Lägg ner Regionerna
Vi kommer aldrig få långsiktigt väl fungerande sjukvård om inte ledarskapet i toppen blir mer relevant erfaret. I den offentliga hierarkin är det politiker i toppen. Av dem jag känner bland regionråden saknar de helt relevanta kunskaper och erfarenheter för att leda sjukvården och kollektivtrafiken i Uppsala. För mig är det bara fakta. Med det sagt är det inte samma sak som att de är dåliga personer. ”Bara” inte personer som skulle rekryteras om det var en bolagsstyrelse.
Tre avgörande förändringar har drabbat sjukvården på grund av dåligt och oansvarigt politiskt ledarskap. Länge har politiken fått veta att befolkningen blir allt äldre parallellt med att sjukvårdsmetoder och läkemedel kraftigt ökar chansen att leva längre. Lägg på toppen av det en vansinnig invandringspolitik så får du en kraftigt ökad efterfrågan på sjukvård samtidigt som det är brist på utbud av nödvändig kompetens. Som lök på laxen införde också politiken ett illa planerat digitalt primärvårdssystem som länge kraftigt ökade skattekonsumtionen för tramsproblem. Inte nog med det, även systemen med inhyrd personal har kraftigt bidragit till sämre vårdkvalité, arbetsmiljöproblem och skenande kostnader.
Nedan en artikel skriven av dem som leder Region Uppsala. Nu är det på riktigt kristider. Inom sjukvården har det varit det under lång tid. Och under lång tid har det talats om en vårdreform som ska stärka primärvården. En av de bästa reformerna som kan göras kopplat till Regionerna är att lägga ner dem och låta kommuner ta ansvaret för primärvården. Då kan samspelet mellan äldreomsorgen och primärvården kraftigt förbättras. Det är bra för multisjuka äldre och för skattebetalarna.
"Den ekonomiska krisen gör tyvärr att reformtakten tappar fart. Med hjälp av resultatutjämningsreserven är alliansens målsättning att Region Uppsala ska kunna rida ut stormen så att vi kan fortsätta den långsiktiga omställningen till nära vård när omvärldsekonomin tillåter."
Inom Uppsala kommun pratas det allt mer om utmaningarna med allt fler invånare som är över 80 år gamla. För en kommun innebär det med stor sannolikhet att kostnaderna för äldreomsorgen kraftigt ökar. Det innebär också att behovet av personal kraftigt ökar. Det senare ses som ett stort problem att säkerställa och redan idag är det väldigt många invandrare som bär upp arbetsinsatserna inom äldreomsorgen och sjukvården. Det är ett faktum som de som tror att invandrare bara är problem behöver fatta.
Med all rätt stoppas nu många års oansvarig invandringspolitik. Tidöavtalet 1.0 och 1.1 börjar verka. Med det sagt innebär det också ännu större behov av att förändra arbetssätten inom äldreomsorgen och sjukvården. Ny teknik måste maximeras för att det ska fungera. Och regionerna måste avvecklas. Primärvården till kommunerna och specialistvården till staten. Sverige har mycket att lära av Japan. Av naturliga skäl innebär också ett kraftigt antal invånare över 80 år också ett allt större behov av sjukvård. Av naturliga skäl är behoven av sjukvård mycket högre när människor är gamla. Timbros rapport nedan är mycket läsvärd.
”Den svenska välfärdssektorn står inför ett långsiktigt finansieringsproblem. Kostnaderna för grundläggande välfärdstjänster som vård och omsorg stiger snabbare än den offentliga sektorns intäkter, vilket gör att den ekonomiska situationen snart kommer att bli ohållbar. Forskning visar att finansieringsproblemet har två grundorsaker: 1) förändrad demografi, där en allt större andel av befolkningen blir äldre och därmed i behov av vård och omsorg och 2) att arbetsproduktiviteten inom offentligt finansierad välfärd inte ökar i samma utsträckning som i övriga delar av ekonomin.”
https://timbro.se/valfard/alderskris-vad-kan-sverige-lara-av-sjukvarden-i-japan/
Nedan artikel i Di beskriver väl hur idiotiskt svensk sjukvård leds idag. Varför ska vi ha dyra chefer inom sjukvården om de inte har förmågan att leda förändringsarbetet själva? Varför ska skattebetalarna belastas av ett dyrt SKR som verkligen inte standardiserar allt som med fördel kan standardiseras inom sjukvården? Sverige behöver dugligare politiker.
"Sjukvårdskonsulten Stefan Larsson toppar listan över de 19 BCG-konsulter som upptaxerats av Skatteverket. Han höll i den kraftigt ifrågasatta och dyra omorganisationen av sjukhuset Nya Karolinska för några år sedan. Sammanlagt tjänade han 117 Mkr under perioden 2017-2021."
https://www.di.se/nyheter/vardkonsultens-monsterlon-drog-in-117-miljoner-kronor/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar