Enorma subventioner till världens rikaste företag
Även de rikaste personerna och organisationerna tvingas prioritera. Att prioritera handlar om att välja och att välja bort. Att prioritera handlar om att bestämma vilka urvalskriterier som ska gälla när man bestämmer vad man väljer och väljer bort. Vanliga kriterier är historik, tro, kvalité, pris, leverantör, tidigare upplevelser, vad som återstår på en ”bucket-list” och så vidare. Lita aldrig på människor och partier som påstår att vi inte måste prioritera? Än så länge är det bara luft som finns i obegränsad volym.
Expressen skriver läsvärt om hur Sverige sumpade chansen att låta dessa rika företag göra rätt för sig och betala skäligt för grön el. De är också rika företag som inte betalar särskilt många kronor i bolagsskatt men som fick mångmiljonsubventioner för att bygga sina serverhallar i Sverige. Som tack suger de ut viktig grön el som svenska företag behöver.
”För sex år sedan skickade den rödgröna regeringen ett brev till Amerika. Det var adresserat Jeff Bezos, vd för världens största e-handelsbolag Amazon. Ministrarna Mikael Damberg, Ibrahim Baylan och Isabella Lövin ville att Jeff skulle komma till Sverige för att ta del av vårt ”storslagna” företagsklimat. ”Vi är redo för business och står till er tjänst”, avslutades brevet, enligt Aftonbladet. Dessförinnan hade Damberg ryckt ut på en charmoffensiv för fler datahallar på svensk mark.”
”En ny genomgång från myndigheten Tillväxtanalys visar att skattesänkningen har kostat staten minst en miljard kronor. Det har inte blivit några ”organiska effekter” för ekonomin.”
”Det slutar inte där. Socialdemokraternas skatterabatt till Bezos har till och med satt stopp för nya arbetstillfällen. Energiförsörjningen räcker inte till. Amazons serverhallar i Mälardalen slukar mer el än hela Västerås, vilket inneburit att det kommunala elbolaget Esem fått säga nej till andra företag som vill etablera sig i trakten.”
”Amerikanska techbolag har alltså slukat kilowattimme efter kilowattimme medan vi andra uppmanats att duscha kallt och gå runt i raggsockor.”
https://www.expressen.se/ledare/s-fjasket-for-amazon-kostade-en-miljard/
Och Moderaterna måste inse att de inte längre kan få ihop ett maktunderlag som levererar kortsiktig och långsiktigt klok och hållbar politik för oss svenskar. Vad prioriterar Moderaterna mest? När Moderaterna gjorde upp med MP om migrationspolitiken 2011 gick mycket kraftigt snett i Sverige. Och många förbannade svenskar valde att rösta på SD. Och allt fler arga blev det med åren efter 2011.
Jag minns tydligt samtal i Alliansledningen i Uppsala. Jag var öppet kritisk mot Alliansens okloka överenskommelse med Miljöpartiet och jag argumenterade konstruktivt för att det skulle gå illa för svensk välfärd. Och att Uppsala borde växla upp sitt integrationsarbete oavsett vad den nationella regeringen gjorde. Jag var också tydligt kritisk mot att kommunen inte vidtog möjliga egna hinder för allt tiggeri som pågick under flera år. Med tanke på hur Ebba Busch då argumenterade emot mig är det intressant hur hon och KD nu gått ”all in” i sitt samarbete med SD. Vad hände? Makthunger och egennytta hände. För KDs möjligheter till makt krävs numera samarbete med SD. Det är nästan komiskt. Och dessa två partier hugger gärna mot Utvecklingspartiet demokraterna. Det är skrattretande. Inte i en enda sakfråga har UP brutit mot sina vallöften och UP avviker inte på något sätt ifrån sitt politiska program. Det är spårbart för den som inte är så korkad att man tror på enskilda individers propaganda eller usel medial journalistik.
Förra gången Moderaterna styrde med bland andra Kristdemokraterna gick invandringspolitiken kraftigt i diket. Avtalet med Miljöpartiet bidrog starkt till misslyckandet. Nu, trots Moderaternas och Liberalernas vilja att ta miljöfrågorna på allvar, låter de åter ett stödparti att ställa till det.
”Regeringen tar en springnota i klimatpolitiken. Vanligt folk kan få betala dyrt.”
”Ulf Kristersson skröt på torsdagen om att det var hans regering som slutförhandlade EU:s klimatöverenskommelse. Men det viktiga är inte vilka avtal man skriver på i Bryssel utan vad man gör på hemmaplan för att hedra dem. Regeringen verkar ha bestämt sig för att ta en springnota.”
https://www.expressen.se/ledare/vanligt-folk-far-betala-for-regeringens-springnota/
Och minoritetsstyret måste prioritera hårt nu när de valt att gå vidare med spårvägsprojektet som Region Uppsala gillar. Självklart måste de skära ner på allt som inte är operativa kärnverksamheter. Sakine Madon har rätt. Du har väl läst UPs budget för 2024?…
”Som politiker kommer man inte heller ifrån att behöva prioritera. Det behövs fler lärare, socialsekreterare och många andra yrkeskategorier.”
https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/vad-tycker-pelling-om-fler-forskolelarare-an-kommunikatorer/r1x77d1j