måndag 2 oktober 2017

Självbestämmande

Frihetens gränser
I alla tider har enskilda och grupper av människor kämpat för frihet och så mycket självbestämmande som möjligt. När överheten inte klarar av att decentralisera makt så mycket som möjligt gör människor motstånd och till och med revolt. Att sträva efter maximala möjligheter för så mycket självbestämmande som möjligt, så nära varje enskild människa som möjligt, är klokt. Bara när det är ställt utom rimligt tvivel att decentralisering är bäst ska centralisering förordas.
https://www.synonymer.se/sv-syn/decentralisera

Nu gungar det återigen om Spaniens gränser. Kataloniens frihetskamp har pågått länge. Nu är det skarpt läge igen. Vissa kan tycka att det skulle vara rimligt att inom EUs ramverk tillåta delning av länder och bildande av nya länder. Andra ser liknande acceptans för delning som en garanterad väg mot splittring och ödesdigra konflikter. Sannolikt skulle en liknande acceptans bli en Pandoras ask. Varför skulle inte Uppsala län, Jämtlands län eller Skåne överväga en nationell självständighet om möjligheterna öppnas? Jag tror det är en oklok väg att vandra full av smärtsamma konflikter. EU och dess länder borde istället gå "all in" för en decentralistisk istället för en centralistiska politik! När Polis i ett EU land skjuter gummikulor mot sina medborgare som "bara" verkar för mer självbestämmande är ingen positiv utveckling. Lös problemen med deras missnöje istället! Missnöjet kan knappast av många berörda handla om nationella gränser inom ett EU som ska vara gränslöst.
http://www.greekboston.com/culture/mythology/pandoras-box/
http://www.expressen.se/nyheter/spaniens-regering-slacker-omrostningens-it-system-/
http://www.gp.se/nyheter/världen/läget-i-spanien-kris-även-för-eu-1.4690665

Dagens kalkon
Spansk politisk ledning som skjuter mot sina medborgare som bara vill uttrycka sin demokratiska rätt. Rätten att visa missnöje över nuläget. Mer decentralisering!

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Beskriver väl den politiska förvirring som plågar svensk förmåga att genomföra nödvändiga reformer. Reformer som krävs för att försvara och utveckla vårt generella välstånd.
http://www.gp.se/ledare/inbördeskrig-inom-både-högern-och-vänstern-1.4682063

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar