onsdag 24 juli 2013

Ansvarslöst & landsbygdshaveri?

Befogenheter och ansvar
I grunden är bara mänskliga styrsystem väl fungerande om det finns en tydlig koppling mellan befogenheter/makt och ansvar för maktutövningen. Inte minst marknadsekonomin bygger på den principen genom att odugliga ägare ska förlora sitt bolag om det misslyckas med lönsamhet och tillgångsförvaltningen. Tyvärr sätts denna marknadsekonomins grundbult ständigt ur spel eftersom misskötta banker och finansbolag ständigt räddas och ägarna ofta får sitta i orubbat bo. Undantagen är få.

Den som är ansvarig, som har mest makt, måste också få ta konsekvenserna av dåligt ledarskap.  Ansvarslöshet är inget annat än ett uttryck för vänskaps och institutionskorruption som Inga-Britt Ahlenius skrev om nyligen. Om vi vill skydda och utveckla vårt generella välstånd måste vi utveckla bättre system för att säkerställa att de som gör stor skada får ta ett ansvar som är kännbart. Det är t ex orimligt att kortsiktig idioti ska belönas med höga årliga ersättningar, inklusive höga bonusar. Det måste bli möjligt att retroaktivt kräva återbetalningar när det visar sig vara just kortsiktig idioti som starkt bidragit till misslyckandena. Det ska oxå vara omöjligt att gömma sig bakom en styrelse som i praktiken varit oförmögen att ansvarsfullt styra den operativa ledningen!
http://www.dn.se/ledare/kolumner/ansvaret-som-forsvann/

Vattenfall
Hur mycket är 40 miljarder kronor? Det är massor av pengar! Så dåliga affärer + 30 miljarder till har Vattenfalls ledningar gjort på svenska skattebetalarnas och kundernas bekostnad. Hur stora ersättningar tror du Vattenfalls ledning och finansiella rådgivare fått kopplat till alla dessa dåliga affärer, och synnerhet Nuon förvärvet? Tror du några av dessa ersättningar återbetalas? Vilka ställs till svars för dessa mycket dåliga affärer? Är det rimligt att inte fler får stå till svars så att vi lär oss att  ett styrelseansvar är ett ansvar på riktigt! 40 miljarder skulle gjort fantastisk nytta som riskkapital och tillväxtbolag för nya jobb i nya företag och på landsbygden istället för att bara gå förlorade.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/de-godkande-nuon-kopet_7896456.svd

Landsbygden
En intressant artikel om landsbygden. Jag delar det som skrivs. Om man ständigt kan göra avkall från marknadsekonomins grundbultar kopplat till finansmarknaden då kan man göra det kopplat till livsmedelsförsörjningen! Livsmedelsförsörjningen är i synnerhet en samhällskritisk funktion som allt för länge misskötts i Sverige. Fler partier än Centerpartiet måste förstå frågans allvar för att vi ska få se en förbättring. Det handlar inte om bidrag! Det handlar om konkurrens på lika villkor och om säkerhetspolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar