våra barn får en så jämlik start i livet som möjligt är en huvudsak för en positiv samhällsutveckling. Hur kan man tycka något annat?
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.1834419-lyssna-noga-pa-malala

Urbaniseringen fortsätter i rasande fart
Uppsala/Stockholm, Malmö och Göteborg växer mer än vad de samhällena bra klarar av att hantera. Bostadsbyggandet och nödvändig infrastruktur hänger inte med att matcha en stor efterfrågan och stora behov. Samtidigt avbefolkas stora delar av Sverige. Lite löjligt tycker jag det är att läsa några artiklar i Göteborgsposten om att de är bedrövade över att de inte växer lika mycket som Uppsala/Stockholm och Malmö.... De växer enbart med drygt en procent per år. I absoluta tal motsvarar det fler människor än vad ett flertal kommuner har invånare. Tillräckligt många välutbildade och flitiga människor finns och flyttar löpande till Göteborg för att det samhället hållbart ska klara av att försvara och utveckla välstånd. Vad innebär ett Sverige där inga längre bor permanent på landsbygden? Om det är viktigt att fler platser i vårt stora land åretruntbefolkas, hur motiveras drivna och utbildade människor att bosätta sig där? Glöm bidragstänket! Det är ingen hållbar väg framåt. Hur tror du den svenska befolkningen är grupperad om 50 år?
http://www.gp.se/ekonomi/1.1835408-sa-ska-goteborg-bli-attraktivt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar