söndag 22 oktober 2023

Ökad arbetslöshet

Nu biter inflationsbekämpningen och handelskriget

Lågkonjunkturen är igång. Den har bara börjat. Optimisterna tror den snabbt går över. Över tio år av farligt lågt pris på pengar har både eldat på inflationen och drivit upp fastighetspriser till ohållbara nivåer. Att låna pengar kostar nu allt mer och det kommer garanterat även leda till en justering av bostadspriserna. Om vi på allvar får igång det nödvändiga reformarbetet kan en vändning ske tidigast 2026. 

Varsel, arbetslöshet och konkurser. Det kan bli verklighet fortare än många tror, varnar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt. När företagen av ren rädsla hamstrar personal trots lågkonjunkturen har de inget att sätta emot om den håller i sig. ”Det kan påverka hela arbetsmarknaden”, säger han.”

https://www.tn.se/arbetsmarknad/32402/da-rusar-arbetslosheten-har-ar-kristecknen-allvarligare-an-vad-manga-tror/

Framtiden kan tveklöst bli mycket positiv för oss som lever i demokratiska, fria, företagsamma och flitiga samhällen. Den blir inte det av de prognoser som t ex banker nu bjuder på och som ger sken av att ekonomin ordentligt vänder senast 2025. Glöm inte att vi under sjukt lång tid haft ”gratis pengar” genom farligt låg styrränta. På toppen av det har vi ett globalt handelskrig som också driver på inflationen. Europa har fortsatt ett stort beroende av oljeprodukter vilket direkt påverkar oss om prisökningarna på oljeprodukter fortsätter uppåt. På toppen av det även krig i Ukraina, krig mellan Israel och Hamas samt ett allt farligare läge runt Sydkinesiska havet. Dessutom en obligationsmarknad som erbjuder hög avkastning till låg risk. Och parallellt med allt ovan avvecklas enkla arbetsuppgifter i en snabbare takt. Vi blir också allt fler mycket åldersrika varav allt fler med demens.  Dessutom är integrationen av många invandrare misslyckad. Och ett politiskt ledarskap som ofta saknar riktig ledarskapserfarenhet tros av vissa leda oss rätt. Håll i hatten! Lågkonjunkturen blir inte kortfattad och för att vi ska gå mot ljusare tider krävs många reformer som hanterar ovan.

Framtiden kan bli mycket positiv men det kräver ett stort reformarbete. En stärkt skola där resursskolor kraftigt förstärks. Ett stärkt svenskt näringsliv. En kraftfull integrationspolitik. Krav införs på våra ledande politiker att de haft ett riktigt arbete i minst tre år innan de får ledande politiska förtroendeuppdrag. Det går! Vilka av dagens partier erbjuder det? Vilka av dagens partier har störst skuld för att Sverige spårat ur? ”Finn fem fel” i bilden nedan.

https://www.konj.se/publikationer/konjunkturlaget.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar