söndag 8 oktober 2017

Dysfunktionell sjukvård

Mer och bättre
Tills automatiseringen i kombination med artificiell intelligens kommit längre även inom vården är en mycket begränsande resurs inom sjukvården kompetent personal. Hur väl fungerar svensk sjukvård? Har en kraftig befolkningsökning på kort tid betydelse för tillgången till vårdinsatser? Hur mycket påverkas kvaliteten inom omsorg och vård av bristande språkkunskaper? Innebär allt högre kompetenskrav på personalen att utbudet av människor som möter kraven minskar?  Hur mycket utbildning behöver en människa som endast ska bädda sängar, packa upp artiklar, dela ut och plocka in mat, hjälpa till att klä på och klä av, hjälpa till att gå på toaletten och kanske få ta blodtryck och ta pulsen? Frågorna är många och alla arbetsuppgifter kommer sannolikt inte tas över av intelligenta robotar.

Vården i Sverige sägs vara ineffektiv. Stora förbättringsmöjligheter sägs finnas "bara" genom smartare schemaläggningar och högre utnyttjandet av befintliga superdyra behandlingsutrustningar. Hur stor är samhällsnyttan om ytterligare 100 personer per år snabbare kan bli friska och börjar jobba igen? De stora förändringarna inom vården är att vi lär oss allt mer om olika sjukdomsproblem och det finns allt fler behandlingsmetoder på marknaden. Mer kunskap och fler behandlingsmetoder kostar kortsiktigt mer pengar och kräver idag kompetenta människor som kan utföra till exempel operationer. I takt med att sjukvården digitaliseras och intelligenta robotar kan operera kan dagens kompetensflaskhalsar byggas bort. Vi har sannolikt många år innan smarta robotar tagit över kirurgernas arbete. Samtidigt har vi redan idag tillgång till Watson i hela landet! Watson är en duktigare "läkare" än alla jordens läkare tillsammans. Steg för steg lär sig också Watson att med hjälp av bild och röstigenkänning behärska empati.
https://www.ibm.com/watson/
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/11/Bottenmbetyg-for-svensk-sjukvard/
http://varldskoll.se/jamfor-lander/
http://www.aftonbladet.se/debatt/a/pReaj/svensk-vard-samst-i-norden--och-dyrast

Framtiden är fantastiskt spännande och full av möjligheter. Inte minst kommer omsorgen och vården kraftigt förändras framöver i takt med att vår demografi kraftigt förändras och våra samhällen består av många fler äldre invånare. Forskare, politiker, entreprenörer och relevant sjukvårdspersonal som hjälps åt kan göra underverk. Inte minst genom att bidra till att nya jobb och affärsmöjligheter skapas.

Äta mer hälsosamt
Även om utvecklingen av behandlingsmetoder går fort framåt är det bästa vi kan göra att försöka att hålla oss friska. Att äta rimligt hälsosamt och inte för mycket är ett bra sätt att öka chanserna till ett friskt liv. Volym har alltid betydelse. Lite socker per vecka är ingen fara. Mycket varje vecka är ohälsosamt. Framförallt i ljuset av att många av oss idag rör på oss i för liten utsträckning.
http://www.folkhälsa.nu/halsa/at-dig-frisk-med-hjartvanlig-mat
Friskt åldrande
Det är fantastiskt att vi blir allt fler äldre. Äldre med massor av kunskap och erfarenheter som bättre kan få plats i vårt samhällsbygge. För att öka chansen till långa och friska liv är det viktigt att uppmuntra till regelbunden fysisk aktivitet. Inte minst aktiviteter som tränar vårt balanssinne.
http://www.liv.se/Global/För%20vårdgivare%20och%20samarbeten/Habilitering%20och%20hjälpmedel/Sjukgymnastik%20-%20Utvecklingsprogrammet/Startsida%20utvevklingsprogrammet/friska%20äldre.pdf
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:616388/FULLTEXT01.pdf
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/0435c2c860224987b7285967e399769a/r2003-60-utemiljons-betydelse.pdf
https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/BE0401_2015I60_BR_BE51BR1502.pdf
Smartare arbetssätt
Sjukvården måste organiseras smartare i Sverige! Mobila vårdteam med fokus på kroniskt sjuka och multisjuka äldre förbättrar vården enormt för berörda personer samtidigt som det bedöms spara mycket pengar. När sjukhusbesök kan undvikas ska de undvikas. Det tjänar alla på.
http://www.regeringen.se/contentassets/8c871d82f9414d4b8e81b9954f5683ff/kommuner-och-landsting---organisation-verksamhet-och-ekonomi
http://www.hso.se/Global/Hälsa%20och%20sjukvård/Hälso-och%20sjukvårdssytemet.pdf
http://www.samverkandesjukvard.se/mobilavardteamet
http://www.gp.se/ledare/hyrl%C3%A4kare-kan-vara-kostnadseffektiva-1.4697400


Dagens kalkon
PostNord. Hur dåligt klarar ett företag av att vara? Sjukt att de inte kan få bättre kvalitet i något så enkelt och som utförts i måååånga år!
https://www.expressen.se/dinapengar/emmas-drake-lag-nedtryckt-i-brevladan/

Dagens stjärna
Herrlandslaget i fotboll. 8-0 mot Luxenburg i VM-kvalet på ett fullsatt Friends arena. Väldig roligt! Andersson gör enastående insatser som förbundskapten. VM i fotboll blir onekligen roligare om Sverige är med.
http://www.gp.se/sport/fotboll/svensk-jättekross-playoffplatsen-i-ett-järngrepp-1.4708020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar