Hur blir man accepterad och respekterad som till exempel ny i ett fotbollslag? Det är enkelt. Du uppför dig respektfullt och trevligt mot andra och du gör ditt jobb på ett bra sätt. Så enkelt är det för de flesta. Fotbollens värld som metafor är värdefull då den i de bästa serierna är en samling spelare från hela världen och ofta från enkla uppväxtmiljöer. Personligen gäller den logiken mig i förhållande till medmänniskor i alla sammanhang. De som inte uppträder respektfullt och rimligt trevligt gillar jag inte. De som inte anstränger sig och bidrar i det gemensamma värdebyggandet får inte min respekt och uppskattning. Särskilt svårt har jag för självgoda latmaskar.
Emma Jaensson, GP, är spot-on vad gäller rasismen i Sverige. Visst finns rasism i Sverige. Den finns överallt i världen. Den är ful och korkad oavsett var den visar sig. Med det sagt är den dock väldigt mycket mindre utbredd i Sverige än i många andra länder. Ett exempel på det är att den är mer vanlig bland många nyligen invandrade än bland långvarigt svenska. Det är väl lite intressant? Intressant eller inte, det är viktigt att förstå.
”Sverige är det näst minst rasistiska landet i världen enligt World Population Review. Den bild som ofta förmedlas är däremot att vi lever i ett land svårt drabbat av strukturell rasism och att Sverige genomsyras av islamofobi.”
”Haj Younes menar således att 65 procent av ungdomarna uppgett att de blivit utsatta för rasism. Rasism kan, enligt henne, innebära att en lärare har svårt att uttala ett namn. Det är också rasism om en ljushyad person frågar en mörkhyad varifrån han eller hon kommer. Om en mörkhyad frågar en annan mörkhyad samma sak är det däremot inte rasism. Och när lärare blir förvånade över att Muhammed kastar en stol i klassrummet inser de inte att de kan har provocerat honom genom att utsätta honom för mikroaggresioner, enligt Haj Younes.”
”Givetvis finns det rasism i Sverige, det existerar i alla kulturer. Men hur rimligt är det att intala människor att en nyfiken fråga egentligen är en rasistisk mikroaggression? Varför inte tolka det välvilligt, som att någon är intresserad och vill lära känna dig? Och är det konstigt, när människor matas med budskap att de är offer för strukturell rasism, att de tror att de är fast i sin situation? Att de känner misstänksamhet mot majoritetssamhället? Att de tror att majoritetssamhället kanske rent av vill dem illa?”
”Mängder av de forskare, civilsamhällesorganisationer och välfärdsentreprenörer som framställer Sverige som ett genomrasistiskt land är beroende av denna beskrivning för sitt levebröd. Och nya definitioner av rasism (så kallad subtil rasism) hittas på för att övertyga människor om att de är förfördelade. Men i många fall är det rentav skadligt. Den offentligt finansierade rasideologin understryker olikheter, främlingskap och spår på motsättningar. Den pekar på rasism där det inte existerar någon. Den uppmuntrar till misstänksamhet och förakt mellan invandrare och svenskar.”
https://www.gp.se/ledare/sverige-har-problem-med-strukturell-rasideologi-1.115695170
Är du rasist? Är du så korkad att du tror att hudfärg, eller ett viss etnisk ursprung avgör hur vi tänker, hur smarta vi är och hur vi beter oss? Påverkar oss gör vår bakgrund men respektfulla, smarta och företagsamma finns i alla färger och inom alla etniska grupper. Alla grupper består av enskilda individer.
Synd att danskarna inte bara reglerade var en person kan få till exempel bränna en bibel. Helt sjukt att det tillåts utanför en helig plats eller framför en ambassad. Att bränna en helig skrift är en möjligt viral provokation som det inte finns några skäl att tillåta på vissa angivna platser. Att helt förbjuda är synd. Trist att alla medier väljer rubriken ”Danmark förbjuder bränning av koranen”. Fakta är ”Danmark förbjuder bränning av heliga skrifter”. Danskarnas politiker är ofta klokare än svenskarnas. De förbjuder bränning av heliga skrifter. Så ska det självklart vara när man tvingas reglera något liknande detta och man tänker jämlikt..
https://sverigesradio.se/artikel/koranbranningar-tillats-i-danmark
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar