måndag 9 oktober 2017

Respektlöshet

Låg kvalitet
Sverige är ett land i behov av många reformer för att anpassa oss till omvärldsförändringar, demografiska förändringar och tidigare politisk kortsiktighet. För att klara av att genomföra dessa reformer krävs vuxna människor som minst använder 50% av hjärna när de argumenterar och förhandlar. Med tanke på hur svårt det parlamentariska läget ser ut är frågan om det inte just nu krävs 80% hjärna och endast 20% känslor. Om man bryr sig om kommande generationers svenskar är det helt klart att de rikspolitiska företrädarna måste skärpa till sig! Gårdagens partiledardebatt på SVT var en sorglig historia. En sorglig historia som bidrar till en samhällsutveckling där respektlösheten till rätt "institutioner" minskar.

Partiledardebatten var käbblig, flera höll sig inte till sakfrågan, ingen framtidstro förmedlades och otydligheten om framtida samarbetsmöjligheter för att reformera var total. Pinsamt tydligt var det också hur mycket inflytande Vänstern idag har över svensk politik trots att partiet är litet och Löfvén kraftigt tog avstånd från deras ideologi. Reformarbetet som behövs kräver breda partiöverenskommelser. Annie Lööf, Centerpartiet, och Ulf Kristersson, Moderaterna, klarade sig mycket bra tycker jag. De höll sig till sakfrågorna. De kommunicerade tydligt. De ägnade sig inte åt billiga angrepp som väljarna sedan länge tröttnat på. När rikets ledande politiker inte kan uppträda och prestera bättre fortsätter den negativa utvecklingen mot att folket allt mer tappar respekten för roller som borde få allas respekt. Respekt för folkvalda, för domare, för Polisen, för lärare, för hårt arbetande företagare och för andra samhällsbärande roller är viktigt för ett samhälle som vill utvecklas framgångsrikt. Respekt måste dock förtjänas och då krävs vuxet, kompetent och ett beslutsamt beteende.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/gustav-fridolin-var-speedad-och-respektlos-mot-de-andra/
https://www.expressen.se/nyheter/ulf-kristersson-vann-kvallens-partiledardebatt/
https://www.expressen.se/ledare/valkommen-till-kabbelfabriken/

Respekt inför fel makter
Att respektera vissa roller och kompetens mer än andra är inte något dåligt. Tvärt om är det viktigt och en förutsättning för väl fungerande samhällen som klarar av att leverera högt generellt välstånd. Vad händer med ett samhälle där till exempel politiska ledare, lärare, polis och domare inte längre tas på allvar. Vad händer i samhällen där kriminella ledare är de som har mest respekt och som steg för steg etablerar parallellsamhällen? Alla som vårdat trädgårdar vet att det är ett krävande och hälsofrämjande arbete. Den som gör det väl får omgivningens respekt. Den som gör det dåligt ser snabbt resultatet i form av ogräs som tar över allt mer. Båda nedan bifogade artiklar är läsvärda för den som förstår, eller vill förstå, hur viktigt det är att vi sköter om vår "trädgård" bättre om våra barn ska få chansen att leva i ett positivt och rikt samhälle fullt av individuella möjligheter.
http://www.gp.se/ledare/thomas-gür-stöd-till-kulturbevarande-blev-klanvälde-1.4705409
http://pontusherin.se/de-sotos-teorier-ocksa-relevanta-for-sverige/

Dagens kalkon
De som inte tar vattenfrågorna på största allvar. För lite eller för mycket vatten representerar stora utmaningar. Otjänligt vatten gör ett område, efter kort tid, omöjligt att leva på. Förtätning kan många gånger vara bra men det gäller att kombinera det med miljöer som människor mår bra av och lösningar som rimligt klarar av dagvattenhantering (regn). Asfalt och minimalt med grönytor är inte bra lösningar för bra avrinningsmöjligheter. I synnerhet inte om man har brunnsystem som är anpassade efter helt andra förutsättningar än idag och de kommande 30 åren.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/risk-for-oversvamningar-i-uppland
https://www.expressen.se/nyheter/klass-1-varning-efter-regnkaoset/


Dagens stjärna
Ulf Kristersson. Han klarade sin första partiledardebatt utmärkt. Motståndet var förvisso klent, men han var saklig, tydlig och lugn. Annie Lööf var också med i samma lag. Det vill säga laget som ogillar vänsterpolitik och en isolationistisk politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar