söndag 10 december 2023

Ditt ansvar

En demokrati i gungning
Det är oklokt, till och med dumt, att ta vår demokrati för självklar. Det finns gott om krafter som gärna själva bestämmer över oss som de inte anser förstår vårt eget bästa. De människorna finns men över 80 procent av oss förstår vårt eget bästa. Mätning efter mätning visar på en allt svagare demokrati. Inte minst våra yngre som i växande grad efterlyser en stark ledare. För Utvecklingspartiet demokraterna är stärkt lokal demokrati prioriterad sakpolitik. Vi vill att invånarna ska få mer egen makt över närsamhällets utveckling. 

David Holmberg skriver en intressant och klok debattartikel i UNT bifogad nedan. Om det individuella ansvaret för vår demokratiska utveckling.

I ett demokratiskt samhälle behöver alla hjälpas åt att ta ansvar, på individnivå så väl som på strukturell gruppnivå, det är vad den demokratiska idén handlar om. Men samtidigt som det kräver att folket tar egna initiativ och vill vara delaktiga behöver också de som sitter på ledande positioner välkomna detta.”


Du har ett delansvar för att demokratin kan försvaras. Ta den inte för given här på hemmaplan. Mycket tyder på att auktoritära politiska krafter kraftigt kommer att stärkas i Europaparlamentet efter 2024 års EP val. Historiskt sett borde larmklockorna ljuda. 

I Uppsala kommun hoppas jag att den lokala folkomröstningen bland annat leder till att över 60 procent röstberättigade röstar även i valet till Europaparlamentet. 2019 var det bara 60 procent som röstade i Uppsala. Med tanke på att EU styr allt mer över oss är det dåligt. 

Nyligen blev jag intervjuad av UNT. Som alltid väljer en skribent, journalist och en rubriksättare själva vad de skriver, vad de inte skriver och vad de särskilt lyfter fram. 

M, C, KD och Ls alternativ efter valet till kommunfullmäktige i Uppsala 2022 var mycket svagt. Och de erbjöd inte ens UP en ersättarplats i kommunstyrelsen. Det gjorde deras svaga och sakpolitiskt splittrade alternativ ännu svagare. Det är fakta som lätt kan följas upp. 

Att de som tror att väljare som röstat på Utvecklingspartiet demokraternas, UP, sakpolitik är missnöjda vet inte vilken sakpolitik partiet driver och vilken sakpolitik som får genomslag. Jag borde dock ha valt ett annat sätt att beskriva att de som ständigt attackerar de som röstat på UP, mig och partiet utan att se till sakpolitiken inte känner till densamma. Personer som ständigt påstår att väljare som av sakpolitiska skäl valt UP skulle vara missnöjda. De som röstat på UP får har nu företrädare som till 100 procent verkar för den sakpolitik vi gett vallöften om att verka för. Inget annat. Kopplingen till att de som ständigt vill påstå att UPs väljare är besvikna borde läggas in på psyket för att få hjälp att förstå blev lite väl ”Trumpigt”. Med glädje kommer alla motståndare gräva i liknande citat inte helt insatta i sitt sammanhang. Trots att psyket är en positiv plats som kan hjälpa en vilsen själ att må bättre. En plats där människor kan få hjälp att bättre tolka sin omgivning. En plats som kan hjälpa en vilsen själ att bättre använda både hjärta och hjärna när omvärlden tolkas. En vän i nöden när man fastnat i ett destruktivt tänkande. Låta bitterheten lämna och gå vidare.

Hittills har UP gjort det möjliga med två mandat av åttioen i Uppsala kommunfullmäktige. Att över 95 procent som lagt sin röst på något annat parti kan vara sura över UPs sakpolitiska arbete är en sak. Att de övriga partierna i opposition, och deras anhängare, ständigt surar över att de själva saknade bra alternativ är bara tröttsamt. Låta bitterheten lämna och gå vidare. Det blir skönt med lite julledighet inom kort. Nedan Sakine Madons, UNT, ledare kopplat till ett samtal med mig. 

Du och jag har ett individuellt ansvar för att värna och förstärka vår demokrati. Du och jag har ett stort eget ansvar för att inte gå på felaktig propaganda eller dålig journalistik. Nu mer än någonsin tidigare är det viktigt med källkritik. Vem eller vilka säger vad? Är det sannolikt att det stämmer? Vad är fakta kopplat till exempelvis Fyrspårsavtalet och spårvägsprojektet. För mig är det obegripligt att de som brinner för dessa frågor inte ordentligt sätter sig in i tillgängliga fakta. Utan förmåga, och vilja, att gräva i fakta och ständig källkritik vinner typer som Putin i allt större utsträckning. Vill du det?

Och du som ständigt kritiserar mig för de förbättringar jag önskar kan med fördel ta del av både Socialdemokraternas och moderaten Anders Borgs avbön för långvarigt dålig invandringspolitik. Jag var en av få som tidigt använde både hjärta och hjärna argument för att få stopp på idiotin. Det gick inte då. Det går nu. Priset för senfärdigheten är väldigt högt för det svenska folket.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar