söndag 24 december 2023

Den eviga fredens tid

Naivisternas tid

Olika tider i människans tideräkning brukar få namn. Förr var det långa perioder som kunde ges ”trend-namn”. Nu går utvecklingen så fort att vi snart kan ge varje decennium (årtionde) ett beskrivande namn. I dagens snabba utvecklingstempo tycker jag definitivt människans historiska tid ska beskrivas i kortare tidsintervall. Med det sagt tycker jag de senaste tjugo åren i Sverige borde beskrivas som ”Naivisternas tid”. Och i världen kan de senaste 30 åren beskrivas som Drakens uppvaknande, Kinas återkomst som en av jordens kraftfullaste utvecklingsplatser för homosapiens sapiens, människan.

I Expressens ledare beskriver de ett dyrt exempel från Naivisternas tid. Nya Karolinska. I Uppsala pågår ett sista vansinnigt projekt startat under Naivisternas tid, spårvägsprojektet. 

Och det är nog så enkelt – ingen tänkte på att det kunde behövas. Sverige levde i den eviga fredens tid och ingen ville tänka på att sämre tider kunde komma. Nya Karolinska är ett talande exempel, men kortsiktiga beslut som inte tagit höjd för kris- och krigstider finns på många håll. Att rätta till felen i efterhand är ofta både svårt och dyrt.”

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/putins-klocka-tickar-kommer-sverige-snooza/

Istället för att slösa bort pengar på ett onödigt, omodernt och extremt dyrt spårvägsprojekt i Uppsala borde staten ta sitt ansvar för att det under många år inte byggts skyddsrum. Skyddsrum som i fredstid delvis kan användas som beredskapslager för offentlig sektor. Så kan staten kompensera för sina historiska misstag och samtidigt bidra till att lindra dagens kraftiga nedgång inom byggindustrin. Bara i Uppsala uppskattar jag att det saknas rimligt närliggande skyddsrum för mint 40.000 personer. Delar av problemet kanske kan lösas genom statligt finansierad tunnelbana i Uppsala. 

Det är julafton. God jul! Julen handlar om Jesus födelse. Kristendomens symbol föddes av Maria och anses av de troende vara Guds som av kött och blod på jorden bland människorna. Jesus var bärare av budskap om hopp, kärlek och fred. Det är mer än vad många andra religioner bjuder på. Rysslands Rysk ortodoxa kyrka är kristet kopplad, hur hänger det ihop med kärlek och fred? Och runt om på jorden finns gott om människor som betraktar stater som klassar sig som kristna som hycklare. Europas länder är fortfarande i huvudsak samhällen uppbyggda på kristen grund. Ändå kan inte Ungern släppa in Sverige i NATO och britterna vill inte vara en del av EU. Det är nya tider nu. Där Jesus föddes, i Bethlehem, firas inte julen i år på grund av den slakt av civila som sker både på Gaza och på Västbanken. Men idag firar vi som kan och vill jul. Än en gång önskar jag dig God Jul! Det är positivt att hoppet och kärleken fått egna helgdagar.

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korinthierbrevet%2013&version=SFB

https://www.alltombibeln.se/bibelfragan/trohoppk.htm

Den eviga fredens tid kommer aldrig. Det är bara naivister som kan tro på det. I den verkliga världen finns för många icke demokratiska, giriga, extremt egoistiska och maktgalna för att det ska hända. Bortsett ifrån alla sprängningar och skjutningar får vi i Sverige njuta så länge vi slipper anfall från främmande makt. Men staten måste kompensera ett av många misstag de senaste tjugo åren och i tätbefolkade områden finansiera byggen av skyddsrum. Det skulle vara en bra julklapp till oss svenskar och en hårt ansatt byggindustri.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar