måndag 16 oktober 2023

Dags att strejka

Kraftiga besparingar på administration

Teknikutvecklingen går i en rasande fart. Nu är vi återigen i en konfliktfylld värld och då ökar historiskt farten i teknikutvecklingen. Från en hög fart till en ännu snabbare takt. Inte minst artificiell intelligens, AI, utvecklas extremt snabbt som teknik för att automatisera och snabba upp processer som idag tar i jämförelse extremt mycket längre tid att utföra. Garanterat mer och mer dessutom med högre kvalité. AI kommer också att kraftigt avveckla behovet av arbetskraft för att till exempel rapportera data på olika sätt till alla svenska och EU myndigheter som kräver detta. Eller till lokala politiker som kräver det. Det är ett faktum. Motståndet kommer dock, som vanligt, vara stort från dem som förlorar sina jobb. Du tror väl inte idag är annorlunda jämfört med när arbetarna kastade in träskor i "Spinning Jenny" i slutet av 1700-talet. För att förstöra maskinerna. En spinnmaskin som kraftigt förenklade och effektiviserade arbete som inkluderade vävstolar. Samhällen som vill vara konkurrenskraftiga måste skapa en kultur som är nyfiken och som snabbt tar till sig ny teknik som säkrar konkurrenskraft.

Politiska krav, myndigheters rapporteringskrav och ett myller av mer eller mindre användarvänliga IT-system skapar stora problem för till exempel en kommuns kärnverksamheter. Det är hög tid att sätta stopp för denna idioti som driver fram extremt dyrt administrativt tryck i våra kärnverksamheter inom skolan, vården och omsorgen. All denna rapportering vittnar om att den "tillitsbaserade styrningen" är obefintlig. Det är dags för modiga lokala politiker att säga: STOPP! Vi vägrar belasta våra viktiga verksamheter med all denna administration och oacceptabelt många "stödresurser".  Det är dags för seriösa lokala politiker att "strejka" mot all denna rapportering samt att kraftigt kräva rensning i "IT-rabatterna"!

Johan Rudström, UNT, skriver läsvärt om hur sjukt administrationen tillåtits sprida ut sig i Uppsalas och Sveriges offentliga verksamheter. 50% mindre är en bra målsättning under en fyraårsperiod! Går det? Ja, om den politiska ledningen vill det! Det är politiken som bestämmer. Det är politiken som "på pappret" bär ansvaret. Det är dags att göra det! Det är hög tid att axla det ansvaret!

"Det handlar alltså om en yrkesgrupp, HR, som lyckats elevera (höja) sig för att pyssla med andra saker än de triviala personalfrågorna. Exakt vad de gör är höljt i dunkel för utomstående. När Region Skåne söker en ny HR-partner ska hen jobba mot ”funktionsdirektörerna”. ”Verksamheterna du stöttar består i första hand av strateger, utvecklare och handläggare och är präglade av en hög komplexitet”, heter det i yrkesbeskrivningen. Det enda man förstår är att det är någonting viktigt och att det antagligen kommer att göra läkare och sjuksköterskor ännu argare. Samt att det blir dyrt för skattebetalarna. ”Min efterträdare fick titeln personaldirektör och då skulle alla personalsekreterare bli personalchefer”, som en före detta personalchef beskriver det i ett mejl."

"Först ut med att ”underlätta” arbetet för alla vanliga yrken, det vill säga göra det svårare, var nog ändå it-folket. Stockholms läns landsting beräknade redan 2016 att anställda ägnade en timme per dag åt krångel med något av de 1 600 olika it-systemen. Uppsala kommun avbröt i våras upphandlingen av ett ”heltäckande it-system” som påbörjades 2019. ”Det är skit”, kommenterade kommunalrådet Erik Pelling (S) (UNT 17/4)."

"Det kokar ned till en ledarskapsfråga. Vilken sjukhusdirektör blir först med att anställa en informationschef, en it-chef och en personalchef med bred förståelse om vad som händer på klinikerna? Vilken skolchef blir först med att rensa på huvudkontoret och höja lönen för sina bästa yrkespersoner? Vem vågar vara så omodern och tydlig att man kanske till och med pratar svenska?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar