fredag 13 oktober 2023

Kampen om kunskapen

Uppsala eller Lund

Som alumni (tidigare student) på Uppsala universitet anser jag självklart Uppsala universitet som världens bästa bland de mest avancerade lärosätena i Sverige. Du vet väl att Sveriges två högst betalda direktörer i världen har en liknande studiebakgrund som jag, det säger väl något… En tillgång förutom alla kunskaper efter studietiden blev också alla livslånga vänskapsband som knöts. Inte minst med mina Ceteris-vänner som nyligen träffades på vår årliga helgträff.

Sonen, som bott och skolat sig i Täby, Kuala-Lumpur, Tokyo, Uppsala, Corvallis, Lund och Köpenhamn valde Lunds universitet före Uppsala universitet. Eftersom jag fostrat honom att vara självständig, trygg, prestationsinriktad och en bra medmänniska var det kloka val av högre studieplatser. Lund är också mycket duktiga och har i dagarna också en nyutnämnd Nobelpristagare. Lund var också ett sätt att helt bli självständig då mamma och pappa fanns i Uppsala. I Köpenhamn studerade han på Nordens bästa affärsskola, Copenhagen business school. Även han har byggt upp ett livslångt värdefullt vänskapsnätverk. 

Att Lunds kommun leds av en stadsdirektör med starka rötter i Uppsala förklarar väl också varför de blir allt framgångsrikare inom viktiga grenar som näringslivsvänligt och miljö och klimatengagerat. Det senare också under ledarskap av en person med starka rötter i Uppsala. Den som förstått värdet av nya lokala partier kanske känner till ”Förnya Lund”. Ett nytt lokalt parti fyllt enbart med erfarna företrädare med gedigna kunskaper och erfarenheter av glädje för att en kommun ska styras mer rätt än fel. 

Uppsala och Lund har en stark känsla av konkurrens mellan sina universitet. Det är mycket bra och tjänar Sveriges intressen väl. Konkurrens är alltid av godo för den som gillar utveckling och effektivitet. I den nya tid vi är i hoppas jag att Lund och Uppsala kan stärka sitt samarbete inom många plan. Min övertygelse är att det är bra för hela Sveriges positiva utveckling. Mer samarbeten och mindre konflikter byggt på en gemensam övergripande målbild. 

Idag lyssnar jag och pratar med Sveriges ÖB, flera ledande militärer, ledare för frivilligorganisationer. Vi lever i en kristid. Mer än på länge krävs engagemang och mening för att ett unikt samhälle ska möta en positiv framtid. Våra högsta lärosäten har avgörande betydelse för att vi lyckas. Kampen om kunskaper är global. I den matchen behöver Sverige bli ännu bättre än nu. Inte minst inom förmågan att utnyttja artificiell intelligens.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar