fredag 13 oktober 2017

Kreativitet mot vinst

Vinna eller försvinna
Vilka överlever och vilka går under? Som igår konstaterar jag att Darwins läror fortsatt gäller!
https://www.thoughtco.com/survival-of-the-fittest-1224578

Ett litet samhälle som Uppsala, eller Sverige, behöver självklart ha insikten som Darwin lärt oss. De små är kloka om de förstår att en av deras konkurrensfördelar är att de måste vara snabba att anpassa sig men också ständigt utnyttja sin möjliga snabbrörlighet till ständiga innovationer. Kreativt tänkande, vilja att förstå sin omvärld och förmåga att möta behov avgör om en enskild, en verksamhet, en kommun eller ett land utvecklas mer eller mindre bra.

Igår träffade jag min mentor. Bland annat talade vi om en "gardinfabrik" som han länge suttit i styrelsen för. Den är ett familjeföretag, omsätter snart en miljard kronor och är mycket lönsamt. Hur kan en svensk gardinfabrik klara global konkurrens? Självklart för att de ständigt är kreativa, kund- och processorienterade. Kan du tänka dig att detta gardinföretag idag är ett mycket avancerat High-tech företag? De utvecklar och säljer gardiner och draperier som bidrar till effektiv energiförbrukning, som bekämpar insekter, som dämpar skada vid brand och mycket mer. Håll med om att du aldrig tidigare sett gardintillverkning som High-tech! Den som inte klarar av att ständigt marknadsanpassa sig och hitta kreativa nya sätt att möta gamla behov på, den "dör".
https://issuu.com/piffling/docs/stm_english
Har vi en kreativitetskris?
I förrgår arrangerade Uppsalas mycket värdefulla klimatförbättringssamarbete Klimatprotokollet en konferens. Där var en av föreläsarna Rob Hopkins. Han var i det stora hela väldigt positiv och optimistisk om framtiden. Samtidigt uttryckte han stor oro över hur dagens digitala informationskaos och brist på läsande av böcker kraftigt försämrar människans kreativitet. Har han rätt? Försämrar informationsstormarna, och allt fler filmatiserade berättelser, vår kreativa förmåga? Visst kan han ha rätt utan att det saknas en vetenskaplig rapport som styrker det! Informationsbruset gör nog att många tappar fokus. De allt fler filmatiseringarna innebär att bokens utrymme för egna kreativa mentala bilder ersätts av någon annans definitiva beskrivning av rummets utseende, av ett skeendes sekvenser och människors känslouttryck.
https://www.ted.com/talks/rob_hopkins_transition_to_a_world_without_oil/up-next

Dagens kalkon
Naivister som inte förstår att även barn som farit illa, och som tränats att göra hemska saker, kan vara livsfarliga.
https://www.expressen.se/nyheter/qs/avhoppade-befalet-is-sparar-sin-barnarme-for-krig-mot-vast/

Dagens stjärna
Adam Cwejman. Han har självklart rätt. I vart fall om Sverige ska klara av att säkerställa att de som har det sämst i våra lokala samhällen ändå har det anständigt ur ett materiellt, utbildnings, omsorgs och vårdperspektiv. Om man struntar i att +25% av vår befolkning på riktigt får leva i misär, hopplöshet och minimala möjligheter att göra "klassresor", då försvarar man en ohållbar migrationspolitik.
http://www.gp.se/ledare/cwejman-dags-för-en-ny-svensk-migrationspolitik-1.4720935

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar