söndag 31 december 2023

Erfaret ledarskap

Ledarutveckling central för framgång

Inom alla verksamheter utvecklas ledare steg för steg. Från små ledaruppdrag till allt större. De som klarar mindre ledaruppdrag som linjechefer eller som projektledare får chansen att axla större chefsuppdrag. De med ledartalanger får allt större och mer riskfyllda uppdrag. Så är det inom näringslivet. Så är det inom offentlig sektor. Så är det inom lagidrotter. Någon säger säkert att egenföretagare bestämmer själva. Ja, så är det. Ägarledda företag är ingen demokratisk organisation. Egenföretagare som själva styr och lyckas växa går från litet företag till större företag. Finns några verksamheter som inte har en tillräcklig ledarträning inför viktiga ledaruppdrag? Ja, politikens broilifierade värld. 

En av anledningarna, kanske huvudanledningen, till Sveriges utförsbacke som generellt välfärdssamhälle är att politiken blivit en livstidskarriär för allt för många av dem som är ledande politiker. Med det sagt innebär inte det att dessa broilers är dåliga människor, ”bara” sannolikt icke kvalificerade ledare för mycket ansvarsfulla och komplexa uppdrag. Och det duger inte att säga: ”Det är tjänstemännen som ska vara kvalificerade för sina uppdrag”. De som är i toppen av politiskt styrda verksamheter, politiker, måste på riktigt förstå de verksamheter de leder för att kunna stötta och utmana förvaltningsledningar på ett kompetent sätt. I en kommun är det särskilt viktigt med väl kvalificerade politiker om de ledande tjänstemännen inte själva är skattebetalare i kommunen. 

Den 25/3 2023 fick kändisen Fredrik Reinfeldt uppdraget som ordförande för Svenska fotbollsförbundet. Under 2023 misslyckades de svenska damlandslaget för första gången att kvalificera sig till OS. Under 2023 misslyckades det svenska herrlandslandslaget att kvalificera sig till Europamästerskapen. Varför hämtar inte Svenska fotbollsförbundet sin ordförande från de egna leden fulla av väl beprövade och kvalificerade ledare som har det som krävs för att framgångsrikt leda svensk fotboll. Om det är mediavana som eftersträvas är det överskattat. Vi som gillar fotboll och Sverige gillar framgångsrika resultat, inte ordtrollande.

År 2011 gjorde team Fredrik Reinfeldt upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken. Priset för svenskarna har blivit extremt högt för det stora misslyckandet. Och den extremt liberala invandringspolitiken matchades inte heller med en nödvändig omfattande integrationspolitik för att ha någon chans att lyckas. Ett stort misslyckade. Det hade en erfaren ledare fattat. 

År 2014 avgick Fredrik Reinfeldt snabbt som statsminister utan att det var nödvändigt att hasta fram som beslut. Och han tackade sitt parti för förtroendet genom att snabbt tvinga in dem i ett nyval av partiordförande. Så beter sig inte en rimligt lojal och ansvarsfull person. Men prata kan han. Det räcker dock inte för att leda något mot långvarig framgång. Det svenska demokratiska systemet måste klara av att vaska fram arbetslivserfarna med relevanta kunskaper att axla våra ledande politiska uppdrag. Håll med om att det är rimligt att en ledande politiker borde ha bidragit med några års skattepengar som inte är partikopplade. 

Team Reinfeldt och Lööf var också fantastiska valarbetare, nyttiga idioter, för Sverigedemokraterna. Deras ungdomsförbundliga logik gjorde stor skada för Sveriges demokrati. 

Och SDs ”vapenskrammel” i Region Uppsala verkar bli en tummetott… De fortsätter att stötta ett minoritetsstyre som driver spårvägsprojektet framåt, inte kan få kollektivtrafiken att fungera acceptabelt och en sjukvård som kraftigt brister i sin förmåga att skyndsamt, med kvalité och inom budget hjälpa våra sjuka att få hjälp. Varje dag är viktig när en allvarlig sjukdom ”knackat på dörren”. UNT beskriver tummetotten nedan.

SD har deklarerat att de inte längre tänker stödja Alliansen utan ett lokalt "Tidöavtal". Trots att något avtal inte finns har SD ändå fortsatt att rösta för Alliansens politik.”

Och ett parti som tror på en starkare lokal demokrati, Utvecklingspartiet demokraterna, får ett ”erkännande” för sina demokratiska ambitioner i dagens UNT ledare. Jag kan garantera UNTs ledare om att UP inte blir besvikna om få invånare väljer att utnyttja sin lokala röst. Om det blir så är det bara ett ytterligare symptom på en demokrati i kris. 2024 är för oss Uppsalabor ett år där den lokala demokratin kan stärkas. 

Resonemanget gäller inte bara i rikspolitiken utan också lokalt. Men för Uppsala blir inte 2024 något mellanår, inte heller för regeringen. Nästa år är på många sätt ett ödesår – för Liberalerna på riksnivå, för Erik Pelling (S) och Stefan Hanna (UP) i Uppsala. Det handlar om de dubbla ödesvalen. Den 9 juni.

Då är det Europaparlamentsval i Sverige – och folkomröstning i Uppsala.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/mardromsval-vantar-for-pelling-och-liberalerna/lz49gpqr

2024 hoppas jag fler som tycker om politik lär sig att räkna och bedöma sannolikhet för fungerande upplägg för att en kommun och en region ska fungera. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar