söndag 15 oktober 2023

Dåliga föräldrar

Barnens bästa i centrum

I naivislandet Sverige är det dags att ta barnrättigheterna på större allvar. I en värld där grovt kriminella skaffar många barn och där många föräldrar inte förstår barnens behov av att gå i särskild skola måste politiken ställa sig på barnens sida. Inte på de usla föräldrarnas sida. Bra och dåliga föräldrar finns. De dåliga drabbar både barnen och samhället i stort. Samtidigt är det inte självklart att barn som föds inbi destruktiva miljöer skyndsamt räddas därifrån.

https://www.foraldraalliansen.nu/foraldraansvar/

https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/barn-och-unga/barn-och-unga-i-socialtjansten/lvu/information-lvu-vardnadshavare/

Det finns gott om hyckleri på vår jord. Och vad som anses ok eller ej är inte objektiva betraktelser. De utgår ifrån vad den som uttalar sig har för ”narrativ” (berättelse som ofta bara lyfter fakta som gynnar den egna berättelsen). I den pågående konflikten mellan Hamas och Israel finns gott om tyckare som helt saknar historiska faktakunskaper kopplat till sitt tyckande. De bryr sig inte, de har bestämt sig för vilka som är ”onda” och vilka som är ”goda”. Låt oss ”bara” ta barnperspektivet kopplat till konflikten. Hamas barbariska dödande av bland andra barn är fruktansvärda och oacceptabla. De ansvariga ska ställas till svars. Nu när Netanyahos Israel hämnas så gör man det som vanligt extremt kraftfullt. Redan innan marktrupper gått in i Gaza har nästan ett tusen barn dödats i alla bombattacker. Många tusen barn är skadade. Hatet odlas massivt och bidrar till att konflikterna aldrig blir lösta. Inte ens Hamasanhängares barn har valt att födas in i den miljön. Föräldrarna har utsatt sina egna barn för livsfara, men barnen är oskyldiga. 

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver nedan om ökad antisemitism. Hans ”narrativ” är inte balanserat utan skulle bli verkningsfullare om han var tydlig med att vi i Sverige inte tolererar några rasistiska aktiviteter. Judar, muslimer, hinduer, homosexuella etc ska alla kunna leva tryggt i Sverige. Vi vill inte ha ett annat samhälle. 

Det räcker med att ta en helgutflykt till uppländska medeltidskyrkor för att förstå att antisemitismen inte är något nytt fenomen i Sverige. I Uppsala domkyrka – Svenska kyrkans viktigaste helgedom – finns en judesugga, en antisemitisk karikatyr, från 1300-talet. Samma motiv återfinns i kyrkorna i Husby-Sjutolft och Härkeberga. De allra äldsta kända svenska handskrifterna är också fulla med antisemitiska berättelser om onda och svekfulla judar. Antisemitismen är alltså inte ett importerat problem. Det fanns i Sverige många hundra år innan de första judarna ens kom hit.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/priset-for-antisemitism-ar-farligt-lagt-i-sverige/

Personligen undrar jag vilken den stora planen är med Hamas vidriga dåd. Det skulle inte förvåna mig om syftet med Hamas attacker var att få Netanyahu och hans Israel att agera som de nu gör. Och få västvärlden att ensidigt ställa sig på israelernas sida. Ett syniskt spel för att samla totalitära länders invånare bakom att västvärlden aldrig gör något annat än att tjäna sina egna kortsiktiga intressen. Att västvärldens ledare visst gör skillnad mellan folk. Alla vidrigheter ska fördömas och motverkas. Inga undantag. Hyckleri i väst tjänar inte den demokratiska världen väl. Demokratier som är på tillbakagång. Även i Israel där hundratusentals israeler länge demonsterat mot att domstolarnas makt över rättvisan urholkas. All extremism är av ondo, oavsett vilken extremistgrupperingarna är. Oavsett om det är religiös extremism eller annan extremism. Om man vill vara ett samhälle som bryr sig om alla jordens barn måste man agera utifrån det för att vara trovärdig. Annars blir det tydligt att vissa barn är bättre än andra.

https://www.bbc.com/news/live/world-middle-east-67108364



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar