söndag 15 oktober 2017

Fantastiska möjligheter

Framtiden skapas genom kreativa idéer och respektfullt ömsesidigt utbyte
Framtiden finns inte. Den inträffar och fylls av allt som ständigt händer i universum. En människa, eller ett träd, lever inte i en bubbla. Även om många människor gärna vill tro det och önskar att isolera sig för att skydda sig från förändringar. "Bubbelstrategin" eller valet att "sticka huvudet i sanden" tycks väljas av allt fler människor. Det är en klassisk skyddsmekanism när det som händer runt omkring en själv är för komplext och/eller utom egen kontroll. För människans utveckling är dock allt flera människors "bubblor" negativa. Vår samlade kreativa förmåga minskar och utbytet av olika verklighetsobservationer blir allt mindre konstruktivt. Allt fler människor talar bara med sig själv eller likasinnade, inte med människor som tänker annorlunda och försöker förstå dem samt att hitta kompromissvägar framåt. Schulman tillhör inte mina favoriter. Samtidigt tycker jag hans reflektioner kopplade till moderatledaren Ulf Kristersson är läsvärda. Personligen tror jag att det är kunskap och erfarenhet som gör att Kristersson har ett klokt förhållningssätt.
https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/nar-ulf-kristersson-pratade-var-jag-med-om-nagot-unikt/
Vart vill du?
Det är alltid svårt att ge råd till andra människor. Vi är alla unika med unika erfarenheter, kunskaper och ambitioner. Det bästa man kan göra när man försöker stötta andra människor är att lyssna och ställa frågor. Coachning med andra ord mot att den man stöttar själv hittar sina vägval. Alla i vårt samhälle har friheten att göra som man vill så länge vi håller oss inom lagarnas ramar. Det är en fantastisk förmån att just våra korta liv bjuder på enorma möjligheter. Så bra har inte alla människor på jorden det, en minoritet av alla människor törs jag påstå. Vid alla vägval är det alltid fördelaktigt att veta var man vill komma, ha en målbild. Har du tydliga egna målbilder? 

Jag rekomenderar alla jag har djupa samtal med att vara öppna, respektfulla, kompromissvilliga och försöka hitta tydliga målbilder. Då ökar sannolikheten att lyckas förverkliga egna ambitioner. En sådan målbild kan vara att kraftigt vilja bidra till en miljö- och klimatsmartare framtid. Plantera fler träd än vad vi avverkar är väl en meningsfull större målsättning att vilja dela med många andra? Möjligheterna i livet för oss alla enskilt, och oss gemensamt, är enorma! Låt oss plantera så många nya "träd" som möjligt, på många sätt.
Triangulerade känslor
Inom både mobil teknologi och inom politiken används triangulering för att beskriva hur olika positioner kan hitta en gemensam position mellan övriga positioner, eller bara hitta en människa man söker efter. De människor som är dåliga på att använda en bra balans mellan hjärnans och känslornas argument vid sina ställningstaganden har stor förbättringspotential. Mitt coachingtips till dem är att triangulera många känsloperspektiv när man formulerar sitt ställningstagande. Då blir ställningstagandena garanterat inte naiva. Det kräver dock att man lär sig att reflektera lite innan man bestämmer sig för vilken position man tar. Ta inte bara ett perspektiv för att bestämma dig för vad du tycker.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Triangulering_(politik)

Dagens kalkon
MP och S-regeringen som kraftigt misslyckas med att bryta allt fler människors utanförskap. "Sverige behöver en politik för meritokrati, bildning och ökad egenmakt. Att vara fattig eller invandrad innebär inte att du har sämre moral än den som fötts med mer gynnsamma förutsättningar." Nästan alla människor är fulla av kraft och möjligheter. Den som på allvar tror på sina medmänniskor vågar ställa krav, visar ärligt att man tror på dem och ger dem så mycket eget ansvar och handlingsutrymme som möjligt
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-klassförakt-att-förvänta-sig-mindre-av-vissa-1.4729530
http://www.gp.se/ledare/sverige-behöver-en-ny-regering-inte-en-ny-myndighet-1.4725165

Dagens stjärna
Anna Dahlberg. Bubblor spricker alltid. Desto större bubblor ju mer skvätter det när de brister. "Don't wreck the boat" kulturen är inte bra på att ta i problem och lösa dem tidigt. I takt med att det svenska samhället blir allt mer heterogent blir det viktigt att utveckla vår generella kultur att bli bättre på att våga se brister tidigt och respektfullt börja arbetet att skyndsamt lösa problem.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/svensk-ekonomi-ar-som-en-foraldrafri-lanefest/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar