onsdag 18 oktober 2017

Volym, volym och åter volym

Växtvärk
Har du varit med om att leva i en familj som växer med antalet personer så att boende, bil etc. blir för litet för att klara av livspusslet? Har du varit med om att jobba i bolag som får in mer ordrar än vad företaget har kapacitet att leverera inom rimlig tid? Har du jobbat inom Polis, sjukvård, skola eller andra verksamheter där mängden ärenden bara ökar men som inte matchas mot fler som kan hantera ärendena? Har volymproblem blivit lösta genom att ny teknik introduceras som rationaliserat bort många av de tidigare arbetsinsatserna som krävdes?

Inom företagsvärlden brukar för snabb expansion, som inte kan hanteras, ofta resultera i konkurs på grund av kassaflödesproblem. När volymen pengar ut är högre än pengar in i verksamheten. Kostnaderna är högre än intäkterna för att driva verksamheten på den nivå som krävs. Inom den offentliga sektorn är i huvudsak logiken den samma med det stora undantaget att verksamheterna inte går i konkurs om de missköts utan oansvariga politiker anser att skattebetalarna bara kan betala mer och mer för att försöka lösa misskött verksamhet eller helt orimliga verksamhetsekvationer. Särskilt allvarligt är nu läget inom sjukvården där bristen på personal parallellt med den ökade vårdefterfrågan skapar stora enskilda problem för människor som inte skyndsamt kan få hjälp. Inte minst inom barnpsykiatrin i Uppsala syns dessa oacceptabla brister mycket tydligt. Brister som drabbar enskilda barn och deras anhöriga väldigt hårt.

Mycket har hänt i svensk debatt det senaste året. Man kan skratta eller gråta över att det tagit så lång tid för det politiska etablissemanget att se och erkänna att vi har en hel del stora samhällsproblem att erkänna och lösa. Personligen väljer jag att kämpa på för att lösa problem och förstärka möjligheter. Framtiden kan tveklöst bli ljus om vi kollektivt beter oss klokare än vi gjort de senaste åren.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/stor-personalbrist-inom-barncancerv%C3%A5rden-p%C3%A5-sahlgrenska-1.4739700
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/personalbrist-slar-ut-varden-12709
https://www.scb.se/Grupp/valfard/_dokument/A05ST0203_08.pdf
http://www.gp.se/nyheter/debatt/dags-att-visa-hur-allvarlig-personalbristen-%C3%A4r-i-v%C3%A5rden-1.4001781
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/stressad-personal-i-barncancerv%C3%A5rden-1.4739812

Blunda inte, lös problem
Jag tror på en fantastisk framtid för väldigt många människor. Samtidigt vill jag påminna dig om att jag sedan flera år förordat en mindre expansiv penningpolitik. En penningpolitik som inte leder mot att vårt samhälle kraftigt kör i diket. Det är anmärkningsvärt att Sveriges Riksbank, och många andra Riksbanker, i högkonjunktur eldar på med mer volym pengar på marknaden. Vad tror du händer när många länder slutar att pumpa ut nya billiga pengar på marknaden? Vad händer med aktiekurser och fastighetspriser tror du? Volym har alltid betydelse. Skandal att inte sedelpressvansinnet bromsats för länge sedan. Ibland kan jag tro att det är Steve Bannon som lyckats lura hela världen att låta sedelpressarna rulla glödheta. Är det möjligen han som ligger bakom Bitcoin......
http://www.gp.se/ledare/cwejman-snart-tar-lånefesten-slut-1.4737466
https://www.expressen.se/kronikorer/nisha-besara/alla-var-for-upptagna-for-att-hoja-sig-och-ta-ansvar/
https://bitcoin.org/sv/om-oss

Hur stor nyttjandegrad tror du det är på operationssalar och dyra medicintekniska utrustningar som kan rädda liv? Volymen tillgänglig sådan kapacitet är sannolikt stor. Flaskhalsen är som jag förstår det volymen läkare och sjuksköterskor som kan utföra alla de ingrepp som skulle kunna avveckla alla köer och snabbare hjälpa sjuka och skadade människor mot friska liv. Hur lång tid i volymen dagar tar det att utbilda en duktig kirurg? Att utbilda en duktig narkosläkare? En duktig operationssköterska? Det tar många år. Om man dessutom på grund av dåliga arbetsvillkor uppmuntrar befintliga sjuksköterskor att byta yrke blir bristen på nödvändig kompetens ännu större. Jag säger bara en sak, rösta fram politiska företrädare som i tid ser problem och som anstränger sig för att lösa dem! Framtiden är ljus om vi löser de problem som ständigt dyker upp, inte annars.
Både i Uppsala kommun och i många andra kommuner är det engångsintäkter och engångs"bidrag" från tomtestaten som i huvudsak gör att kommunerna idag levererar nödvändiga överskott. Tro mig, den finansiella kraften i många kommuner är svag. Det finns inte mycket i "ladorna" när lågkonjunkturen nästa gång kommer på besök. Tro mig, det globala experimentet att ständigt öka penningvolymen kommer till någon form av höjdpunkt. Vad som händer sedan vet ingen. Sannolikheten är hög att det inte blir någon rolig upplevelse. MEN glöm inte att efter regn kommer solsken. Återigen är mitt budskap att det är klokt att välja ansvarsfulla ledare som inte försätter oss i liknande farliga situationer!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6800036
https://www.di.se/nyheter/professor-sagar-ingves-forlangning-verkligen-svagt/

Dagens kalkoner
De som inte inser att volym alltid har betydelse. Vilka ska finansiera ökade försörjningsstöd, ökade bostadsbidrag och ökade garantipensioner om utanförskapet bara ökar och ökar i Sverige och försörjningskvoten förämras? Det är falskt och ansvarslöst att inte förstå att det som görs idag starkt påverkar verkligheten många år framöver. Men visst, de som inte tycker att Sverige ska klara av att vara ett samhälle som håller ihop, och där de som har det sämst ändå har det anständigt, bryr sig inte. Jag bryr mig. Jag vill inte leva i ett sådant samhälle. Jag vill inte heller lämna ett sådant 2/3delssamhälle efter mig till kommande generationer!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6799941&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

De som spränger bomber utanför svenska Polisstationer! Otryggheten breder ut sig i Sverige och den utvecklingen representerar ett enormt misslyckande. Låt mig återigen få påminna om att regeringen regelbundet påminner om att vi befinner sig i högkonjunktur, ändå försämras tryggheten i Sverige! Tror du det blir bättre i nästa lågkonjunktur?
https://www.expressen.se/kvallsposten/sprangning-vid-polishus-stora-skador/

Dagens stjärna
Expressens ledare. S och MP regeringen representerar en centralstyrning som bara kan misslyckas över tid. Det är helt galet att regeringen tror att de nationellt klokt kan besluta hur pengar bäst gör nytta inom till exempel alla skolor runt om i Sverige. Denna detaljstyrning visar tydligt vilken bristande ledarskapskompetens regeringen besitter och visar också vilket förakt de känner för människor i kommunerna som ska kunna sitt område och dess folk. I bland annat den militära grundutbildningen får man lära sig att om verkligheten avviker från kartan så är det verkligheten som gäller! Hur många av dagens personer som ingår i Sveriges regering har gjort militärtjänst för att vara beredda att med sitt liv försvara svensk frihet? De skulle i vart fall behöva lite grundläggande ledarskaputbildning! Gör om! Gör rätt!
https://www.expressen.se/ledare/varfor-sviker-s-sitt-valfardslofte/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar