onsdag 27 december 2023

Storskaligt är farligt

Mångfald bättre än enfald

Centralisering och storskalighet är nästan alltid oklokt och extremt sårbart. Samtidigt anses stort nästan alltid som synonymt med bra. Inte minst gäller det på börsen och inom techvärlden där ”the Winner takes it all”. Men även om det är bra för dem med mycket aktier är det garanterat inte bra för helheten när några makter blir för mäktiga. Det är inte ”bara” politiska diktaturer som är av ondo. All centrerad makt i form av monopol är av många skäl av ondo. Mångfald och konkurrens inom jämställda lagars utrymme leder mot bästa möjliga framtid för flest invånare i ett enskilt samhälle. 

Varje enskilt samhälle som vill skapa stort välstånd måste löpande investera för framtiden. Med det sagt kan de som driver på för extremt framtunga investeringar med intjäningskalkyler långt in i framtiden kan betraktas som farliga. Det finns inga gratisluncher. På ett eller annat sätt måste alla investeringar betalas. De som påstår annat ljuger. Och investeringskalkyler måste ha rimliga återbetalningstider. Spårvägsprojektet i Uppsala är korkat även om det är fattat i stor partipolitisk enighet. Kloka människor kan ändra sig när tidigare antaganden kraftigt förändrats. Bättre att satsa på flexibla bussystem.

Det går inte att nå en framgångsrik framtid utan att våga investera. Och investeringar är ofta ett mer eller mindre stort risktagande. Investeringar i att minska oljeberoendet är inte bara en fråga om att minska människans negativa påverkan på jordens miljö. Det handlar också om att skapa nya nödvändiga källor till billig energi. Billig energi som är förutsättningar för våra lyxiga liv jämfört med alla tidigare generationer människor. Dessutom handlar det om ökad trygghet genom hög självförsörjning av billig energi. Det Sverige hade tidigare innan rikspolitiken sabbade det. USA dopar nu sin ekonomi med kraftiga statliga subventioner. Nedan artikel beskriver det. Om Uppsala ska investera i spårväg får staten finansiera minst 50 procent av den extremt framtunga investeringen.

https://www.fastighetsnytt.se/samhallsbyggnad/hallbarhet/amerikanska-subventioner-krossar-drommen-om-nordiskt-batteribalte/

Diktaturer, autokratier, älskar centralstyrning. Inte så konstigt eftersom den, och de, som tillhör ”den store ledarens” kompisar vet ju bäst. Dessa centralälskande människor kliver tyvärr fram allt mer runt om på vår jord. Återkommande går tillräckligt många invånare på budskap som att ett starkt centralstyre och en stark ledare bär mot en ljusare framtid för alla. Det har aldrig blivit bra för det stora flertalet invånare. Och glöm inte att vi nu lever i en extrem övervakningstid där sunda motståndskrafter aldrig haft det så svårt. Astrid Lindgrens Tengils, J.R Tolkiens Sauron och J.K Rowlings Voldemort är inga roliga killar att styras av. Och tro aldrig annat än att diktaturer alltid slår hårt och behandlar alla de ogillar orättvist. 

Nedan artikel i UNT lyfter att världens demokratier är på dekis. Artikeln handlar om ett Uppsalabo som kommit ut med en ny bok. Intressant att intervjun avslutas med ett felaktigt påstående. Det finns gott om stora män som genom historien gjort stora insatser för mänsklighetens utveckling. Demokrati är ett ungt styrsystem i människans historia. Det är viktigt att förstå. Lika viktigt är det att förstå att det är i de demokratiska delarna av världen som det stora antalet invånare fått det bra. Och att den extrema välståndsutvecklingen de senaste 100-åren i stor utsträckning är kopplad till billig energi i form av olja. 

Det svåra är att det är så lätt för autokrater i länder som Indien, Rwanda, Ryssland och Kina att säga att klimatförändringarna inte är något problem och är de ett problem så är det någon annans fel; de som har en annan religion eller ett annat språk. Även i USA sprider sig autokratin och tänkandet att en stor man ska fixa allting. Inga stora män har någonsin fixat någonting, säger Lasse Berg. 

https://unt.se/kultur/litteratur/artikel/uppsalajournalisten-inga-stora-man-har-nansin-fixat-nagonting/l7ymknxl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar