onsdag 6 september 2017

Välfärdsskadligt fokus

Kvalitet och kreativitet
Är det viktigt för dig vilken juridisk form en huvudman har som utför skattefinansierade verksamheter som skola, omsorg och vård? Om du svarar ja anser jag att du har ett logiskt problem. Om man tycker det är man enbart ideologiskt styrd. Jag är och kommer att förbli mest pragmatiskt styrd. Ideologin är viktig som ett kompass men verklighetens problem kräver logik, kompromissförmåga och handlingskraft. Inte bara ideologiskt tyckande.


För att försvara det generella välståndssamhället är det väldigt viktigt med en mångfald av leverantörer av välfärdstjänster. Konkurrensen bidrar både till att vi får mer för våra skattepengar men framförallt till att leverantörerna genom konkurrensen också jobbar hårt för att kreativt förbättra sitt sätt att lösa det uppdrag de upphandlats för. Det är tyvärr ett smart drag från Socialdemokraterna att försöka göra vinster i välfärden till en valfråga. Det är en ickefråga! Huvudfrågorna är hur vi säkerställer bästa möjliga kvalitet och kreativitet inom välfärdssektorn! Och hur bryter vi den farliga trenden med allt mer hopplöshet i våra växande utanförskapsområden! Det är värdeskapande samhällsfrågor.


Jag hoppas innerligt att Alliansens partier och kloka samhällsorganisationer på ett pedagogiskt sätt tar sig ann att "döda" denna destruktiva fråga som S enbart använder för att försöka klistra på sina huvudmotståndare att de driver en politik som går ut på att berika de redan rika...... Det är skitsnack! Samtidigt har jag sedan 2012 drivit att partier som förstår det jag säger måste skärpa straff och tillsyn mot dem som missbrukar det uppdrag och förtroende de får. Det är självklart oacceptabelt att någon ska kunna tjäna pengar på att leverera skit. Men när man definierar "skit" måste man också förstå att man får vad man betalar för. Därför tycker jag att det är klokt att vi i Uppsalas äldreverksamhet försöker hitta formerna för kvalitetsupphandlingar istället för lägst pris.
http://www.expressen.se/ledare/lagg-ner-er-oseriosa-valfards-wrestling-/
Bara för att politiker och tjänstemän var omogna och okunniga när välfärdssektorn liberaliserades är det inte fel med konkurrens idag. Bara för att gamla sosseriksdagsmän blivit enormt rika på att tidigt utnyttja möjligheten att starta välfärdsbolag och okunnigheten om t ex bra upphandlingsupplägg är det inte fel idag. Jag håller med om att våra gemensamma tillgångar många gånger såldes för billigt, okunskap! Jag håller med om att upphandlingsunderlagen var för dåliga, okunskap! Jag håller med om att straffen för de som missköter sig är och varit för lindriga, okunskap. Nu finns kunskapen. I vart fall i de större kommunerna och inom Regionerna. Då är det helt fel att fokusera på att vilja göra all produktion offentlig. Att göra denna fråga till en huvudfråga visar att Sossarna tyvärr är vänsterstyrda idag och det visar att de inte upplever att de har bättre konfliktytor mot sina politiska motståndare. Är det enbart viljan att utföra alla välfärdstjänster i offentlig regi som idag skiljer Sossarna ifrån sina motståndare? Var har alla kloka sossar tagit vägen? Tro det eller ej, de finns!
http://www.expressen.se/nyheter/ny-supervinst-for-jan-emanuel-pa-flyktingar/
http://www.expressen.se/dinapengar/jan-emanuels-vinst-upp-med-9-465-procent/


Dagens kalkon
Dan Eliasson. Hur länge ska regeringen streta emot och Socialdemokraterna försvara sin partikompis som inte klarar av sitt viktiga uppdrag? Tro mig, jag vet att det är svårt att leda i utmanande tider MEN Eliasson har själv gång efter gång visat sig olämplig för uppdraget och jag anser att det är viktigt att man har en relevant bakgrund för att leda den verksamhet man ska leda. Har Leif G W Persson ledarerfarenhet? Han kanske kan rädda oss och både få ordning på den styrka inom Polisen som finns, hålla modet uppe medans de fyller på med nya krafter och visa att lång erfarenhet och områdeskompetens har stor betydelse för framgång.
http://www.expressen.se/nyheter/flera-partier-kraver-eliassons-avgang/
http://www.gp.se/nyheter/sverige/uppgifter-rikspolischefen-fr%C3%A5ngick-s%C3%A4kerhetsregler-1.4604265
Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Hon är klartänkt. Hon är inte rädd. Hon försöker ta ansvar och få politiker att ta sitt ansvar för att lösa många av de problem som är verkliga, inte på låtsas. Nya problem måste lösas på nya sätt samtidigt som all tidigare erfarenhet kan vara av värde för att hitta nya vägar framåt. Framförallt måste vi hitta ett demokratiskt acceptabelt sätt som gör att lösningsförslag snabbare kan beslutas om (om demokratiska församlingar uppnår en majoritet.....). I en starkt föränderlig värld är ett lösningsförslag idag gammeldags om det blir verklighet först om tre-fyra år efter att alla dagens demokratiska processer ska verka. Vi måste kunna öka tempot för att möta problem med reformer utan att kraftigt sänka kvaliteten i förankringsprocessen och belysningen av olika perspektiv innan t ex en ny lag stiftas. Vår trygghet är en fokusfråga, en huvudfråga. Eventuella vinster för en verksamhet som levererar beställd kvalitet till upphandlat pris är inte ett problem. Otrygghet och parallella samhällssystem är stora problem! Polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna tycker inte jag ska privatiseras, vad tycker du?
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-bilden-av-sverige-bortom-sverigebilden-1.4602750

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar