söndag 22 oktober 2017

Behövs språkkunskaper

Språkets betydelse
Varför hamnar människor ständigt i konflikter trots att det går att leva tillsammans i lugn och ro? Är det "bara" kampen om begränsade resurser som skapar konflikterna? Är det "bara" makt det handlar om? Allt för ofta handlar konflikter om missförstånd och feltolkningar! Även människor som talar samma språk kan ändå missförstå och feltolka varandra. Allt för ofta görs det medvetet bara för att skapa konflikter som inte behövs men som skapar energi för dem som söker konflikter för att hitta mening med sina egna liv. Även om även de som växt upp med ett gemensamt språk också kan bråka är språket centralt för allt mellan oss människor. Om vi inte kan använda språket som metod för att försöka förstå varandra är sannolikheten för konflikt mycket hög. Ett samhälle som vill lyckas med integration av nya invånare går därför "all-in" på att kräva språkinlärning i utbyte mot landets stödinsatser. Håll med om att det är ett mycket litet och rimligt motkrav för allt stöd till exempel en asylsökande får. Det är dumt, dumt och dumt att inte ta språkinlärning på större allvar. Det tjänar alla på. Hur kan det ens vara svårt att förstå?

Hur länge är det rimligt att svenska skattebetalare ska finansiera tolkar till människor som bott många år i Sverige? Är det inte rimligt att ändra existerande relevanta regelverk, som ger rätt till tolk, om man inte lärt sig rimlig svenska efter säg fem år? Om det är det enda man försöker lära sig under tre till fyra år bör man komma väldigt långt, även om man anlänt som analfabet. Att avstå från att vara tydlig med liknande motkrav är inte att bry sig om de människor som hoppas på en nystart i vår del av världen.
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forvaltningslag-1986223_sfs-1986-223
http://www.gp.se/nyheter/sverige/flerspr%C3%A5kig-personal-kan-ers%C3%A4tta-tolkar-1.4750924

Tolkkostnaderna har exploderat de senaste åren. Det är inte konstigt eftersom Sverige 2015 tog emot väldigt många asylsökande. Återigen, vi måste vara mycket mer bestämda med att så fort människor kommer till Sverige som asylsökande börjar svenskaträningarna varje veckodag. Det, om något, är en meningsfull och värdefull sysselsättning, oavsett om man får avslag eller ej. Att lära sig ett nytt språk är aldrig dåligt. Och vi är många svenskar som frivilligt, och utan ersättning, är beredda att bidra i en liknande folkrörelse för att inkludera nya mänskliga krafter genom att vi snabbare än nu kan förstå varandra bättre! Vi kan inkludera mycket bättre än hittills!
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/_H5021780

Så ofta, både i det lilla och i det stora, uppstår konflikter på grund av dålig kommunikation! Alla konflikter inom länder och mellan länder talar sitt sorgliga språk. Respektfull och konstruktiv kommunikation är alltid nödvändigt om relationer mellan människor ska bli positiva. Så enkelt, och ändå så svårt för så många att klara av.
https://www.expressen.se/nyheter/spanska-regeringen-i-krismote/
Dagens kalkon
Regeringen. Den är höstens stora kalkon. Det är oansvarigt att inte vara mer seriös med statens ekonomi bara för att riksdagen och regeringen är svag. Och för att det är valår 2018!
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/svensk-ekonomi-ar-som-en-foraldrafri-lanefest/

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Varför förvänta sig ursäkter från dem som vägrade inse verkligheten och dess konsekvenser i tid? Det gäller att orka och våga fortsätta att se verkligheten som den är och tidigt förstå trender som ska stärkas eller brytas. Och vår värdegrund och vårt språk är grundbultar att bygga gemenskap och inkludering kring!
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-hur-många-sidor-har-en-socialdemokratisk-kappa-1.4752438

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar