måndag 11 september 2017

En fungerande demokrati

Barnslighet eller respekt för demokratin
Svensk politik är vilse och tycks ha fastnat i blocklåsningar som hindrar riksdagen från att pragmatiskt ta ansvar för de människor de ska tjäna, Sveriges medborgare och övriga som lagligt lever på vårt territorium. Vem kan strukturellt tänka sig att samarbeta med vem och vilka kan fråga för fråga vara villig att räkna in röster som stöttar egna förslag utan att förhandla? Är inte dagens demokratiska låsningar barnsliga? Ska inte sakfrågor få råda när det är möjligt? Är inte det att respektera demokratin när till exempel riksdagen tycks sakna förmågan att forma nya lag som trovärdigt kan leda Sverige utan att göra det emot en majoritet i riksdagen eller i ett kommunfullmäktige. Det är kanske mycket bättre med en liten minoritetsregering på runt 20% som kan jaga stöd från många håll än att ha en minoritetsregering som har stora grundläggande frågor som skiljer dem åt? Har till exempel Alliansen på riksnivå löst ut några av de för väljarna viktigaste frågorna? Frågor som är starkt sammankopplade. Det finns gott om målkonflikter inom politiken! Den som låtsas som att det inte är så far med osanning. Ett bekymmer inom ett område tenderar att sprida sig till andra områden. Inget konstigt med det förutom att allt för många politiker ogärna är ärliga om detta. Vilka kan samarbeta med vilka om vi leker bort dagens lagformationer? Om man gör en matris över vilken politik olika partier driver går det sannolikt rätt snabbt att se om förutsättningarna finns för ett nära samarbete eller ej.

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-ta-ert-demokratiska-ansvar-nu-1.4590065
http://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/lar-av-danskarna-och-rads-inte-majoriteten/
http://www.di.se/debatt/annie-loof-alliansen-maste-inom-kort-ge-besked-i-regeringsfragan/




Dagens kalkon
Irma. Det är fasansfullt att följa hur kraftfulla stormar som nu härjar runt om i världen. Värmen från haven talar. Allt fler blir medvetna om att människan påtagligt och snabbt påverkar vårt klimat.
http://www.expressen.se/nyheter/tva-poliser-i-omkom-frontalkrockade-i-orkanvadret/


Dagens stjärna
En stor stjärna har somnat in och gått vidare. Hasse Alfredsson bjöd på många fantastiska stunder av skratt. Särskilt presterade han mycket fantastiskt material tillsammans med den lika imponerande Tage Danielsson.
http://www.expressen.se/tv/noje/hasse-alfredson-ar-dod--lag-pa-sjukhuset-i-flera-dagar/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar