fredag 19 juli 2013

Sockerskatt, pandemi & samhällskonkurs

God hälsa
Det är positivt att allt fler tycks inse att något måste göras för att bryta den negativa hälsotrend som delar av livsmedelsindustrin drivit fram under decennier. Hur kan ansvarstagande politiker låta bli att vidta åtgärder för att hjälpa många människor att få ett hälsosammare och friskt liv? Dagens UNT ledare och Korrespondenternas, SVT, senaste reportage om sockerchocken i vårt samhälle kanske snart leder till att många svenskar hjälper till och sätter press på politikerna att kraftigt höja priset för osund sockerkonsumtion genom en sockerskatt som bl a kan finansiera "ät nyttigare" kampanjer. Mindre socker och mer grönt samt frukt ökar markant dina chanser till ett friskt och långt liv. Särskilt intressant att den liberala ledarsidan på UNT börjar tycka att samhället bör ingripa och inte låta marknadskrafterna fritt få erbjuda allt osundare produkter för att få oss att överkonsumera.
http://www.svt.se/korrespondenterna/se-program/del-4-235?autostart=true
http://www.unt.se/ledare/salta-pekpinnar-fran-staten-behovs-2513141.aspx

Var finns vaccinfabriken?
Jag har tidigare undrat på min blogg om var löftet om att bygga svensk beredskap att tillverka vaccin tog vägen? Kan staten och våra landsting nu garantera rimlig tillgång till nödvändigt vaccin när pandemin kommer, och vi hoppas att vaccin finns? Du tror väl inte vi svenskar prioriteras om fabrikerna ligger i Tyskland, USA och i Kina?
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sveriges-beredskap-ratt-kass

Utan livskraft och tillväxt går man garanterat mot undergång, misär och död
Lite intressant är det att ta del av nyheten att Detroit, i USA, gått i konkurs. I en tid där urbaniseringen bara fortsätter har vi samtidigt ett stort exempel på att även en stor stad kan kollapsa. Det är med andra ord inte bara landsbygd, bruksorter och mindre städer som kan gå under. Alla platser som inte kan förändra sig med tiden och som inte kan sprida sina intäktsrisker kan gå omkull. Oavsett storlek. Kort och gott handlar det som vanligt om ledarskap eller bristande ledarskap. Vet du att Detroit var världens rikaste stad i början av 1900-talet? Vet du att staden på 50-talet hade över 2.000.000 invånare och idag endast har runt 700.000 invånare? Vet du att det i dagens Detroit finns över 80.000 övergivna fastigheter? Vet du att den tidigare rikaste staden i världen idag är den amerikanska stad med högst brottslighet?

Detroits konkurs kan utlösa nya spännande tider i världens ekonomier. Precis som med Grekland finns gott om långivare som nu inte kommer att få tillbaka sina pengar. Det talas om kreditförluster på 90% och skulderna är på över 100 miljarder. Garanterat innebär det lägre löner till offentliganställda, lägre pensioner och sänkt samhällsservice. Vad lär vi av detta? Att alla platser ständigt måste följa utvecklingen och tänka nytt? Att man inte kan leva på gamla meriter? Att man inte kan göra sig beroende av endast en inkomstkälla (i Detroits fall var/är det bilindustrin)? Vi svenskar kan glädjas över att vi ändå bidragit till Detroit bornas självkänsla genom att svenska ishockeyspelare gjort underverk i deras tröja och fört dem till Stanley cup vinster : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar