onsdag 18 oktober 2023

Den stora bilden

Finns en större plan?

Det tycks mer i vår tid om allt möjligt än någonsin tidigare. Det har sociala medier sett till. Vår tid gör oss också mer splittrade än på länge. ”Hylands hörna” världen och en värld med en TV-kanal gjorde det lätt att se och höra samma sak. Och för makten att styra allas hjärnor. Tack och lov är det inte längre så men det gäller samtidigt att inse hur mycket svårare det idag är att nå ut till alla invånare i Sverige med faktabaserade objektiva budskap. Det är problematiskt. Det gör det till exempel lättare för främmande makt att splittra oss som lever i olika delar av Sverige.

BRICS har flera agendor. Strategierna för att de ska nå sina mål är säkert många. I BRICS-länderna är narrativen, berättelserna om vår historia, en helt annan än den som berättas i de flesta västländer. De glömmer inte vad framförallt Européer gjort när vi exploaterat andra delar av världen. Och när Hamas genomfört sina vidriga handlingar, mot bland annat barn och kvinnor, kan syftet av dem som finansierat dem vara att beskriva västvärldens dubbelmoral. Att när Israel skoningslöst klipper till mot en hel befolkning på Gaza bedöms det olika. Det palestinska folket blir bara en bricka i ett större maktspel som är i full kraft mellan till exempel många BRICS länder och "västvärlden". Du som kan en del om människans historia vet att det jag beskriver som taktik har använts många gånger förr. I vår tid är det dock lättare för totalitära regimer att göra sina berättelser, beskriva sina narrativ, för den befolkning som de styr hårt över. De flesta av dessa länders invånare kommer att köpa sina ledares berättelser före att lyssna till någon västerlänning. Det är viktigt att förstå.

https://www.expressen.se/ledare/hamas-spelar-putin-ratt-i-handerna/

Titta gärna på nedan del av SVT Utrikesbyrån. De resonerar och beskriver väl balanserat, och kortfattat, vad som händer i Palestina/Israel och Mellanöstern. När han som styr Saudi säger att de ska bli de nya européerna. Vad tror du han menar med det? Att mänskliga rättigheter ska stå högt i kurs?…

https://www.svtplay.se/video/K1qwGrz/utrikesbyran/basta-fiender

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om att vi svenskar nu är måltavlor bara för att vi är svenskar. Sug på den. Folket som utsatts för humanitära stormaktsambitioner får inte bara betala med höga skatter utan nu betalar vi  också med en mycket högre trygghetsrisk i våra liv.

De flesta är nog vana vid att Sverige har gott renommé utomlands. Vårt pass har länge setts som ett av världens starkaste. Vi är vana vid att omvärlden generellt betraktar Sverige som ett land med bra luft, välstånd, jämlikhet och tolerans. Ett land människor flyr till och inte från.”

Nu uppmanas svenskar, som rest till Belgien för att heja fram landslaget eller som bor i Bryssel och vill stötta blågult, att dölja sin nationalitet. UD uppmanar svenskar runtom i världen att hålla låg profil.”

https://www.gp.se/ledare/de-mördades-enbart-för-att-de-var-svenskar-1.112891239

Anosh Ghosri, GP, går snett i sitt resonemang. Hans berättelse är mycket ofullständig. Det ofullständiga rättfärdigar inte antisemitism och judehat. Det hatet ska dock inte ha en särställning. Allt hat och generellt hot mot en folkgrupp är oacceptabel och det är så lagarna ska vara utformade och tillämpas. 

En förklaring finns i den skeva svenska antirasismen som bara ser hudfärg och kolonialt arv. Vita judar har ingen plats i den maktanalysen. En annan förklaring finns i svårigheten att se antisemitismens särart – som dessutom förenar extremister av olika slag. Vidare ska den tillåtande attityden mot religiösa och kulturella uttryck som öppet föraktar judar inte underskattas.”

https://www.gp.se/ledare/att-judehat-rättfärdigas-säger-något-om-vårt-samhälle-1.112788953

Jag hoppas att israelerna klarar en trovärdig granskning av vilka som bär skulden för det fruktansvärda bombandet, och massmördandet, av människor på ett sjukhus i Gaza. Om de inte gör det har Hamas tyvärr lyckats göra världen än mer instabil. 

Den stora konfliktbilden är mycket större än Palestina/Israel, Ukraina v/s Ryssland och så vidare. Som Ann Linde säger i SVT Utrikesbyrån vill USA använda mer av sin kraft i kampen mot Kina. Européerna har styrt världen i hundratals år. USA styrs fortfarande av människor med relativ stark modern historisk anknytning till Europa. Få saker varar för evigt. Du som läst min bok ”En stund på jorden” vet att jag är imponerad av både han- och judisk kultur. Är det möjligen kampen mellan dessa kulturer som allt kraftfullare skakar om människans värld?  

https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900?gclid=EAIaIQobChMIyaDPvpv_gQMVcj0GAB3atQ4REAQYASABEgJ3TvD_BwE




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar