fredag 20 oktober 2023

Den breda mitten

Krisläge kräver krisåtgärder

Sveriges befolkning befinner sig i en mycket ansträngd tid. En ekonomiskt svår tid, en otrygg tid men också en politiskt förvirrad tid. Hur ska våra stora strukturella problem lösas när regeringsbildningar hela tiden kräver samarbeten som gör att partier med svagt medborgarstöd får oproportionerligt stor påverkan på regeringspolitiken? Om svenskarnas bästa är i fokus kräver tiderna att Socialdemokraterna och Moderaterna under några städår tar ett gemensamt ansvar för en nödvändig tid av reformarbete.

Partier med svagt medborgarstöd har de senaste mandatperioderna nationellt fått påverka det politiska styret i för stor utsträckning. När MP själva valde att kliva av regeringsarbetet med Socialdemokraterna exemplifierades det väl. Direkt genomförde Socialdemokraterna flera viktiga näringspolitiska beslut och började skärpa till migrationspolitiken. Nu behövs ett ansvarsfullt fokus på att lösa våra allvarligaste samhällsproblem och där partier med stort medborgarstöd tydligt samarbetar. Många av politikens ideologiska kamper i stora sakfrågor avgörs idag inom ramen för EU-samarbetet. Det öppnar för mer pragmatiska samarbeten i Sveriges riksdag. Det är hög tid för Socialdemokraterna och Moderaterna att försöka bilda en gemensam regering efter valet 2026.

Som möjliga regeringsbildare beskrivs Socialdemokraterna och Moderaterna som varandras huvudmotståndare. Under många år har de också varit varandras huvudmotståndare. Nya tider kräver nya politiska svar. På många sätt utgör de tillsammans "den breda mitten". I våra kommuner, närmast invånarnas verklighet, finns gott om exempel på att Socialdemokrater och Moderater krokat arm för att tillsammans ta ett ansvar för kommunens utveckling. I 57 kommuner, av 290, samarbetar idag Socialdemokrater och Moderater i lokal regeringsställning. Det är ett pragmatiskt ställningstagande ställt i ljuset av vilka alternativ som finns. Runt om i Sverige är dagens politiska karta mycket annorlunda jämfört med 1990 talet. Många lokala partier har fått ett stort antal invånares förtroende. De ideologiska ytterkanterna har blivit tydligare. Liberala partier har kraftigt försvagats. Det är den nya politiska verkligheten runt om i vårt land.

Behovet av en balanserad och långsiktigt ansvarsfull politik är stort i dagens Sverige. Sverige behöver städas upp samtidigt som vi måste klara av att investera för att våra barn och barnbarn ska få det bra. När Sverige har sämst ekonomisk tillväxt inom Europeiska unionen, en mycket svag krona och ständiga grova brott borde alla se de blinkande varningslamporna. De stora särskiljande frågorna kan med fördel kopplas till den politiska scenen på EU-nivå i stället för i Sverige. Sverige behöver en stark samling för att återskapa tryggheten, ett väl fungerande rättssystem, en hållbar migrationspolitik samt för att få ordning på skolan och sjukvården. Också för att stärka innovations- och företagsklimatet.

Anna Dahlberg var länge den ledarskribent i Sverige som bar ledarfanan för att Socialdemokraterna och Moderaterna måste axla det gemensamma ansvaret för Sverige. För att enskilda individer ska ha stora möjligheter att förverkliga sina drömmar. Företag ska kunna utvecklas framgångsrikt. En individualiserad och konkurrenskraftig skola. En tillgänglig och god sjukvård. Ett bra socialt skyddsnät. En god försvarsförmåga. Anna Dahlberg är idag statsminister Ulf Kristerssons närmaste person med titeln statssekreterare. För Sveriges bästa hoppas jag att hon verkar för att kloka samarbeten mellan dessa partier. Det behövs. Med dagens opinionssiffror skulle de få en egen stark majoritet i Sverige riksdag. I mätningarnas mätningar i oktober skulle de få 208 av 349 riksdagsmandat. Det motsvarar 60 procent. 

http://pollofpolls.se/

Socialdemokraterna och Moderaterna måste höja sig över sig själva och inse att nya tider kräver nya lösningar om man ser till svenskarnas bästa. Varför ska de göra detta? Det är bäst för oss svenskar som vill att Sverige ska vara ett fritt, tryggt, företagsamt, konkurrenskraftigt och socialt omtänksamt samhälle med en värdegrund som tillsammans med våra nordiska grannar gjorde våra globalt sett små samhällen till unikt framgångsrika samhällsbyggen. 

I sitt sommartal sade Sverigedemokraternas partiledare att nästa gång de blir ett stödparti kräver de att ingå i regeringen. Nyligen höll samma partiledare ett tal till det svenska folket. Ett tal som på många sätt tragiskt nog beskrev sanningar men helt saknar hållbara lösningar. Det är hög tid för Moderaterna och Socialdemokraterna att göra som de gjort i många av våra kommuner, gått samman och tagit ansvar på riktigt för invånarnas bästa. Dagens stora problem drabbar alla som idag och inom rimlig framtid lever i Sverige. Alice T-M skriver läsvärt nedan men är allt för dyster. Vi kan och måste vända denna destruktiva utveckling.

https://www.affarsvarlden.se/kronika/alice-teodorescu-det-sverige-som-fanns-ar-for-alltid-forlorat




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar