lördag 21 oktober 2017

Jakten på den bästa

Meritokrati
Vem är den bästa person du kan ha i ett lag som ska prestera på topp? På vilka grunder får enskilda idrottare chansen att spela i världens bästa lag? Kunskaper och erfarenheter som skapar kompetenser avgör vilka som får chansen. Om rätt person, med rätt kompetens, fungerar i ett lag är dock inte säkert. Det subjektiva "personkemi" har stor betydelse. De bästa verksamheterna är duktiga på att inte vara rädda för olikheter av personlighetstyper. Samtidigt blir det fel för den enskilde och för ett lag om en väl meriterad person har en personlighet som kraftigt stör ut lagets förmåga att prestera på topp. Tyvärr används allt för ofta personlighetsargument för att sortera bort profiler som sannolikt hade kunnat göra stor nytta för ett lags dynamik. Svåra frågor och avgöranden som ofta också styrs av kulturella erfarenheter.
https://www.16personalities.com/sv/personlighetstyper
https://www.synonymer.se/sv-syn/personkemi
https://andligutveckling.ifokus.se/discussions/4d715231b9cb462227063b16-personkemi-vad-grundas-den-pa

För att försöka upprätthålla en jämställd och rättvis kultur är meritokrati den självklara metoden. En metod som innebär att man är tydlig med vilka meriter som övervägs när uppdrag bemannas. Det kan vara akademiska meriter, antal timmar man kört en grävskopa, men det kan också vara att man varit kompisar i ungdomsförbund... Som framgår av den bifogade HBR-artikeln tillsätts allt för ofta människor av politiska skäl, inte för att de sannolikt är de mest skickligaste för uppdraget. Upplevd lojalitet värdesätts mycket högre än kompetens... Den långsiktigt framgångsrika verksamheten bygger alltid sin verksamhet tydligt utifrån meritokratiska kriterier, det fattar väl alla? Jakten på de bästa blir alltid mest framgångsrik om den utgår ifrån tydliga meritokratiska kriterier! Hur fungerar det i dina föreningar och på ditt jobb? Visst förstår de flesta att skattebetalarnas intressen bäst kan tillvaratas om politiska partier till exempel tillsätter styrelsemedlemmar i ett fastighetsbolag som har relevanta kompetenser? Så är det allt för sällan!
https://hbr.org/2017/10/how-office-politics-corrupt-the-search-for-high-potential-employees
https://www.synonymer.se/sv-syn/meritokrati
https://www.dn.se/ledare/kolumner/meritokrati-for-de-svagas-skull/
https://www.slu.se/ew-nyheter/nyhetsarkiv/2016/3/jamstalldhet-och-meritokrati-krockande-principer-i-universitetsvarlden-/
Hur ofta kommer "den bästa" i framtiden vara en intelligent maskin? Hur fort kommer många avancerade yrken ersättas av intelligenta maskiner? Omställningen till ett digitalt tjänstesamhälle brådskar. Då menar jag både digitala tjänster men framförallt medmänskliga tjänster som kan sysselsätta alla vuxna bland snart 10 miljarder människor på vår jord. Innan industrirevolutionen sysselsattes många % av befolkningen inom jordbruket. Under 60-talet sysselsattes stora % av befolkningen inom industrin. Redan idag sysselsätts många % av befolkningen genom att utföra värdeskapande tjänster. Tjänsteutvecklingen bär på sysselsättningssvaren. Skattesystemet måste stötta denna viktiga utveckling. Bland annat därför måste skatten på arbete sänkas!

Dagens kalkon
Människor som motarbetar meritokrati för att försvara egen makt eller för försöka få mer makt.

Dagens stjärna
Centerpartiet Uppsala som har en helhetspolitik som inkluderar fler i samhällsbygget. En politik som bryter utanförskap och som stärker vårt generella välstånd.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/c-vi-vill-inkludera-fler

Politiker som stöttar multifunktionella fastighetslösningar. Ja, ofta leder det till vinna/vinna/vinna lösningar. Vi behöver mycket mer sådant tänkande inom stadsbyggnadsområdet.
http://www.gp.se/nyheter/västsverige/barnen-trivs-med-de-äldre-på-solbacken-1.4751257

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar