måndag 23 oktober 2023

Svart eller vitt

Sakpolitik och ideologiskt kompass

Uppsalaborna fick inte en chans att tydligt få påverka hur Uppsala ska byggas ut när Fyrspårsavtalet tecknades. Avtalet som koncentrerar en mycket kraftfull bebyggelseönskan till södra stadsdelarna. Nu har kommunfullmäktige bestämt att Uppsalaborna får en chans att påverka nästa Översiktsplan. En chans att uttrycka om Uppsala stad ska byggas ut lite varsammare och att landsbygden istället ska få stärkas lite mer längs god befintlig spårinfrastruktur. 

Utifrån Utvecklingspartiet demokraternas, UP, vallöften är det enda riktigt dåliga som hänt 2023 att Liberalerna bekände färg och fortsatte att tydligt verka för sitt vallöfte om stöd till det onödiga, riskfyllda och extremt dyra spårvägsbygget. De som röstade på L, V, MP och S 2022 får skylla sig själva om de inte vill ha spårväg. Eftersom UP aldrig trodde Liberalerna hade ändrat sig blev deras sakpolitiska överenskommelse med V, MP och S om att gå vidare med spårvägsprojektet  inom kollektivtrafiken en tydlig bekräftelse.

För UP är det viktigt att Uppsala utvecklas socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbart. Vår starka uppfattning är att det inte är möjligt om man nu ekonomiskt framtungt bygger spårväg. Få sakpolitiska ställningstaganden är ”svarta eller vita”. Idag är längre bussystem den klokare vägen framåt.

Inte ens synen på företagsamhet är ”svart eller vit”. Nedan UNT ledare är läsvärd. Den som är för fri företagsamhet, och marknadsekonomi, bör också tydligt vara emot oseriösa och kriminella företagsverksamheter. Det finns inget som helst skäl att låta bli att vilja att de ska bort eftersom de bara förstör för seriösa företagare. Om de dessutom levererar usel kvalité kopplat till barnomsorg, skola, äldreomsorg, HVB-hem etc är det också oacceptabelt användande av våra skattepengar.

"Besluten om att stänga de olika förskolorna borde, paradoxalt nog, applåderas allra mest av dem som värnar valfrihet. En grundförutsättning för att systemet med friskolor och fristående förskolor ska fungera är att Skolverket och kommunerna är snabba med att dra in tillståndet för dem som missköter sig."

https://unt.se/ledare/artikel/uppsala-borde-stanga-fler-forskolor-for-valfriheten-skull/r9p688xl

Inte ens skattefrågan är ”svart eller vit”. För UP är det viktigt att de som jobbar, eller lever på pension, får behålla mer än idag av sina intäkter. Att vi själva får styra mer över vad vi använder våra pengar till. Till skillnad från Moderaterna och Kristdemokraterna vill vi dock först ta omställningskostnader för att avveckla mycket som inte är kärnverksamheter och stärka det som är kärnverksamheter. Därefter skattesänkningar. Med rätt ledarskap kan vi snabbt få lägre skatt. Att sänka skatten innan man strukturerat om, och i lågkonjunktur, riskerar bara att krascha ekonomin.

https://unt.se/ledare/artikel/m-och-kd-har-ratt-uppsalabor-betalar-for-mycket-skatt/rgv4n8mr

De partier som finns balanserar sin sakpolitik mer eller mindre olika. I den verkliga världen finns gott om målkonflikter. Problemet för seriösa partier är att få väljare är särskilt pålästa och därför gör sina partival mer utifrån känsla än förnuft. Om det kan man tycka mycket. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar