fredag 6 oktober 2023

Hjärnans könsskillnader

Är kvinnors hjärnor bättre?

Du vet väl att det har biologiska betydelser om man är kvinna eller man? Du vet väl att kön och arv har mycket större betydelse än i vilken miljö du växer upp i? Visst är det intressant att vissa som alltid hänvisar till forskningen, om vad som är mest korrekt just kopplat till könsskillnader, bara vill förklara skillnader som ”sociala konstruktioner”. De har fel! 

Rent biologiskt lämpar sig kvinnor och män olika bra beroende av uppgift. Att det på individnivå kan finnas avvikelser innebär inte att huvudregeln är fel, kvinnor och mäns hjärnor har betydande skillnader oavsett vad förnekarna säger, tycker och känner. Just hormonen som påverkar ”känslor” är en av de vetenskapligt fastställda skillnaderna mellan kvinnor och män. Typ kvinnor tänker mer med hjärtat än män. Tänk att det vetenskapligt är fastställt. Tänk att det inte innebär att det ena är dåligt och det andra är bra. En bra balans mellan hjärna och hjärta blir oftast mest rätt. Och vissa uppdrag passar bättre för män än kvinnor. Att de uppdragen ofta ger mer pengar är en annan fråga. Nedan citat matchar inte riktigt innehållet i nedan SR/P1 reportage. Mycket intressant. Lyssna!

Skillnaden mellan kvinnors och mäns hjärnor är små, men de finns. Vilken roll spelar olikheterna i praktiken, undrar Louise och Anders.”

https://sverigesradio.se/avsnitt/myter-och-fakta-om-kvinnors-och-mans-hjarnor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar