torsdag 26 oktober 2023

Usel Riksbank

Ansvarsutkrävande

Det är mycket provocerande att vare sig välarvoderade politiker eller högt avlönade tjänstemän ekonomiskt kännbart får ta ansvar för sina framgångar och misstag. Ett sätt att göra det på är att efter till exempel 75.000 kronor per månad enbart tillämpa rörlig ersättningar. Rörliga ersättningar som helt är resultatbaserade och som retroaktivt, i efterhand, tas tillbaka om det visar sig att det som kortsiktigt såg bra ut blev idiotiskt ur ett långsiktigare perspektiv. Varför ska människor utan faktiskt ansvar få relativt höga ersättningar?

Andreas Cervenka är en kunnig journalist kopplat till ekonomiska frågor. Det är dags att skrota kronan och bli en hård del av EMU, euro-samarbetet. Det är bara att inse att i den nya världen klarar inte Sverige av att hantera en liten valuta på ett bra sätt. Och att ständigt göra svenskarnas globala köpkraft allt sämre för att stötta svensk industri duger inte. En koppling till EMU kommer tvinga offentlig sektor att fokusera på sina kärnuppdrag och företagen att vara ännu mer konkurrenskraftiga. 

Riksbanken hade varit i konkurs om den varit ett företag som inte bara kan räddas av hårt prövade skattebetalare. Varför köpte Riksbanken en massa privata fastighetsobligationer? Jag kritiserade Riksbanken då de under Stefan Ingves tid började köpa dessa obligationer. På 90-talet fick bankerna ta smällarna och krisbolaget Securum kunde hämta tillbaka mycket av de risker skattekollektivet fick borga för. Nu får skattebetalarna ta smällarna, eller stundar en ny bankkris? Jag antar inte det då jag antar att Riksbankens obligationsköp inte villkorats kopplat till kraschrisker. 80 miljarder kronor är väldigt mycket pengar trots att kronan blivit extremt svag. Usch! Glöm inte att SEB är ett särintresse. 

Värdet på Riksbankens stödköpsportfölj har sjunkit som en sten. Nu tvingas riksbankschefen Erik Thedéen be riksdagen om 80 miljarder kronor för att rädda situationen. 

– Hade det här varit ett vanligt aktiebolag hade de varit i konkurs, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.”

Var det oansvarigt att köpa alla dessa obligationer?

– Det är allvarligt att Riksbanken har gjort en förlust, det råder ingen tvekan om det. Man kan också diskutera om penningpolitiken som fördes var bra eller dålig. Men det var en exceptionell situation i Sverige. Under pandemin öppnades ett stort svart hål för svensk ekonomi. Då var man redo att ta till alla medel för att rädda situationen.”

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Q738dx/cervenka-riksbanken-har-daliga-alternativ-rantebesked

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/mQjd20/varfor-har-de-som-skoter-ekonomin-misslyckats-sa-monumentalt

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/veJrp5/riksbanken-ber-riksdagen-om-80-miljarder-kronor

Tyvärr behöver man inte tänka till särskilt länge för att inse att det kommer en ordentlig justering av även den privata bostadsmarknaden. Precis som på 90-talet blir de stora förlorarna de som belånat sig för högt och skiljer sig. Tvingas sälja för att man blivit sjuk eller arbetslös. Nu är det lågkonjunktur som väntar oss under flera år. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba smartare för att ta oss igenom den tid som nu startat för omställning. Allt är relativt. I Palestina/Israel, Sudan, Jemen och Ukraina har de det mycket mycket värre. I Schweiz har de det bättre. Allt är relativt. Jag vill att våra barn och barnbarn ska få en positiv framtid, vad vill du?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar