måndag 2 oktober 2023

En sjuk sjukvård

Behov av omfattande förändringsarbete

Svensk sjukvård är sjuk. Och den politiska förmågan att driva på för nödvändiga reformer är extremt svag. Ta bara reformen att stärka primärvården som ett exempel. Lääääänge har det talats om det, och beslut är fattade, men det genomförs saaaakta. Och trots att vi har flest läkare per capita är tiden med patienter bland de sämsta i västvärlden. För att inte tala om bristen på sjuksköterskor som till stora delar beror på att Regioner är usla arbetsgivare. Delvis tror jag problemen finns hos facken.

Vad gäller det ständiga behovet av fortbildning håller jag i grunden med Socialdemokraterna om att det är ett arbetsgivaransvar. Eftersom arbetsgivarna inte tycks förstå hur viktigt det är blir lagstiftning ett misslyckandets resultat. Hur blev Regionerna en så dålig arbetsgivare? Lägg ner Regionerna! Gör specialistsjukvården till ett statligt länsansvar och flytta primärvården till kommunerna. Ingen kommun ska finnas med färre invånare än 50.000. Genom att lägga ner regionerna som en särskild politisk plattform minskar vi i stor utsträckning antalet möjliga förtroendeuppdrag och därmed öka konkurrensen inom kommun- och rikspolitiken. Konkurrens som förhoppningsvis gör att de bästa av dem som ställer upp blir valda som företrädare i sina partier. I kombination med mer närdemokrati med hjälp av regelbundna rådgivande folkomröstningar kommer demokratin bli mer invånarnyttig igen. Sverige har mycket att lära av landet Schweiz kopplat till hur deras demokrati är uppbyggd. Kanske är det deras smartare demokratiska uppbyggnad som också gör att de rankas bättre som land än Sverige vad avser innovationsförmåga.

”Det är väl knappast förvånande att den kaotiska svenska sjukvården, med regioner och kommuner, fri etablering för vårdcentraler, märkliga vårdval och oseriösa nätläkare är ett vilda västern även på fortbildningsfronten. Men det är likväl hål i huvudet. I synnerhet i dagens läge.”

I Sverige görs idoga försök att bygga ut primärvården, av kostnadsskäl. Men det går så där, bland annat för att många allmänläkare tycker att jobbet på vårdcentral är ett slitsamt och ensamt litet helvete. En del av det kan ju bero på att de måste lägga ner kvällar, helger, semesterdagar, på att förkovra sig på egen hand, i brist på organiserad fortbildning. För det gör många av dem.”

I fjol krävde riksdagen att S-regeringen skulle tillsätta en utredning om krav på, och rätt till, fortbildning för vårdpersonal. Men Socialdemokraterna, med sitt vanliga ointresse för akademisk excellens, reserverade sig. Det där kan arbetsgivarna sköta, tycker de. Nu sitter S i opposition. Passa på, Ulf Kristersson, gå i våra kloka grannländers spår.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/darfor-blir-finska-lakare-smartare-an-svenska/

Och i Uppsala sköter Region Uppsala sjukvården så dåligt att de prognosticerar ett gigantiskt underskott på makalösa 1000 miljoner kronor. Sedan många år en Region som styrs av bland andra Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna. I Södermanland har man gått ut med kraftiga uppsägningar av personal för att hantera deras ekonomiska kris. Sjukt nog mest kopplat till vårdpersonal istället för att kraftigt skära i administrationen. Är det någon som sett vilken konkret krisplan Region Uppsalas styre lagt på bordet? Hur tänker Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna lösa alla kriser inom de ansvarsområden de har? Sjukvården sköts katastrofalt dåligt. Och inte ens kollektivtrafiken kan de få att fungera med en kvalité alla resenärer ska kunna förvänta sig. Nedan UPs debattinlägg idag om en misskött Region Uppsala.

Under många år har nu Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna styrt Region Uppsala. Efter valet 2022 med stöd av Sverigedemokraterna. Hittills har de totalt misslyckats med att styra Region Uppsala på ett sätt som leder till snabb god vård för planerade vårdinsatser, en bra arbetsmiljö och en ekonomi i balans. Det enorma ekonomiska underskottet riskerar att göra en allvarlig situation ännu mer allvarlig.”

https://unt.se/debatt/artikel/miljardunderskott-och-rekordkoer-alliansen-misskoter-regionen/r5zy40nr

När jag jobbade mycket extra inom vården hade Akademiska sjukhus sin egen bemanningspool. Jag gillar generellt konkurrens. Ibland måste kvalitetskraven vara extra höga. Personal inom rättssystemet och specialistsjukvården ska omgärdas av särskilt höga kvalitetskrav.

Vår förhoppning är att regionpolitikerna säkerställer grundbemanningen. Men vid arbetstoppar, semestrar och annan frånvaro behövs inhyrd personal. Så skapas en fungerande arbetsmiljö och säker vård för patienterna. Det måste trots allt vara vårt gemensamma mål.”

https://www.expressen.se/debatt/hyrstopp-ar-domt-att--leda-till-vardskador--/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar