torsdag 7 december 2023

Förebyggande

Dyrt att rädda oss från unga kriminella

Sverige har under för lång tid tillåtits styras dåligt kopplat till migrationslagar, tillämpning av lagarna och en obefintlig integrationspolitik. Priset för detta är väldigt högt. Extremt högt. Kostnader som belastat svensk ekonomi kraftigt de senaste 12 åren men långt tidigare skapat den ”utanförskapsproblematik” vi allt mer lider av. Intressant att de som idag styr Sverige nu lanserat Tidöavtalet 1.1, en ny release av avtalet som bland annat ska beräkna kostnader och intäkter kopplat till invandringen de senaste åren. Analysen ska också försöka beskriva kostnaderna och intäkterna utifrån varifrån invandrare kommer. Hur det ska göras är dock oklart men om det går ska det bli intressant att se om mina hypoteser stämmer. Om analysen blir väl genomförd kommer den hjälpa oss att rikta begränsade resurser för bättre integration mot grupper som har särskilt stora problem att bli självförsörjande. Det är bra om det går. Nedan en SVT reflektion av Tidöavtalet 1.1.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-har-ar-fragorna-i-det-uppdaterade-tidoavtalet--1lsf5h

Den unga brottsligheten och den kraftigt stärkta organiserade brottsligheten är det tydligaste beviset för misslyckandet  inom migrations- och integrationspolitiken. Väldigt många, nästan alla, av de grova unga brottslingarna är födda i Sverige och är barn till invandrare. Integrationspolitiken är fortfarande i stort sett obefintlig. Det duger inte när Sverige tagit emot väldigt många människor från väldigt annorlunda kulturer de senaste 20 åren. Då krävs en aktiv integrationspolitik.

Tiden för att Sverige åter ska bli konkurrenskraftigt och tryggt bli jobbig och svår. Med det sagt är det självklart att det går. Kulturella skillnader måste lyftas till ytan. Kravlöshet måste bort. Barnens rätt får inte utnyttjas av ansvarslösa och olämpliga föräldrar. Stärkta praktiska utbildningsprogram och krav på kunskaper i svenska måste bli verklighet. Ingen utan rimliga baskunskaper i svenska ska kunna bli svensk medborgare. Att bli svensk medborgare ska tydligare innebära att man accepterar att bli en lojal del av vårt geografiska och systemmässigt unika samhälle. En lojalitet som ger rättigheter men också tydliga skyldigheter för att vårt unika system ska fungera. Nedan ledare i Expressen är läsvärd i sammanhanget.

"Hur mycket seriöst förebyggande arbete kräver – spoiler, det är inte fler fritidsgårdar – illustreras av det framgångsrika tyska arbetssätt som nu ska testas i tre svenska städer, som SvD rapporterat om. Ungdomar i begynnande kriminalitet väljs ut, och följs i minst två år. Polis, socialsekreterare och pedagoger jobbar tillsammans och har intensiv kontakt med de unga och deras familjer."

"I Tyskland lyckas i snitt 80 procent av deltagarna med att bryta kriminaliteten. Det är effektivt men dyrt, notan landar på omkring 130 000 kronor per ungdom och år." 

https://www.expressen.se/ledare/tyska-jatteinsatsen-visar-vad-som-kravs/

När politiken sköts dåligt under lång tid kan det nyligen omöjliga bli möjligt. På det sättet kan vi säga att demokratin fungerar. När missnöjet bland invånarna blir för stort kan missnöjespartier ta över. Det har historiskt inte blivit så bra. Det är viktigt att minnas. Men vi människor är flockdjur och allt fler tycks tro att SD bär på svaren. Övriga partier har misskött sig och de lärde sig tydligen inget av äventyret med Ny Demokrati. Expressen skriver intressant om SDs ambitioner nedan.

"Sverigedemokraterna har inlett ett arbete för att ta steget in i regeringen – och ta över rollen som statsminister efter nästa val. Det erfar Expressen. Partiets medvind i opinionen gör att frågan hamnar i ”ny dager”, enligt SD."

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/akesson-gors-redo-for-att-ta-over-som-statsminister/

Skolan är central i våra samhällsbyggen. Samtidigt bär den inte på alla svar som behövs för att laga allt som gått sönder. För att vända en negativ svensk samhällsutveckling är det bland annat viktigt att tydligare påtala föräldraansvaret att uppfostra sina egna barn! Och de barn som har föräldrar som inte klarar sitt uppfostringsuppdrag ska räddas från den dåliga uppväxtmiljön. Expressens ledare lyfter på ett bra sätt hur politiken ständigt lastar på skolan nya uppgifter istället för att våga tala i klartext, typ: Skaffa inte barn om ni inte kan eller tänker fostra dem kärleksfullt! Typ så. 

Innan det överhuvudtaget kan bli tal om att förlänga undervisningstiden måste läraryrkets arbetsbeskrivning kortas ner.”

https://www.expressen.se/ledare/annu-en-regering-som-tror-att-skolan-kan-losa-allt/

Jag var nyligen på ett möte om kommunernas nya ansvar i det brottsförebyggande arbetet. För mig är vetenskapen entydig. Börja rädda barn på glid redan från förskolan och sluta förstärk segregation! Självklart måste skolan bättre klara sitt kompensatoriska uppdrag.

En metodik som användes i Sverige till 1976 för att minska problemet med olämpliga föräldrar var att sterilisera människor, många av de dryga 60.000 som steriliserades mellan 1934 och 1976 ansågs olämpliga att föra sina gener vidare. Eftersom vi är inne i en tid där auktoritära styren vinner mer kraft kanske tvångssterilisering blir modernt igen som brottsförebyggande modell. Vad tror du? Vad tycker du? En sak vi lärt av historien är att auktoritära styren just är auktoritära för att uppnå det de tycker är rätt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar