fredag 27 oktober 2017

Respektfulla relationer

Hjärta och hjärna
Vilket samhälle vill du leva i? Jag lever helst i ett fritt, jämlikt, respektfullt och företagsamt samhälle. Ett samhälle där vi med stolthet tar ett gemensamt ansvar för att våra sjuka, socialt- och ekonomiskt svaga också kan leva ett anständigt liv. Jag vill också leva i ett samhälle där vi klarar av att använda både hjärta och hjärna när vi respektfullt möter varandra socialt och i samhällsdebatter. Ett samhälle där vi också vågar att ge varandra komplimanger och till och med att kramas. Självklart med omdöme så att vi inte passerar respektfulla gränser. Gränser som självklart kan vara mycket olika från människa till människa. Jag vill inte leva i ett känslokallt och opersonligt samhälle. Mee to rörelsen är väldigt viktig och positiv, samtidigt får den inte leda till att vi inte längre vågar vara respektfulla och kärleksfulla medmänniskor. I USA säger många vänner att det generellt gått för långt när få längre vågar ge varandra komplimanger för rädslan att bli anklagade och stämda för sexuella trakasserier. I ett respektfullt och kärleksfullt samhälle kan vi vara tydliga mot varandra om att man till exempel inte uppskattar en kram eller en kommentar om att en ny frisyr är klädsam. Är man tydlig med att det inte uppskattas är jag säker på att ”bara” rötskaften finns kvar. Rötskaften ska tveklöst ”rökas ut” men låt oss inte hamna i fällan att bli rädda för just respektfulla och kärleksfulla bemötanden. Vi behöver mer respekt och kärlek mellan varandra, inte mindre. Håll gränsen!
https://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/lat-inte-umgangen-mellan-konen-bli-som-i-usa-/

Balans, jing/jang, kan av många säkert uppfattas som tråkigt och odynamiskt. Samtidigt är det ett tillstånd som är harmoniskt. Typ lagom.... Många av naturens krafter strävar efter balans. Samtidigt lever vi i Darwins definierade verklighet med en ständig kamp där de starkaste nästan alltid tar för sig så mycket de kan, utan att bry sig om en ambition mot harmoni. En värld där de mest anpassningsbara arterna och individerna överlever.
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/evolution/darwinochevolutionsteorin.9932.html
https://www.synonymer.se/sv-syn/harmoni
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Harmoni
https://www.synonymer.se/sv-syn/balans
https://www.synonymer.se/sv-syn/jämvikt
Dagens kalkon
Allras huvudägare. De har lurat många sparare och levt lyxliv för andras pengar som var tänkta att bidra till en rimlig ålderdom för de lurade.
https://www.expressen.se/dinapengar/allra-agarnas-lyxliv-akte-pa-partyresa-i-privatjet/

Dagens stjärna
Karin Udénius, äldreombudsman i Uppsala kommun. Gör viktiga insatser för att vi ska bli bättre på att utveckla vårt gemensamma ansvar för våra allt fler äldre i behov av omsorg och vård.
https://soundcloud.com/stefanhannaspod/stefan-hannas-podcast-med-karin-udenius

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar