tisdag 17 oktober 2023

Etnisk rensning

Relativisering

Jag har ofta inom den politiska världen mött dåligt faktaunderbyggda argument om att deras perspektiv, och deras nutidstyckande, är rätt. Att inkludera historiska kända fakta anses av allt för många politiska tyckare som ointressant eftersom det inte tjänar deras snäva intressen. Ofta är jag övertygad om att de inte ens känner till relevanta historiska fakta. Ofta bryr de sig inte. De är övertygade om att de har rätt, för deras kompisar tycker lika som dem…

Att relativisera innebär att man ställer något som händer, eller som hänt, i förhållande till något liknande som hänt historiskt eller i nutid. Att relativisera anses ofta handla om att minska betydelsen av något som sker. Som vanligt handlar det om vad man själv tycker och vad man själv företräder. Den som bara vill se sitt egna perspektiv kommer alltid att attackera någon som till exempel försöker ge historiska exempel på hemskt beteende som lever kvar bland en grupp människor som historiskt utsatts för till exempel grova övergrepp. Albert Einstein bevisade helt otroligt sin relativitetsteori med hjälp av en solförmörkelse. Allt är relativt och så kommer det att förbli. Och nu känns som en tid av ”solförmörkelse”. Inte minst på grund av morden och skadeskjutningen av tre oskyldiga människor i Bryssel igår. Minst två av dem bara för att de uppfattades som svenskar. 😢

Palestina/Israel konflikten är fylld av tragedier. Det går att relativisera hur mycket som helst kopplat till dessa tragiska historiska konflikter som plågat ”det heliga landet”. Inte minst kan man ägna flera dagar åt att diskutera vilka som bebott och erövrat de territorier som idag kallas Palestina/Israel sedan "Adam och Eva". Tyvärr ägnar sig många åt det istället för att hitta en fredlig konfliktlösning. 

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om Hamas/Israel konflikten nedan. Det talas återkommande om att man ska undvika att vara en "nyttig idiot" för negativa agendor. Om Israels makthavare driver på för en etnisk rensning och extremt mycket dödande av oskyldiga palestinier kommer det garanterat att tjäna västvärldens motståndare extremt mycket. Det borde också kloka västledare inse och nu balansera sina ställningstaganden på "guldvåg". Till exempel Biden behöver inte oroa sig för att leva på denna jord om 30 år. Det behöver dock de allra flesta av alla våra människor som idag är 40 år eller yngre. Den humanitära katastrofen på Gaza måste stoppas. Samtidigt ska självklart Hamas kraftfullt ställas till svars för sina fruktansvärda övergrepp. Boströms ledare nedan är i sammanhanget läsvärd.

"Israel kan i ett större perspektiv inte vinna ett krig på Hamas brutala villkor. Det är ett skäl – utöver det rent moraliska – till att Israel måste ta humanitära hänsyn i sin pågående krigföring på Gaza."

https://www.gp.se/ledare/israel-st%C3%A5r-inf%C3%B6r-ett-moraliskt-och-strategiskt-dilemma-1.112792861

Jag delar Kronqvist, Expressen, avsky mot antisemitism. Hat mot hela folkgrupper i olika förpackningar är vidrigt. Folkgrupper kan definieras på många sätt. Etniskt och religiöst är de vanligaste. All form av hat mot en människa bara för att de definieras som tillhörande till en viss grupp är både moraliskt fel och dessutom korkat. Det handlar alltid om enskilda människor och enskilda människor som ska få stå till svars för sina handlingar. 

Extremister i alla dess förpackningar är alltid av ondo. De finns i alla varianter av förpackningar. En mycket stor del av alla befolkningar är inte extremister. Vare sig de anser sig vara judar, kristna eller muslimer. Inte heller de flesta palestinier har blivit extremister trots att de med stöd av FN och flera människorättsorganisationer med all rätt känner sig kränkta, bestulna och i stort underläge. Kronqvist borde föra ett generellt resonemang istället för att enbart fokusera på antisemitism. Det fokuset gillar säkert vissa med sina narrativ. I ett sekulärt multietniskt land som Sverige, som inte är som Iran eller Israel som har en tydligt koppling mellan stat och religion, ska vi tydligt vara emot all extremism och emot all diskriminering. I Sverige ska vi stå upp för våra värdegrunder och våra lagar, punkt! Nu räcker det med mesighet! I Sverige gäller svenska lagar och rättigheter måste tydligt matchas mot skyldigheter. Det är för djävligt att det blivit livsfarligt att vara svensk! Undrar vad de som naivt ville att Sverige ska vara en humanitär tycker nu? Kanske börjar de fatta att kulturell komplexitet kräver en betydligt bättre ordning än vad den svenska staten säkrat de senaste minst 20 åren. 

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/priset-for-antisemitism-ar-farligt-lagt-i-sverige/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar