onsdag 11 oktober 2017

Värdeskapande systemtänkande med medborgarnas bästa i fokus

Individen före systemet
System är till för att få olika verksamheter att fungera bra. Bra innebär bland annat rättvist inom det offentliga systemet. System ska garantera finansierad kvalitet och likabehandling. System finns för att fylla olika syften. Till exempel sjukförsäkringssystemet finns för att säkerställa att vi som sjuka ska klara av vår ekonomi utan att vi ska behöva gå från hem och kollektivtrafikkort. Systemen ska vara till för oss människor, för enskilda individer. Systemens förmåga att tjäna enskilda människor ska mätas i NKI, nöjd kund index. Självklart ska vi inte acceptera fusk och andra brott som urholkar bärkraftigheten i system som finns till för att tjäna människor i behov av vårt gemensamma stöd. Självklart ska enskilda tjänstemän använda sunt förnuft och inte neka sjukförsäkring till människor som är svårt sjuka. Det borde också vara självklart att inte myndighetsutövning kan utföras godtyckligt. Om bifogad kritik innebär att bygglov kan hanteras godtyckligt genom att utnyttja systems tillkortakommanden måste det korrigeras. Enskilda myndighetspersoners åsikter ska inte kunna råda och leda till att vi medborgare behandlas olika vid myndighetsutövning. System i olika former är värdefulla men det är alltid viktigt att säkerställa att system fyller de uppgifter de ska fylla.

Att tidigt våga prata om negativ utveckling

Är det modigt att tala om samhällsproblem som växer? Det kan man allt för ofta tro när man följer den svenska politiska debatten. Senfärdigheten att uppmärksamma problem och tidigt ta tag i dem är oklokt ledarskap. Politiskt ledarskap som är ansvarsfullt agerar inte fegt oavsett attacker om att man till exempel "fiskar i grumligt vatten". Meningsfulla sakdebatter måste bygga på fakta och modet att tidigt tala om växande samhällsproblem. När vi inte har den förmågan förpassas ständigt politiken till att vara senfärdigt reaktiv istället för att också klara av att vara proaktiv.

Idag talar Stefan Löfvén, statsminister, om att Socialdemokraterna är de enda som kan ta ansvar för en hållbar ekonomi. Det är inte långsiktigt ansvarsfullt att försämra villkoren för företagande och att inte seriöst hitta nya sätt att bryta hundra tusentals människors utanförskap i brinnande högkonjunktur! Ett samhälle som långsiktigt skapar stort och mycket nytt värde, och som inkluderar de allra flesta i värdeskapande sysselsättning, det kan också stötta våra socialt svaga och sjuka på ett hållbart och anständigt sätt. Nuvarande skattepolitik och destruktiva företagarpolitik kommer att bli långsiktigt kostsam för våra svagaste och sjuka invånare. Det är en oansvarig politik. Oklok skattepolitik skapar systemfel som ger fel incitament. Vänstern är experter på att genomföra dessa systematiska systemfel. Sannolikt för att vänstern drivs av viljan att kontrollera våra liv maximalt istället för att frigöra människors frihet i så stor utsträckning som möjligt.  En klok proaktiv politik stärker svenskt företagande och ökar människors incitament att arbeta.



 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar