onsdag 1 november 2017

Inflationspolitik mot räntestupet

Priset på pengar är ränta
Priset på pengar är räntan vi betalar för att låna pengar. Om vi lånar av fel personer eller tar till exempel SMS-lån får vi betala ockerräntor. Det vill säga oskäligt dyra kostnader för att vi av ett eller annat skäl akut behöver låna pengar. Normalt kan en person betala en ränta som motsvarar några procent mer än vad långivaren behöver betala från den källa som backar upp dennes utlåning. Det är mellanskillnaden mellan inlåning och utlåning som skapar intäkterna för dem som ägnar sig åt att låna ut pengar till människor och verksamheter. Om det finns massor av pengar på marknaden är räntan låg. Om det är ont om pengar är räntan hög. Eftersom världens riksbanker sedan många år öst ut nya pengar på marknaden har också priset på pengar sänkts kraftigt. Tror du den verkligheten kan ändras? Vad skulle 2% mer i effektiv ränta innebära för dig, din kommun och din idrottsförening? För väldigt många skulle 2% upp på räntekostnaderna få kraftigt negativa effekter på konsumtionsförmågan. För statskassan skulle det också gunga till snabbt eftersom mamma staten fortfarande subventionerar lån med 30%. Är det ett extremt högt spel som pågår eller kommer vi de kommande typ 20 åren ha en riksbanksränta kring 0? Vet du att finansmarknaden de senaste 30 åren exploderat och idag utgör en mycket större andel av världens ekonomi än någonsin tidigare? Ur ett riskperspektiv tycker inte jag det är positivt.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Finansmarknad


Skuldekonomi
Den tidigare svenska socialdemokratiska finans- och stats-ministern Göran Persson fick ordentligt känna av hur det känns att ha ett lands dåliga ekonomi på sina axlar. Han vräkte ur sig "tyck synd om mig" utspel i samband med att han reste jord och rike runt för att få "finansvalparna" att ge Sverige de krediter som ansågs nödvändiga. Bland annat har hans följande ord från den tiden blivit "bevingade": "Den som är satt i skuld är icke fri."


Hur fri är du? Vad händer om räntan kopplat till ditt egna lån på till exempel bostadsrätten går upp med 3% och lånet på din bostadsrättsförening går upp med 1,5%? Hur många tusenlappar mindre kan du då använda till annat? Vad är det värt för dig att din lägenhet eller ditt hus gått upp med 150% i värde de senast 15 åren om du ändå vill bo i ett liknande boende? Vilka vinner på att prisutvecklingen varit som den varit på bostadsmarknaden? Vilka får sannolikt plocka upp problemen om det än en gång gungar till på fastighetsmarknaden?...https://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/ordlista/skuld
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6266844

https://www.nationalekonomi.se/filer/pdf/9-4-ba.pdf
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/tabell-och-diagram/penningmangd-ar/
https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/FM5001_2016M03_BR_FM5001BR1604.pdf
https://ekonomistas.se/2012/12/04/hur-skapas-pengar/
https://www.youtube.com/watch?v=R2LMU_x8qac&app=desktop
https://www.youtube.com/watch?v=wcpBRhKWJiw&app=desktop
https://www.krigsmaskinen.se/index.php/The_making_of_the_indebted_man
https://sv.wikipedia.org/wiki/Novemberrevolutionen_(Sverige)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kreditmarknad


Inflation
Ett sätt att försöka göra sig av med skulder är att kraftigt stimulera inflationen. Inflation gör ett lands valuta allt mindre värd. Eftersom ett lån ofta är kopplat till ett givet belopp kan en kraftig inflation ses som ett möjligt scenario för att rensa människors balansräkningar. Samtidigt har hög inflation oftast medfört mycket negativt i ett samhälle. Låt säga att vi skulle öka polisers, sjuksköterskors och lärares löner med 100% per månad. Rimligen borde inflationen explodera i Sverige. Skulle sjuksköterskan bli glad för sin 100% lönehöjning? Sannolikt bara en väldigt kort tid.... Vi får se hur det går.... Riksbanken fortsätter sitt enligt mig farliga minusräntespel. Jag har sagt det förr och säger det igen, "ur led är tiden" när vi under så kallad brinnande högkonjunktur har minusränta.
http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/ett-tyskland-som-formades-till-nazityskland/weimarrepubliken
https://www.va.se/nyheter/2013/10/07/207-procent-tidernas-varsta-hyperinflation/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation


Riskmarknaden
Jag nämnde inledningsvis att finansmarknaden exploderat i omfattning och att den idag kraftigt exponerar hela världen för härdsmältor. Du tror väl inte att Lehman-Brother kraschen 2008 var en unik riskexponering? Den så kallade derivatmarknaden är EXTREMT stor och exponerar världens ekonomier på ett extremt sätt. I kombination med datorstyrda algoritmer som köper och säljer värdepapper har vi en riskexponering som sannolikt ingen klarar av att överblicka. Vad ska man säga? Dansen runt guldkalven har funnits sedan "Adam och Evas" tid och lär fortsätta. Dåliga tider blir avlösta med dåliga och sedan kommer goda tider tillbaka igen. Njut av livet även om du är skuldtyngd! Du lever bara en gång.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Derivatinstrument
https://www.konsumenternas.se/spara/olika-sparformer/om-vardepapper/olika-sorters-vardepapper/derivat
https://www.nationalekonomi.se/filer/pdf/23-2-bn.pdf
http://www.investopedia.com/articles/economics/09/lehman-brothers-collapse.asp

Dagens kalkon
Mördaren i New-York! Fegis och usel är namn som med fördel kan förknippas med en person som kan göra något liknande.
https://www.expressen.se/nyheter/flera-skjutna-i-new-york/


Dagens stjärna
Ann-Charlotte Martéus. Gratis finns inte! På ett eller annat sätt får du eller någon annan betala! Och den som inte förstår att den själv måste skapa värde för att kunna klara dåliga tider har mycket grundläggande ekonomi att lära. Visst tycks många tidigare ekonomiska sanningar vara satta ur spel, men den som är satt i skuld är inte fri. Att vara satt i skuld kan man vara på olika sätt.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/sverige-har-inte-rad-med-generation-gratis/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar