onsdag 25 oktober 2017

Prioriteringar i livet

Centraliserad makt
Den digitala och Asiatiska tiden rusar med stormsteg framåt. Det är en tid med teknologi som distribuerar upplevd och till viss del faktisk makt. Det är en tid där ett dysfunktionellt EU system försöker matcha allt auktoritära makter i vår omgivning. Tillåt mig att uttrycka mig byråkratiskt, en del av den nya tidens stora utmaningar är återigen hur makten på riktigt ska delas mellan många fler än bland ett litet fåtal. Hur bra blir samhällsutvecklingen om alla länder inom två generationer är demokratiska enpartistater? Hur bra blir samhällsutvecklingen om vi inom bara 20 år endast har två giganter per bransch som kraftfullt utnyttjat den digitala tidens möjligheter? Två varianter av samma lösning. En från USA och en från Kina. Ingen från Europa.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Centralisering

Ett exempel på demokratisk enpartistat är Kina. En allt mäktigare kraft. Alla som varit politiskt aktiva förstår att det är betydligt lättare att vara snabbrörlig om det är inom ramen för ett partis demokratiska arbete som beslut ska fattas än när flera partier ska kompromissa ihop sig för att bli en nödvändig majoritet. Om inte västvärldens demokratier reformeras blir det allt svårare att hävda sina intressen i en allt tuffare global konkurrens. Det är min absoluta övertygelse att det går att inom ramen för ett hälsosamt flerpartisystem skapa betydligt snabbare beslutsprocesser än idag. Hur snett måste det gå innan den insikten tvingar fram förändringar?
https://www.dn.se/nyheter/varlden/xi-jinping-tar-plats-bredvid-mao/


Ett exempel på monopolistisk företagande är Amazon. Företaget expanderar sin makt runt om i främst västvärlden i ett rasande tempo. Vilken är deras underliggande affärsmodell? Är det att vara en köp och säljmäklare? Eller är det att dominera logistiken av alla varor som hanteras genom E-handeln? Tveklöst är etableringshindren enorma om det finns ett gigantiskt företag som skapat avancerade automatiserade varulager styrda av avancerade logistiksystem stärkta med en stor portion Artificiell Intelligens.... Hur säkerställs en hälsosam konkurrens när liknande giganter växer fram? Monopol eller monopolliknande verksamheter är alltid av ondo för konsumenterna oavsett om det är privata eller offentliga monopol.
http://nordic.businessinsider.com/were-all-dead---amazon-is-launching-in-sweden-within-12-months-according-to-top-executive-2017-10/?utm_campaign=BusinessInsider_171024_Username&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=259a63f62d7e4947a0616015563d114c&elq=76d02b80d3da49ecad4483571b206954&elqaid=11480&elqat=1&elqCampaignId=8048
https://www.synonymer.se/sv-syn/monopol
https://sv.wikipedia.org/wiki/Monopol
Vad händer om EFT:er är tidernas bubbla? Om datorerna som följer sina algoritmer inte har lärt sig att inga träd växer till himmelen om det saknas fundamenta för ständig kurshöjning på aktier? Om det blir en episk krasch kommer Amazon och Kina stärka sina positioner ytterligare. Särskilt EU har redan fullt upp med brandsläckningar....
https://www.va.se/nyheter/2017/06/14/det-har-ar-den-storsta-bubblan-nagonsin/?utm_campaign=va-okt24-spaning&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=ff5811792b804990894032e0a0ead031&elq=892170bcd61c4f3ba07ac756f862e080&elqaid=11478&elqat=1&elqCampaignId=8047
https://www.typkanske.se/synonym/episk

Sverige och Europas framgångsrecept kan bara bygga på decentraliserad samordning och ett starkt bejakande av olika kulturers positiva erbjudanden. Våra unika kulturer som kan skapa värde bland andra kulturer. Decentraliseringens och innovationens kultur är den mäktiga. Livet handlar om ständiga prioriteringar. De som klarar av att prioritera sina begränsade resurser smartast och som klarar av att prioritera klokast bland möjliga vägval blir vinnare. Övriga blir förlorare.

Dagens kalkon
Regeringen. Den förda politiken bidrar inte till att nödvändiga reformer genomförs. Reformer som gör att även framtida invånare i Uppsala och Sverige kan få ett bra välstånd. Hur svårt kan det vara att snabbt anpassa regelverk och skattesystem som gör att prisvärda bostäder av god kvalitet kan byggas? När ska regeringen fatta att behovet av betydligt mer prisvärda boendelösningar är stort och att det brådskar med att komma igång med byggandet? Suck!
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/regeringen-ar-pa-vag-att-hoja-hyran-for-alla/

Dagens stjärna
Xi Jinping. Kineserna har bestämt sig för att det är deras tur att dominera världen. Sannolikheten är hög att de kommer att lyckas. De har mängder av välutbildade och ambitiösa människor. De är väldigt företagsamma. I kombination med att de både av egennytta nationellt och av affärsintressen också satsar stort på en klokare miljö- och klimatpolitik tror jag att de lyckas. Jinping har nu stärkt sin makt inom deras enpartidemokrati och är den mäktigaste kinesen sedan Mao Tse Tungs tid. Jag hoppas att han och övrigt kinesiskt ledarskap förstår värdet av fred.
http://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-11551399
http://www.bbc.com/news/world-asia-china-41730948
https://www.dn.se/nyheter/varlden/xi-jinping-tar-plats-bredvid-mao/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar