tisdag 31 oktober 2017

Lyssna och faktakolla

Konstruktiva debatter
Är det dåliga politiska debattklimatet en konsekvens av medialandskapets sätt att fungera. En debatt ses inte som en debatt utan endast som ett tillfälle att sälja egna åsikter. En debatt innebär att man både för fram sina egna synpunkter men också professionellt förhåller sig till andras argument. Jag tycker att den Uppsalaskolade Ulf Kristersson lyfter debattvärdet enormt jämfört med tidigare. Han lyssnar, argumenterar för sitt men kan också hålla med om sakfrågor där konflikt inte är rimlig. Debattklimatet blir mer respektfullt och sannolikt kommer de som lyssnar att bättre kunna värdera skillnader.
https://www.expressen.se/nyheter/ulf-kristersson-vinnare-i-duellen-mot-lofven/
http://www.dagen.se/kronikor/debattklimat-forr-och-nu-1.113321

Den som inte förstår värdet av att lyssna på andra människors perspektiv och argument bidrar inte till samhällsutvecklingen. Den som inte faktakollar argument som förs fram innan man själv bestämmer sin position är oklok. Utan tvekan utvecklas Uppsala och Sverige betydligt bättre än nu om vi förtroendevalda lyssnar mer på varandra, faktakollar och utifrån det också blir bättre på att samarbeta. Konfliktytorna är viktiga mellan partier, det måste man som väljare förstå. Det är konfliktytorna som skapar särskillnad och därför kan motivera olika väljare att välja att lägga sin röst på just det partiet eller den personen. Samtidigt finns väldigt många frågor, där man måste ta ställning, där de flesta partier är överens. Det är viktigt att också lyfta fram dem för att visa invånarna att kommunfullmäktige och riksdag inte är någon lekstuga.
http://www.gp.se/ledare/hj%C3%B6rne-lyssna-p%C3%A5-de-b%C3%A4sta-argumenten-1.4774696
Fokus på kärnverksamheterna
I en tid där många av statens uppdrag inte håller en i närheten av tillräcklig kvalitet borde det vara självklart för regeringen att fokusera på kärnverksamheten. Det är extremt dåligt ledarskap att inte göra på det sättet. Allt ledarskap handlar om att prioritera bland begränsade resurser och att hitta egna nischområden där man kan hävda sig i en global konkurrens.


I huvudsak är Sveriges jämlikhetsproblem idag i våra växande utanförskapsområden. Det har länge vänstern förnekat. I arbetet att kraftigt förbättra integrationen i Sverige har jämställdhetsarbetet en central roll. Det innebär dock inte att det i ett läge där staten brister i sina kärnuppdrag ska starta en ny dyr myndighet. Se till att fokusera på att få ordning på till exempel Polisen, Försvaret och Arbetsförmedlingen innan de sprider sig allt tunnare. Ytterligare ett bevis på en inkompetent ledning av Sverige. Som faktabakgrund vill jag meddela att Sverige klassas som världens mest jämlika land. Det innebär inte att vi inte ska bli mycket bättre MEN det innebär att i nuläget är Polis och integrationsarbetet mycket viktigare! När också statsministern säger att det är arbetsmarknadens parter som har ansvaret för att lösa hur till exempel outbildade unga svenskar och invandrade ska få jobb blir jag mörkrädd. Moderatledaren har helt rätt när han säger att politiken måste förstå när den har ett ansvar att försöka lösa ett problem. Facken skyddar i huvudsak de som redan har jobb, de är till för sina medlemmar. De allra flesta arbetsgivare efterfrågar människor som i stort är arbetsdugliga. Människor med mycket bristfällig utbildning och språkproblem är ingen grupp som arbetsmarknadens parter känner ett särskilt ansvar för.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-j%C3%A4mst%C3%A4lldhet-f%C3%B6ds-inte-p%C3%A5-ny-myndighet-1.4773750
https://globalportalen.org/amnen/jamstalldhet?gclid=Cj0KCQjwm9vPBRCQARIsABAIQYdULzPKKVKIeeWx4cfTmpunlJAhC53cslra8h_jJbNCSUCPpEvR6ksaArIzEALw_wcB
http://malmedel.nu/debatt/vad-ar-fackets-uppdrag/
http://www.jamombud.se/omjamstalldhet/internationellt/
http://8mars.se/2016/02/18/jamstalldhet-i-sverige-och-varlden-statistik/

Dagens kalkon
Stefan Löfvén. Arbetsmarknadens parter har ansvar för sina medlemmar. Oavsett om det är enskilda anställda eller företag. De fokuserar på sina egna intressen och på egen konkurrenskraft. De är inte fokuserade på att kraftfullt engagera sig i komplext och krävande arbete att försöka göra människor långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden attraktiva på en krävande arbetsmarknad med många regelverk som kräver till exempel rimlig svenskakompetens. Inkluderingsjobb är nödvändiga för våra outbildade invånare. Särskilt dem med dåliga svenskakunskaper. Det är politiken som måste fixa ingångar och träning för dessa personer, inga andra kommer att göra det förutom i små mängder. Behovet är stora mängder.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/alliansen-kan-ha-mest-att-forlora-pa-sin-jobblinje/

Dagens stjärna
C Uppsala. Gång efter gång lyckas engagerade centerpartister i Uppsala identifiera problem och föreslå lösningar långt före övriga partier. Gång efter gång lyckas engagerade centerpartister hitta möjligheter och föreslå hur de kan uppmuntras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar