fredag 22 december 2023

Matförsörjning

Utan föda inget liv

Små grupper av människor kräver mindre volymer föda än stora grupper människor. Mängdläran gör sig återigen påmind. En enkel matematisk lära som många tycks ha svårt att förstå trots sin enkelhet. Och många har inte lärt sig spelteori. Den som lär sig ett spels regelverk kan också maximera sina möjligheter att nå framgångar. Det demokratiska spelet är inget undantag från spelteorierna.

Johan Rudström, UNT, skriver i sin ledare om ett kommunfullmäktigebeslut kopplat till jordbruksmark. Eftersom Utvecklingspartiet demokraterna ansåg att det arbetet ändå ska genomföras, när den nya översiktsplanen tas fram, fanns inga skäl att inte stötta motionen. Så blev det. Rudström har dock både rätt och fel i sin artikel. Principerna, och den nya översiktsplanen, ska ”bara” bättre klargöra vilka parametrar Uppsala kommun tillämpar när jordbruksmark tillåts bli exploaterad. Det finns redan skrivningar om det i den nuvarande översiktsplanen men de behöver utvecklas och förtydligas. Och det finns lagar att förhålla sig till. Det beslut som fattades i kommunfullmäktige var att tydliggöra principer för exploatering av åkermark. Inget annat. Med stor sannolikhet blir det en del av den nya översiktsplanen som ska antas av kommunfullmäktige år 2028.

Det ska bli stopp för bostadsbyggande på åkermark i Uppsala. Nya riktlinjer antogs av ett enigt kommunfullmäktige i förra veckan. Inte utan dramatik då kommunstyrelsen först var emot planerna men där Socialdemokraterna svängde i sista stund då man var på väg att förlora omröstningen.”

Utmaningarna kommer inte att minska när Uppsalaborna i juni ska folkomrösta om den fortsatta stadsplaneringen. Alternativet ”längs järnvägsspåren” kan verka attraktivt för den som vill sprida ut byggandet. Men hur ser det egentligen ut där utåt Vänge och Storvreta? Just det, åkrar med mat.”

”Byggande på åkermark kommer aldrig att stoppas helt i Uppsala, men om riktlinjerna gör att man inte längre är sämst i landet är något vunnet. Det finns ytterligare ett skäl, vid sidan av maten. Staden vid slätten, kyrkotornen på långt håll vare sig man kommer norr- eller söderifrån. Det är en identitet som också är värd att bevara”


Bra att Rudström förstått att det blir en rådgivande folkomröstning i Uppsala. Att byta exploatering av åkermark i stadsmiljö mot exploatering av skogs- och åkermark i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa har stora fördelar för oss Uppsalabor när Uppsala byggs ut. Den kloke utnyttjar sin röst och röstar JA i valet den 9/6 2024.

UNT får skärpa sig. Hur ledarsidan tycker är en sak men den journalistiska delen av tidningen borde kunna vägleda Uppsalaborna bättre om fakta i stora lokala frågor. Varför gör de inte en objektiv faktabeskrivning om vilka partier i kommun- och regionfullmäktige som röstat vad om Fyrspårsavtalet och Stadsmiljöavtalen? Det är bara enkel grävande journalistik som krävs i kommunens och regionens diarier. De borde också vara tydliga med att spårvägsprojektet finns med i dessa avtal. Om de vill vara faktamässigt duktiga borde de också reda ut fakta om vem som är ansvarig för vad kopplat till spårvägsprojektet. När jag eller andra från UP beskriver fakta tas det inte som faktakorrekt av de som vill tro på andra partiers företrädare. Och andra partiers företrädare tillåts spy faktavidriga budskap kopplat både om UP och om vad partier gjort eller inte gjort. Se nedan bifogade artiklar. Och att SD inte är särskilt fokuserade på att stärka vår demokrati är ingen nyhet. Om UNT ska upplevas relevanta tycker jag de bättre måste sortera ut fakta i de stora viktiga lokala frågorna. Om det görs och det visar att det UP säger är faktafel kommer jag offentligt be om ursäkt och säga att vi haft fel! Vad väntar UNTs nyhetsredaktion på? Nedan två sjuka debattartiklar från KD och SD. De har uppenbart dragit slutsatsen att de måste vara kompisar för att ha någon chans att nå makten. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar