tisdag 26 december 2023

Självförsörjande

Självförsörjning måste vara i fokus

För att ha fokus på rätt saker när svensk ekonomi ska lagas är begreppet ”sysselsättning” förrädiskt. Det vi ska fokusera på är självförsörjningsgraden och inget annat. Många fler måste försörja sig själv och sin familj än idag. Effekterna av det är mycket stora då bidragskostnaderna minskar och skatteintäkterna ökar. 

Håkan Boström, GP, sågar med all rätt påståendet att hög sysselsättning är lika med god ekonomisk hushållning. Det enda fokuset vi borde ha är på självförsörjning och hälsa. Ett företagsamt samhälle med hög självförsörjningsgrad och god folkhälsa tillhör tveklöst världens bästa samhällen att leva i. Att kalla ”hemma”. 

Begreppet ”sysselsättning” är dessutom ganska vilseledande i sig. Till sysselsatt räknas den som jobbar minst en timme i veckan. Mer relevant för integrationen är förstås hur många som klarar av att försörja sig själva.”

Att en ovanligt stor andel av de manliga ensamkommande jobbar inom vård, omsorg och socialtjänst kan tolkas utifrån att det råder brist på personal i dessa yrken. Men det kan också tolkas som att det är vanliga platser för subventionerade anställningar, så kallade introduktionsjobb för nyanlända där arbetsgivaren – i det här fallet kommuner och regioner – får hela lönen betald av staten i de lägre inkomstskikten. Det är ingen hemlighet att många kommuner aktivt arbetar på att föra över kostnader för nyanlända genom att ge dem a-kasseberättigade tillfälliga arbeten i stället för att de ska gå på kommunalt försörjningsstöd. Troligen handlar det om en kombination av dessa faktorer.”

Precis som Hållö påpekar behöver den felaktiga bild som presenteras inte ses som ett uttryck för medveten manipulation eller ens slarv. Snarare handlar det om en oförmåga att frigöra sig från föreställningar om hur man vill att verkligheten kring invandringen ska vara. Det mest korrekta är att kalla det bristande professionalitet, då professionell träning i hög grad handlar om att gå emot sina egna invanda föreställningar och känslor.”

”Priset för bristen på professionalitet är dock väldigt högt. För trovärdighet är lättare att rasera än att bygga upp på nytt. På en växande andel av befolkningen biter inte längre fakta och statistik för att de utgår från att den är tillrättalagd av ”etablissemanget”. Skälet till det är långt ifrån bara desinformation, populister och trollkonton på nätet. En viktig orsak är just oförmågan hos många i inflytelserika positioner att stå upp för de professionella kraven på att beskriva verkligheten som den är. I slutänden är det att skjuta sig i foten.”

https://www.gp.se/ledare/hur-bra-gick-det-egentligen-for-de-ensamkommande.0c1186a1-1f9d-4667-8e49-d09054fe29e9

Boström lyfter ovan ett av många av dagens hot mot vår demokrati. När allt fler ifrågasätter fakta och den senaste mest verifierade forskningen hamnar vi allt mer på demokratiskt hal is.  Och när ”makten” undviker att beskriva verkligheten som den är vinner ”troll” och ”populister” terräng. Inte minst är Uppsalapolitikens spårvägs”debatter” fulla av ”fake news” och avsaknad av faktabaserad kritisk journalistik från medier som har en ambition att vara objektivt faktabaserade. Ta inte vår demokrati för given! Gå med i Utvecklingspartiet demokraterna och bidra istället till att vi stärker vår demokrati. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar